Suroviny
Porce: Hóódně! :)
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 66 718 kJ / 15 946 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 312,64 g |
Tuky | 798,06 g |
Vláknina | 40,94 g |
Cholesterol | 8,20 g |
Sodík | 2,45 g |
Sůl | 6,57 g |
Sacharidy | 1 743,29 g |
Postup přípravy
Nejdříve oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme sníh. Žloutky s cukrem vyšleháme do světlé pěny a potom přidáme postupně po lžících olej a rum. Přidáme vyšlehaný sníh a nakonec mouku, do které jsme zamíchali prášek do pečiva. Krok 2: Zhruba 1/3 těsta vlijeme do formy na "srnčí hřbet", zbylé těsto nalijeme na plech a dáme péct. Formy musí být samozřejmě vymazané tukem a vysypané kokosem. Krok 3: Po upečení ze "srnčího hřbetu" vykrájíme tvar lahve rumu podle předlohy - skutečné flašky. Krok 4: Korpus z plechu okrájíme tak aby neměl zaoblené rohy. Krok 5: Oba korpusy pak rozkrojíme naplníme krémem, u flašky je ale nutné vydlabat na krém prostor, aby se korpus nenadzvednul a nezměnil tvar lahve. Krok 6: KAKAOVÝ KRÉM:
Cukr, máslo a žloutky rozšleháme. Krok 7: Když vznikne směs bez hrudek krémové konzistence, začneme po lžičkách přidávat kakao, které jsme smíchali s vodou a nechali v hrci přivést k varu (v době přidávání musí mít kakaová směs pokojovou teplotu!). Krok 8: Když je vše pořádně zamícháné, je hotovo. Krok 9: Po naplnění korpusy ještě pomažeme vanilkovým krémem zvenku a zahladíme tak nerovnosti. Krok 10: VANILKOVÝ KRÉM:
Nejdříve přivedeme zhruba polovinu mléka k varu. Krok 11: Do druhé poloviny zamícháme pudinkový prášek a když se všechen rozpustí, přidáme směs do vroucího mléka. Krok 12: Vaříme za stálého míchání cca 2 minuty, dokud pudink nezhoustne. Krok 13: Poté ho přendáme do nějaké nádoby a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Krok 14: Zatím do másla pokojové teploty zašleháme žloutky, moučkový cukr a vanilkový cukr. Krok 15: Z vychladlého pudinku odebereme vrchní vrstvu (škraloup) a po lžičkách ho zamícháme do krému. Krok 16: Podle chuti můžeme přidat nějaký moučkový cukr navíc. Krok 17: Na závěr do krému nalijeme pár kapek vanikového aroma a pořádně to zamícháme. Krok 18: Láhev potom potáhneme bílým fondánem. Krok 19: Na bedýnku vykrájíme z fondánu 4 obdélníky potřebných rozměrů, do kterých vyryjeme vzor dřeva. Krok 20: Kakaem rozpuštěným v rumu obdélníčky nabarvíme z obou stran a necháme zaschnout. Krok 21: Podle předlohy pak začneme pracovat na rumu. Vyryjeme do fondánu znak a nápis. Krok 22: Pomocí příslušných barviček pak nakreslíme etiketu a dobarvíme celou lahev. Krok 23: Když je vše zaschlé, přemístíme láhev na obdélníkový korpus. Krok 24: Na strany přilepíme pomocí krému "dřevěné" obdélníčky a vysypeme bedýnku kokosem. Kokos je nutný, protože cukrová vata nesmí navlhnout aby zůstala nadáchaná. Tou pak bedýnku vyložíme.
Dort je hotov, hodně štěstí!
Zveřejněno 1. 5. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort RUM
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/30Qp
Moje poznámka
Dort RUM
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/30Qp
Nejnovější recepty
Tagliatelle s čerstvými houbami a smetanou
Přidáno před 3 hodinami
Vánoční - Brněnské kytičky
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno před 22 hodinami
Domácí zelí s mrkví
Přidáno 15. 10. 2025 11:01:01
Dýňový chlebíček
Přidáno 15. 10. 2025 09:00:02
Kuřecí s adžikou a kukuřicí
Přidáno 14. 10. 2025 20:26:58
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Klasické české rohlíky
novakovajanna před 1 hodinou
Dušená mrkev
Fitulka před 1 hodinou
Hořčičná marináda s kari
cahoun před 1 hodinou
Vepřové maso na mrkvi
Fitulka před 1 hodinou
Bramborová polévka s klobásou a smetanou
Fitulka před 1 hodinou
Zapékaná brokolice
VerkaDvorakova před 2 hodinami
Krkovice pečená na bramborech
VerkaDvorakova před 2 hodinami
Vepřová kýta na zelenině
VerkaDvorakova před 2 hodinami
Tagliatelle s čerstvými houbami a smetanou
martianekk před 3 hodinami
Cuketový perník
martianekk před 3 hodinami
Tématické fráze:
rumovy dort,
dort flaška,
dort rum,
dort lahev rumu,
dort ve tvaru láhve,
dort ve tvaru flašky,
dort ve tvaru rumu,
dort jako flaska,
dort ve tvaru láhve rumu,
dorty ve tvaru lahve,
lahve rumu,
láhev rumu,
cukrová vata recept,
dorty ve tvaru flašky,
dort lahev,
dorty rum,
dorty flaška,
dorty ve tvaru rumu,
dorty lahev rumu,
lahev rumu dort
Suroviny:
cukr krupice,
mouka polohrubá,
vejce,
olej,
rum,
prášek do pečiva,
cukr moučkový,
máslo,
žloutek,
kakao,
voda,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
mléko,
pudink vanilkový,
máslo,
žloutek,
rum,
vanilkové aroma,
potravinářské barvivo,
kokos,
cukrová vata bílá,
potahovaci hmota smartflex velvet
Komentáře (6)