Bramborové foukánky

Suroviny

750 g brambor
400 g hrubé mouky
50 g másla
50 g droždí
300 ml mléka
1 lžička cukru
2 žloutky
1 vejce
špetka soli
olej na smažení
borůvková marmeláda

Postup přípravy receptu

  1. Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí, pocukrujeme špetkou cukru, zamícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.

  2. Brambory uvaříme den předem, oloupeme, nastrouháme na jemno, přidáme hrubou mouku, žloutky, zbylé mléko, špetku soli a rozpuštěné máslo, vše dobře promícháme.

  3. Přidáme kvásek a vypracujeme tužší těsto, které pak zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout.

  4. Z vykynutého těsta vyválíme tenký plát a vykrajujeme kolečka. Kolečka necháme na teplém místě ještě vykynout a pak je smažíme v dostatečném množství horkého oleje dozlatova po obou stranách.

  5. Hotové foukánky na chvíli položíme na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk.

Poznámka od kuchařky

Foukánky proto, že smažením se těsto nafoukne a je uvnitř duté.

Na slanou variantu použijeme pórek + anglickou = orestovat na pánvičce. Vykrojíme větší kolečko, dáme lžíci náplně, přiklopíme druhým kolečkem a umáčkneme okraje. Smažíme po obou stranách. TUTO VARIANTU ALE VYZKOUŠENOU NEMÁM.

Základ receptu jsem použila ze zdroje - RECEPTY ONLINE.CZ

Komentáře k receptu Bramborové foukánky

  • Helena Helena(neregistrovaná)

    Vyzkoušela jsem vščechny varianty, bez náplně,s povidlama i s anglickou.Ač jsem masožravec nejlepší byly bez náplně a ty s povidly.Jsou dost syté.Ta anglická dělala nafoukánky ještě víc mastné než jsou normálně.:-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Hezký recept:-p+10:yes:A ta slaná varianta se mi také moc zamlouvá:-p:yes:

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Pěkní foukánci+8:-D:-p:yes:

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    :-Kpěkní nafoukánci:-D:-)):yes::yes:+1

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

  • Jaruna18 Jaruna18

    Moc hezcí nafoukánci.Jsem zvědavá jestli se mi taky tak povedou.Dávám bodík a dík za recept.:yes::yes::-O:-D

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    hanahcotton:Tak tu slanou variantu prosím připiš Hani, to musí být také luxusní:-p:yes:.

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    hezcí nafoukanci:-D:-D:yes::-p;-)

    Odpovědět

  • hanahcotton hanahcotton (autorka receptu)

    chocolate:díky za upozornění...pórek a anglická je v jiné - slané variantě, kdy se foukánky plní;-):-K

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Hani, co s tím pórkem?Není tam nějak navíc?

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    :-p:-p myslela jsem, že je to něco podobného, jako mí silvestrovští větroplaši, ale nejsou. Super nápad, Hani:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: foukanky z bramborového těsta smažení foukánci slané bezlepkové palačinky