

Knedlo, tofu, zelo - vegan
Suroviny
- 1 balení marinovaného Tofu
- 1 sterilované zelí
- 1 polentový knedlík (koupíte ve zdravé výživě)
- 1 cibule
- olej
- hladká mouka
- kmín
- sůl
- cukr
Postup přípravy receptu
V kastrolu si na troše oleje osmahneme cibulku, na to hodíme nakrájené zelí se špetkou kmínu a špetkou soli, dusíme, dokud zelí nezměkne. Případně podlijeme trošičku vodou.
Přidáme cukr, podle Vaší chuti, já mám raději sladko-kyselé zelí. Když je zelí hotové, zaprášíme hladkou moukou, kdo má raději nezahuštěné, mouku nepřidává.
Tofu vyjmeme z obalu a na nepřilnavé pánvi opečeme bez oleje z obou stran. Kdo chce, může si přidat různé koření, třeba adžiku nebo na mletá masa, ale není to vůbec potřeba.
Polentový knedlík si nakrájíme na kolečka a ohřejeme v mikrovlnce nebo v pařáčku.
Poznámka od kuchařky
Takto připravené jídlo je nejen veganské, tzn. bez použití surovin živočišného původu (mléko, maso, vejce, sýr), ale i velmi lehké, dá se použít při redukční dietě.
Veganská výživa je velmi zdravá a bohatá na vitamíny, viz. webové stránky, na kterých se dozvíte více:
Veganské recepty:
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Knedlo, tofu, zelo - vegan
-
tejaja:Kdo si to muže dovolit,jíst a stráví to je O.K.mě to netráví žaludek a nemohu si pomoct.Domluvy nepomáhají.Když mu řeknu,že to je zdravé,tak mě neposlouchá a chce masíčko. Asi nejsem býložravec ani trošku.
-
Pravda je opäť niekde uprostred.
Tofu je jednoznačne veľmi ľahko stráviteľná potravina. A aj tie nestráviteľné časti sú pre nás dôležité, kto ich prijíma málo, koleduje si o rakovinu hrubého čreva. Každú potravu pošle žalúdok ďalej, podstatné je, po akom čase. A potrava sa trávi a výživné látky vstrebávajú ďalej v tenkom aj hrubom čreve.
Veľmi zle je, ak potrava v žalúdku "stojí" alebo tam je pridlho.
Tofu je zdrojom vysoko kvalitných bielkovín, ale aj horčíka, vápnika, železa a vitamínov B, E...nebudem rozpisovať, to si každý vie nájsť.
Na druhej strane veganstvo nie je plnohodnotné stravovanie, to je dokázané, pretože niektoré živiny, napr. B12, sú obsiahnuté len v živočíšnej potravine.
Dospelý človek by ale nemal jesť mäso častejšie ako 2x týždenne. Predišiel by tak mnohým problémom a chorobám ( viem, o čom hovorím, otecko bol kedysi hospitalizovaný pre vysoký nadbytok živočíšnych bielkovín, odvtedy sa neprekrmoval mäsom ).
Človek sa vyvinul ako všežravec, tak by mal jesť všetko, pestro, ale s mierou. Každý extrém nie je dobrý.
Chuťové poháriky si ničíme používaním kadejakých dochucovadiel, prílišným solením a prekoreňovania potravy, nerozoznajú nám potom čisté chute. A tak zelenina je pre vysoké percento ľudí nechutná, ak to človek neprekorení alebo neplácne kus mäsa, tak je to mdlé, nechutné. Škoda, ochudobňujeme sa sami o krásne ňuansy chutí. -
Biovirus:To že je to sprosté ,tak to odpouštím,ale nadávat na vepřové, tak to ne! Vegánská strava je podle mne zločin páchaný na vlastním těle a vražda chuťových pohárku.
Tofu mi žaludek nestráví,ať délám co dělám. Jednoduše ho pošle dál. -
snazilka: To je proto, ze o tom nic nevis. Spravne vyvazena veganaska strave je daleko lepsi nes si zasirat telo spatne odbouratelnymi zivocisnymi tuky.
-
Oveska: Děkuji, určitě to zkusím
-
karel: nevíte, co je dobrý - o moc přicházíte -
-
Tak to může být fakt výborný, miluju tofu, to zelí bych si udělala ale z kedlubny, mín´nadýmá, jen ten knedlík, nevím, zda seženu, díky za inspiraci, vyzkouším a těším se n TO
-
Jana Remkova: Můžete si ho naložit libovolně, tofu výborně přejímá chutě. Zrovna předevčírem jsem ho nakrájené na špalíčky naložila do směsi sojovky, medu, česneku, strouhaného zázvoru a oleje, opekla na suché pánvi ze všech stran a bylo to vynikající
-
Jana Remkova:Jani,marinované tofu seženeš v obchodě se zdravou výživou a nebo jsem ho kupovala i v Albertu
-
Mi se takové recepty fakt líbí. Ne proto, že neobsahují maso, ale proto, že je to změna a ta neuškodí nikomu. Jenže naložené tofu jsem nikde neviděla. Nebo by to šlo si je naložit i sama??
-
Mňam, to bude dobrota. Jsem masožrout, ale tofu mám ráda a tohle vypadá jako dobrý nápad. Děkuji
-
zizala: Mě masíčko !
-
Jitkas:
To je pravda, sosík tam chybí.
-
zizala: tak ja osobne tofu mam rada a na fotu vypada dobre udelane. Ovsem pro milovniky "knedla, zela, vepra", tato kombinace vyvolava urcitou depresi. Alespon to "zele" mohlo byt trochu stavnatejsi. Proste to chtelo trochu sosiku.
-
Oveska:tofu jsem bohužel jedl několikrát a stálo to zaprd.pokaždé