Štramberské uši
Tenhle kornout má tuze divokou historii, ale pokud jste milovníkem perníku, pak ho rozhodně musíte vyzkoušet. Jeho příprava chce trochu cviku, ale o to větší z něj budete mít radost.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 9 029 kJ / 2 158 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 52,70 g |
Tuky | 21,62 g |
Vláknina | 9,10 g |
Cholesterol | 518 mg |
Sodík | 1,31 g |
Sůl | 0,42 g |
Sacharidy | 433,61 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Toto pečivo se peče od 13. stol. na počest vyhnání Tatarů při obléhání Štramberka. Obyvatelé pak našli pytle nasolených uší, které Tataři uřezávali křesťanům. Místo perníkového koření můžeme použít sladkého pečení od Avokada, nebo špetku badyánu, hřebíčku, anýzu, skořice, nového koření, muškátového květu.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
4. 2. 2020 18:49
Veronika.Hrozna: Tyhle uši jsem nezkoušela, ale toto pečivo lze u nás občas koupit v balení asi 10 kusů v cukrárnách nebo na akcích (poutě a pod.), plní se šlehačkou a ovocem a je to bašta. Jedli jsme je i přímo ve Štramberku, když jsme byli na dovolené v Beskydech. Městečko Štramberk je velice půvabné, krásné starodávné chaloupky a blízko známá jeskyně Šipka. Doporučuju k návštěvě
4. 2. 2020 16:37
Veronika.Hrozna: Určitě je. My jsme si jednou koupili ouška originální ze Štramberka ve stánku u nějakého hradu (už je to dávno, nepamatuju si, u kterého) a jedli je naplněná šlehačkou.
4. 2. 2020 13:06
To vypada, jako ouska velmi jedla.
4. 2. 2020 10:22
h4ever: Vlast ve 13. století? Nic takového tehdy rozhodně neznali! Navíc expandujícím Mongolům (Tatarům) vůbec nešlo o boj s křesťany, nábožensky byli dost vlažní. Bojovali s Číňany, Peršany, Turky, Rusy a dalšími Evropany, ať to byli křesťané, muslimové, židé, budhisté, konfusiáni nebo třeba pohani - to vše jim bylo úplně jedno.
To bychom nemohli jíst rohlíky, protože jejich tvar je odvozen z tureckého půlměsíce, symbolu islámu. Nemohli bychom pít ani kafe - zrnkovou kávu "zapomněli" u Vídně Turci, když odsud roku 1683 prchali po prohrané bitvě. A co jidáše, vánočky, vánoční štóly? Vždyť je to všechno taková pěkná tradice. A vůbec nevadí, že obléhání Štramberka existuje možná jenom v pověstech .....
To bychom nemohli jíst rohlíky, protože jejich tvar je odvozen z tureckého půlměsíce, symbolu islámu. Nemohli bychom pít ani kafe - zrnkovou kávu "zapomněli" u Vídně Turci, když odsud roku 1683 prchali po prohrané bitvě. A co jidáše, vánočky, vánoční štóly? Vždyť je to všechno taková pěkná tradice. A vůbec nevadí, že obléhání Štramberka existuje možná jenom v pověstech .....
4. 2. 2020 09:47
h4ever: Tím jim naopak vzdáváme hold. Klíčová je oslava vyhnání Turků . To by podle vás kněz v kostele znevažoval Krista, když obětuje jeho "tělo a krev"?
4. 2. 2020 09:29
h4ever:
No, mít vás při ruce, tak vás aspoň vykrákám za ušiska...
No, mít vás při ruce, tak vás aspoň vykrákám za ušiska...
4. 2. 2020 09:18
Štramberské uši nejíst, je to neúcta k padlým křesťanským vojákům, kteří bojovali za naší vlast .
6. 9. 2015 09:15
Lyda:proč taky nepřidáte váš recept , já je miluju.
26. 5. 2015 11:50
je t o fakt dobry ??????? :D
6. 3. 2015 14:54
Dělala jsem je dneska, jsou vynikající, vzhledově se mi moc nepovedly, ale nám to nevadí. Důležitá je chuť
3. 3. 2015 23:53
Hella
Děkuji za rychlou odpověď, zítra zkusím
Děkuji za rychlou odpověď, zítra zkusím
3. 3. 2015 23:21
maja f: opravdu se žádný tuk nepřidává.
3. 3. 2015 22:12
Dobrý den, nepřidává se žádný tuk?
7. 6. 2013 18:27
pokusím se to udělat ale trocu se bojím je mi teprve 11
ale dík za recept
ale dík za recept
18. 11. 2010 15:55
uši dělávám taky,jen s jiným recepisem,vyzkouším tento...
mám spec.vykrajovátko na uši a vyvaluju hóódně do teňulinka,možná je mám takové křupavé až moc...
mám spec.vykrajovátko na uši a vyvaluju hóódně do teňulinka,možná je mám takové křupavé až moc...
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
Přidáno před 2 hodinami
Fazolky nakyselo s přílohou v multifunkčním hrnci
Přidáno před 3 hodinami
Toastová pizza v troubě
Přidáno před 4 hodinami
Cheesecake od Evy
Přidáno před 5 hodinami
Skořicové šneky s krémovou polevou
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí hořčicové řízečky
Přidáno před 9 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Brokolicová polévka
Jindriskas uvařil před 2 hodinami
Loštický řízek
paprika1000 uvařila před 3 hodinami
Pravá bulharská pomazánka
Adlla uvařil před 3 hodinami
Polévka z libečku s kroupami
komajda065 uvařila před 4 hodinami
Mandarinkové řezy s kefírem
Fitulka uvařila před 5 hodinami
Bramborové knedlíky
Krize uvařila před 5 hodinami
Hamburská vepřová kýta
MajaFero uvařila před 21 hodinami
Staré dobré punčové řezy
MajaFero uvařila před 21 hodinami
Dobré řezy
Dittrisanda uvařila před 22 hodinami
Muffiny s kousky čokolády
andrejkowa.nela uvařila před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak neřezat špekáčky, aby se dokonale propekly a nespálily? K nejlepším metodám patří ježek nebo chobotnice
Zákaz rozdělávání ohně čarodějnice v Praze nezastaví: Plameny se rozhoří na Ladronce, na špekáčky můžete jít do Žlutých lázní
Svatební menu prince Williama a princezny Kate: Před 13 lety všechny uchvátil osmipatrový dort s 900 cukrovými květy
Další recepty
Tématické fráze: stramberske usi napln perníkové uši náplň do štramberských uší stamberske uši uši recept těsto na štramberské uši stemberske usi štramberské ucho perníkové uši recept stamberske usi recept stranberske usi uší pečivo recept na uši štramberská trouba náplň štramberské uši pecivo usi recept na štamberské uši stramberske ucho recept recepty-štramberské uši recept uši
Suroviny: vejce, cukr moučkový, med, mouka hladká, soda jedlá, kůra citronová, koření do perníku, tuk
Štramberské uši
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jR2P
37 názorů