Bába z Chuchelny

spagetka Kuchařka: spagetka

2 porce Bramborová jídla 25 názorů

Suroviny

2 větší brambory (cca 300 g)
3 stroužky česneku
1 PL celého kmínu
1 PL majoránky
2 vejce
krupice na zahuštění dle potřeby
sůl
marmeláda (viz níže, není nutná)
tuk na vymazání formy (nejlépe sádlo)
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Oškrabané brambory ostrouháme na jemno, necháme odstát, aby pustily vodu, kterou pak z brambor slijeme.

  2. Prolisujeme česnek, dáme kmín, majoránku, vejce a sůl.

  3. Krupicí zahustíme dle potřeby, záleží ale na vodnatosti brambor, směs musí být tekutá, ne řídká, ale ne vyloženě hustá.

  4. Řádně promícháme, ochutnáme a případně ještě dochutíme, pečením se chuť zvýrazní.

  5. Směs vložíme do zapékací misky, na vrch ještě poklademe tukem a v mikrovlnce při 500 W pečeme 25 minut, pak ještě necháme 10 minut zhnědnout pod grilem. Lze samozřejmě i v troubě při 190°C (ale dle svých zkušeností) péci do zrůžovění asi 30 minut. Podáváme například s kysaným zelím, okurkou, ale pozor !! i s marmeládou, ve které si labužníci kousky báby namáčejí. U nás to byla nejčastěji jahodová nebo borůvková. Nekamenujte mne, já osobně tu marmeládu vynechávala vždy, ale i manžel dnes nebo mí bráchové a dcera na tom vyloženě ujíždějí. No co, proti chuti….. Buďme tolerantní.
    Zdroj - rodinná kuchařka, upraveno pro mikrovlnku.

Poznámka

Bába se tomu říkalo na odlišení od bramboráku - jak se říkalo u nás - bramborák do trouby, halušky na plotnu, protože tu byla možnost s tou marmeládou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 67 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bába z Chuchelny

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    chocolate: Camprat udělej, nebudeš litovat, z nových brambor má nádherně žlutou barvičku :yes:

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    spagetka: Neni zac, ja jsem myslim uz znama svymi chutemi slane-sladke:-). U bramboraku jsem mela respekt, ale bylo to fakt moc dobre. S krupici to byla u nas premiera. Jeste mam v planu vyzkouset ten tvuj camprat. Puvodne jsem ho chtela delat uz dnes, ale toz bylo mi lito toho kureciho vypeku:-8.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    chocolate: děkuji moc :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Vyborne, dnes jsem delala k veceri a aktualne se tam krci kousek, ktery je ovsem jiz zamluven:-). V poledne jsem pekla kure, takze jsem vyuzila zbytek vypeku a dala babu primo do pekace s nim.
    Ja jsem si dala brusinky bez cukru a jo, chutnalo moc.

    Odpovědět

  • badak badak

    Tejaja: dík za odkaz na zajímavý a fundovaný článek na blogu, i když argumentace není vždy nezaujatá. Není pochyb o tom že MV nenarušují chemické vazby a nespouštějí reakce v potravinách. Něco jiného je ovšem pokud dojde k lokálnímu nerovnoměrnému přehřátí až nad 250 stupňů, což je bohužel bolest provázející celou historii mikrovlnek. Technická řešení mechanickým otáčením nebo třeba ventilátory tento problém zredukovala, ale riziko stále existuje. Autor také zmiňuje ohřev v plastické nádobš, a tady už jde o něco celkem jiného, uvolňování škodlivých látek z plastů může nastat už u plastické láhve s vodou, zapomenuté v autě parkujícím na slunci. Přikládám rovněž odkaz z blogu SMe, kde autor polemizuje s Peterom Kluvánkom o této problematice. Asi by se daly najít desítky i ještě odbornějších článků s podobnými protichůdnými argumenty, ale vařit nakonec může každý po svém a jak mu to vyhovuje. Zdravím! A E-coli je mrcha, která se může vyskytnout všude, o tom bych mohl vyprávět...
    http://cejka.blog.sme.sk/c/220859/Rizika-zohrievania-potravin-v-mikrovlnnych-rurach.html

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    MajaV:ahááá, díky, toho jsem si nevšimla :-O:-O:-8:-8;-);-)

    Odpovědět

  • MajaV MajaV

    spagetka: Děkuji. Ještě si to oprav do receptu, v postupu ti ta krupice úplně chybí.
    magdalenka: Děkuji, takže radši míň.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    MajaV: množství nedoplním, nevážím to, záleží na kvalitě brambor (hlavně vodnatosti), přisypávám, míchám, těsto by mělo být měkké, vláčné, tekuté - nevím, jak lépe to nazvat. Určitě ne vyloženě "tvrdé" Pokud děláte běžně bramboráky, tak asi jako na ně. Prostě ne zřídlé, ale ne tuhé, líp to nazvat neumím, fakt záleží na bramborách

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    MajaV: u nás sa to pieklo tiež, preto viem, že čím menej, tým bol výsledok chutnejší, jemnejší...špagetka snáď doplní množstvo.

    Odpovědět

  • MajaV MajaV

    spagetka: Z postupu ti vypadla krupice, kolik jí tam asi přijde?

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    tejaja: Děkuju, líp bych to nevysvětlila :yes:

    cathleen: Ivo, pravdu máš v tom, že toto je hutné jídlo, ale u nás se právě dělají různé typy těchto bramborových buchet, či jak to napsat, s kvasnicemi se tomu říkal kvasničák, tento bez byl prostě bába nebo bramborák - ale ten by měl být na rozdíl od báby v tenké vrstvě, ne tak vysoký. Pak sladká švestková bába - švestkáček atd.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Vidím, že mi vypadol link na mikrovlny :-D, tak teda tu je : http://kluvanek.blog.sme.sk/c/223617/Bojite-sa-mik...

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    cathleen: Ivka ani nie, u nás sa droždie do zemiakovej baby nikdy nedáva a je to ok. ;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    spagetka: nšjak mi uniklo, že v receptu není droždí. Opravdu tam nepatří:-? Bez něj bude bába hutná, myslím, jako bramborák nalitý v míse do vysoké vrstvy a upečený.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    badak: Argumenty odporcov mikrovlnky svedčia o ich neznalosti, resp. nie dobrej znalosti, fyziky. Inak by vedeli, že mikrovlnami nie je možné narušiť chemické väzby molekúl. Mimochodom, nepoužívate mobil? A máte ho pri hlave...
    Ničenie vitamínov...tie predsa ničíte pri každom ohrievaní a varení, aj klasickom.
    E-coli je baktéria a ako každá baktéria potrebuje na svoje množenie teplo. Lenže...ak máte v potravine baktériu E-coli, namnožíte ju aj pri izbovej teplote. Otázka však zneje : ako ste došli ku kontaminovanej potrave? Baktérie E-coli nesmú v potravinách byť. To znamená, že ste kúpili nevhodnú potravinu. Chyba je vo vás, nie v mikrovlnke.
    Tak ako ste uviedli argumenty proti vareniu v mikrovlnke, tak možno uviesť argumenty za.
    Pekný člábok s nádherným vysvetlením, ako funguje mikrovlnka, je tu :

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: houbovec na plech bramborak baba bramborák s kvasnicemi baby brambory recept baba z brambor bramboráky s kvasnicemi láda hruška.recepty-omelety z láhve recept na bábu bába z rambor recept velkonocni salat recepty z brambor s kvasnicemi camprat jídla s kvasnicemi bába se švestkami bramborová baba baba z bramborák čím zahustíme marmeladu svestkova baba bramborák chlapský bramborák do trouby - baba