Meteník z pekáčku

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 28 názorů

Suroviny

270 g vody
50 g žitné chlebové mouky
250 g pšeničné chlebové mouky
asi 200 g kysaného zelí
150 g uzeného bůčku
1/2 lžičky drceného kmínu
lžička soli
15 g čerstvého droždí
sádlo na vymazání pekáčku
mletý pepř
Na potření:
2-3 stroužky česneku
2 lžíce vody
3 lžíce oleje
Recept si zatím oblíbilo 55 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pekáček dobře vymažeme povoleným sádlem.
    Ve vodě rozmícháme droždí, pak přidáme mouky, sůl, kmín a propláchnuté zelí. Umícháme těsto, které ihned, bez kynutí urovnáme do pekáčku.

  2. Těsto posypeme mletým pepřem, pohážeme kostičkami bůčku, lehce je do těsta zatlačíme a zapneme troubu - meteník předkynul při krájení bůčku a teď, než se trouba na 180-190°C nahřeje, většinou dokyne. Pokud ne, dopřejte mu před pečením ještě pár minut kynutí....

  3. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme - přibližně 35-40 minut.
    Ještě vřelé potřeme směsí vody, oleje a rozetřeného česneku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 954 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Meteník z pekáčku

  • janky3 janky3

    Určitě velká bašta. A na sádle, to nemá chybu!

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    janek53: díky za vyzkoušení i fotku :-):-K

    Odpovědět

  • janek53 janek53

    Tož jsem to zkusil:-p

    Odpovědět

  • Kvety Kvety

    cathleen: Díky, v sobotu jdu na to :-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Kvety: je na fotce, přibliřně 20-25x30 cm.

    Odpovědět

  • Kvety Kvety

    cathleen: Tak budu otravovat ještě jednou. V sobotu už konečně budu péct, ale ještě si musím ujasnit jednu věc. Počítala jsem, že dám těsto na plech, ale teď jsem si všimla, že se v receptu píše o "pekáčku". Tak prosím, jak velký pekáček používáte?

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Kvety: teplé i studené ano, návštěvě bych to nabídla spíš jako pohoštění - ne každý zvládne na noc malinko mastnější jídlo se zelím ;- ) a jedla jsem zbytek i třetí den, úplně studené z lednice. Zelí udrželo meteník vláčným. Samozřejmě - ta prvotní nadýchanost po upečení, je jen jeden den.

    Odpovědět

  • Kvety Kvety

    Konečně se dostanu k tomu, abych meteník upekla, dokonce jsem si i tu chlebovou mouku koupila :-)
    Jenom se ještě zeptám - jí se to teplé nebo studené? Byla by to teplá večeře pro návštěvu? A pokud zbyde, je to "jedlé" i druhý den?

    Odpovědět

  • amdae amdae

    To je alespoň buchta :-D

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Uložil jsem si do "oblíbených" a brzy vyzkouším:yes:

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    <3 krása :yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    To je krása,jen si nabídnout<3:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Moc mě těší, že se meteník líbí (a chutná, že magdalenko? :-D ) Dívala jsem se, receptů na něj je hodně, docela různých....a liší se jen v maličkostech. Zato jsou určitě všechny stejně dobré a voňavé...:yes:

    Kvety: můžeš dát jen obyčejnou hladkou mouku, žádnou chlebovku - bude to chtít možná o lžíci (dvě?) vody méně a těsto by mohlo být jemnější i maličko nadýchanější. Tohle mělo být laděno do "chlebova";-)

    Odpovědět

  • Inka1 Inka1

    :-) To vypadá moc jedle :yes:

    Odpovědět

  • Kvety Kvety

    A co se stane, když dám jenom pšeničnou chlebovou mouku? Chci to někdy zkusit, ale protože chlebovou mouku normálně nekupuju, nechce se mně kupovat rovnou dvě :-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: meteník meteník recept recept na meteník metelnik recept meteník meteník se zelím meteník recepty večeře z jednoho pekáčku pekáčky bez kynutí jidlo metenik meteník buchta recepty meteník metenik zelí recept 15 g soli je lžička? pekáčky s mouky z pekáčku co je meteník meteník recept meteník - recept metenik z pekacnu