

Domácí celozrné rohlíky se šunkou a sýrem
Suroviny 20 ks
- 800 g hladké mouky
- 6 lžic celozrných otrub
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- 3 čajové lžičky soli
- špetka cukru (do kvásku)
- 400 ml vody -teplé
- 42 g droždí
- 120 g rozpuštěného tuku na pečení
- 2 ks vejce na potření
- hrubá sůl
- celý kmín na posypání
- 200 g uzené šunky
- 200 g plátkového sýru
Postup přípravy receptu
Do mísy si navážíme 800g hladké mouky, uděláme dva důlky, do jednoho rozdrobíme droždí, které zalejeme 200ml teplé vody, posypeme špetkou cukru a soli a necháme 20 minut vzejít.
Do druhého důlku si vlejeme vychladlý rostlinný tuk na pečení. Když je kvásek vzešlý, přidáme zbytek surovin. Sůl, otruby, semínka-ty můžeme volit podle chuti.
Vše důkladně promícháme a uhněteme v hladké těsto, hněteme dokud se nezačnou tvořit bubliny.
Přikryjeme útěrkou a necháme v teple vykynout cca 30minut.
vZykynutého těsta ve stejné hmotnosti odebíráme kousky, které vyválíme na vále do tvaru delšího oválu.
Na vyválené těsto klademe šunku a sýr.
Od širšího kraje zabalíme vždy ke kraji užšímu.
Klademe na plech, dál od sebe, jelikož nám rohlíky hodně vykynou.
Pomažeme vejcem, posypeme hrubou solí a kmínem.
Můžeme i posypat dýňovými semínky, nebo mákem, dle chuti.
Dáme do vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme zhruba 35 minut. Rohlíčky jsou voňavé, křupavé a vynikající i druhý den .
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Domácí celozrné rohlíky se šunkou a sýrem
-
Dobry vecer..Dekuji za super recept....zkusili jsem jen vymenit mouku za spaldovou celozrnnou a i taj jsou vyborne .Davam ????????????
-
Jsem moc ráda, že se Vám všem povedly.
Děkuji za přidané fota, máte je všichni nádherný.
Jinak tuk na pečení je myšlen- hera na pečení, nebo jiný takový Vámi oblíbený tuk.Sádlo se v mé kuchyni nenajde, ale jsem moc ráda, že se povedly i pro mě tak z neznámé ingredience
-
Výborné rohlíčky
Dělala jsem poprvé kynuté na slano, tak jsem moc nevěděla, jak to má vypadat a moc to zpočátku nevypadalo
musela jsem totiž místo uvedeného tuku použít sádlo (přišlo mi do toho vhodnější než olej, ten tuk na pečení popravdě úplně nevím co vlastně je), tak jsem se trošku bála, že to nedopadne tak, jak má. Ale dopadlo to skvěle, jsou křupavé i měkkoučké
ňaminka
posílám bodík a fotku jsem si též dovolila přidat. Děkuji za recept
-
Dneska jsem pekla a rohlíčky byly obzvláště vypečené
Místo otrub jsem dala celornou mouku napůl s hladkoua povedly se tak, že už vlastně nejsou
. Uděluji bodík
-
-
eurka:No jsou krásný, šikulka
Já se celozrnné mouky bojím. Mockrát jsem z ní pekla a nikdy to nebylo tak nadýchané , jako z čisté. Proto jsem začala používat otruby a začalo se dařit.
-
chocolate:
měla sem posledních 750g celozrné, ten zbytek sem dodala sice bílou ale jako bych o tom nevěděla :) -
eurka:Máš je luxusní.Mám dotaz, dávala jsi celozrnné jen část nebo jsi použila jen ji?Díky.
-
PaprsekAdriana:
Takže :) už máme půlku pryč :) jsou vynikající :) sice sem si dovolila alespoň změnit mouku za celozrnoupošmákli jsme si. Sice nevypadají tak skvěle jako ty vaše, ale taky si myslím, že se nám povedli
S dovolením přidávám fotku
-
eurka:Držím palečky a dejte vědět, jak se povedly
-
Otrub mám díky Dukanově dietě přebytek
, takže mi recept přijde vhod.Přidávám bodík
.
-
Včera je viděl ten můj, a tak řekl, že to musíme dneska udělat, takže SUPER, mám o dopolední zábavu postaráno. Vypadá to velice pěkně, ale neber to zle: tak celozrné se mi nezdaj, použila bych celozrnou mouku místo normální ale to je věc názoru. Takže: jdu na ně
a tobě letí bod vypadají skvěle a snad nám i budou chutnat
-
vypadají moc pěkně ukládám a upeču
tobě bodík+1
-
Pro orientaci- Otruby vykonávají ve střevě tři základní činnosti: zadržují vodu a zvětšují objem stolice; zrychlují pohyb stolice ve střevech; zadržují dráždivé a jedovaté látky, cholesterol, žlučové soli a karcinogeny, které se nacházejí ve střevech a zvyšují jejich vylučování stolicí. Otruby zabraňují zácpě. Snižují hladinu cholesterolu a riziko některých závažných onemocnění: divertikulitidy, karcinomu tlustého střeva, srdečních onemocnění a karcinomu prsu.Dávám je do každého pečiva.Jsou lidi, které tyto věci nemusí, ale věřte mi, když u mě baští,ani to nepoznají. Stojí myslím 16kč- 300g ,jsou úžasné i do jogurtu.Mají je v obchodech označených zdravou výživou..a také se po nich hubne
-
Nádhera!!! Vítej s prvním receptem na Topreceptech.
Otruby mi nevadily, horší je to s jejich sehnáním.