Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí šunka z vepřového plecka

Opravdu poctivou šunku, plnou masa, můžete připravit v pohodlí vašeho domova. S naším podrobným receptem to zajisté zvládnete, není to tak složité, jak se na první pohled může zdát.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 165 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 120 min bez doby odležení

165 min (45 min příprava + 120 min tepelná úprava, bez doby odležení)

6. 2. 2014 17:47

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie4 912 kJ / 1 174 kcal
Bílkoviny199,00 g
Tuky42,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 650 mg
Sodík 3,70 g
Sůl9,00 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Milan P.

11. 1. 2017 23:08

Souhlasím s panem Tomem.Lidé odsuzují Pragandu, ale vůbec jim nevadí že ji konzumují v sýrech, uzeninách, jogurtech a vůbec v 90% vyrobených uzenin.Jinak glutamany, jsou zvýrazňovači chuti , tak že i v hotových jídlech, polévkách.Kdo chce ať si je dá , nebo naopak.
Zdraví Vás Milan P.

evcae

14. 11. 2015 18:40

Bylo mi doporuceno pridat mlete maso, ab byly co nejmensi dirky a dutiny

golfik

4. 1. 2015 13:31

Dobrý den,dělal jsem už dom.šunku po čtvrté a těď naposledy těžký propadák.Vše jsem dělal dle pokynů zkušených,ale ouha,šunka se drolí je suchá jak troud po dvou hod.vař.trochu syrová(musel jsem ji znovu zabalit a dovařit.Po uvaření z ní vyteklo mnoho vody,po druhém znovu.Prostě se stala někde chyba.Musím přiznat,že jsem použil vepř.maso z kýty,jestli je to tím.Pragandu nepoužívám,dávám dvě žlíce soli a jednu práš.cukru na kilo.:-O:-8

ka.bednarkova ka.bednarkova

2. 9. 2014 17:41

janatka:Děkuji za foto. :-)

janatka janatka

26. 8. 2014 16:47

Tak jsme také vyzkoušely dom.šunku.:-pMám také malinké mezírky,ale na chuti to neubralo,byla to nová zkušenost vyzkoušet něco jiného.Jinak nám chutnala.;-)Pragandu jsem nepoužila.

Tom

17. 2. 2014 09:25

Majka8: Já mám za to, že řeznická sůl a praganda je to samé. Na pytlíku je napsáno: Praganda - řeznická solící nakládací směs. V obsahu nejsou dusičnany ale dusitany. Obsah pragandy je 98% kuchyňská jedlá sůl, obsah dusitanu sodného max 0,3%, dextroza a škrobový sirup. Někde jsem četl článek o tom, že když se nakládá maso na uzení, tak při naložení do normální soli na cca 6 - 8 týdnů vznikne v mase daleko víc svinstva než když je to naložené 10 - 14 dní v pragandě. Kdybych chvíli hledal, asi bych to našel.

Majka8

14. 2. 2014 20:40

Tom:Tome já opravdu začala doma experimentovat se vším možným,jezdím si několik km do statku pro mléko,vypěstuju na chalupě co se dá,takže už i kečup tvořím;-)S SNAŽÍM SE VYVAROVAT TĚCH ŠMEJDŮ CO SE PRODÁVAJÍ:-//Jeden dotaz bych ale měla,dozvěděla jsem se,že je řeznická sůl bez dusičnanů a Praganda je něco jiného,tak nevím,net jsem prohlédla,jenže jsem s toho jelen:-O

Tom

14. 2. 2014 11:13

Majka8: Však jsem psal, ať to neberete na sebe. Byl to příklad. Několikrát jsem se s tím setkal. Někdo se prsil, jak si doma dělá vlastní a zdravý např. sirup. Chlubil se jak je bez éček, ale že pak pozře něco jako kupovaná ketchup, nebo mleté párky a bůh ví co, to už mu nevadilo. Pokud tedy tvoříte svoje produkty ve velkém, jsem rád a držím palce. Taky tvoříme. Ale narovinu říkám, i když jsem nechal maso nakrájené na kostičky jen v obyč soli téměř 5 dní, šunka neměla barvu ani dobrou chuť. Čili troška pragandy to vyřeší.
Tak se nezlobte, že jsem se před tím tak rozepsal. Klidně si můžeme po meilu vyměnit zkušenosti.;-)

Majka8

13. 2. 2014 21:41

Tom:Nebudete věřit,ale opravdu i sýry jsem se naučila dělat doma,paštiky taky,vepřová konzerva doma zavařená nemá chybu.Když nevíte,tak se raději nerozepisujte:-//Domácí šunka šedá:-?Kde jste na to přišel:-O

Kája

13. 2. 2014 15:42

Dnes mi přišel šunkovar, tak zkusím jejich recept http://www.domaci-sunkovar.cz/recept-na-domaci-sun..., ale i řezník mi říkal, že aspoň trošku pragandy je nutnost. Prý ani ne pro barvu, ale pro chuť.
No uvidíme. Napíšu pak, jak to dopadlo
Šunce zdar :yes:

Tom

13. 2. 2014 15:28

Majka8: Hrozně se mi líbí, když někdo píše, že pragandu ne, protože je to chemie. Potom se však zjistí, že dotyčný zbožňuje tavené sýry, paštiky typu májka, vepřové konzervy a kdo ví co. A přitom tyhle sajrajty mají daleko více rychlosoli a k tomu ještě pořádnou dávku ruzných šmakulád. Tak že si dejte taveňáka plnýho tavných rychlosolí a zakousněte ho vaši vinikající domácí šedou zdravou šunkou.
Neberte to na sebe a hlavně ve slzém. Je to příklad z praxe. ;-)

Lenka

9. 2. 2014 22:32

ivulinka: děkuji za radu.

Majka8

9. 2. 2014 01:42

Šunka se povedla podle návodu je opravdu dobrá,jen jsem tam přidala stroužek česneku,Pragandu nedoporučuji,našla jsem si na netu samé negativní příspěvky,je pravda,že ze soli je k rychlému spotřebování,ale tak to je bez chemie.Mrkněte na net,chtěla jsem si ji objednat,ale diskuze mně přesvědčila,že to není zdravé,nejsem zas tak cimprlich,ale proto jsem do šunkovaru šla,chtěla jsem poctivou šunku bez těch hnusných éček a konzervantů.

ivulinka ivulinka

8. 2. 2014 23:40

Lenka: zkus se zeptat v drogerii,myslím si, že ji manžel kupuje zrovna tam;-)

Lenka

8. 2. 2014 23:37

Chci se zeptat, kde mohu koupit Pragandu?

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: řeznická nakládací sůl řeznická solící nakládací směs domácí šunka bez pragandy domaci sumka řeznická nakládací solící směs řeznická nakládací solící směs kde koupit pragandu řeznicka sul kde koupit řeznická sůl domácí sunka recept domácí šunka řeznická sůl praganda domaci sunka s pragandou recept na domácí šunku kde koupit reznickou sul zavarena sunka paštika ze šunkovaru domaci sunka se syrem kde koupit řeznickou nakladací sůl řeznická solící směs

Suroviny: plec vepřová, praganda, sůl, voda

TopRecepty.cz

Domácí šunka z vepřového plecka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lL9j