

Kávový bezlepkový dort s rumem
Suroviny
- 6 vajec
- 120 g krupicového cukru
- 150 g jemně strouhaných vlašských ořechů
- 2 lžičky mleté zrnkové kávy
- náplň:
- meruňkový džem
- 2 lžíce rumu
- 400 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru (použít lze ztužovač)
- na dozdobení:
- jemná instantní káva
Postup přípravy receptu
Nenechte se „rozhodit“, že v dortu není ani gram mouky; nahradily ji ořechy a mletá káva, která zde navrch plní úlohu koření. Opatrnost je pak na místě při prokrajování upečeného korpusu i při manipulaci s oběma pláty.
A po jejich potření džemem s trochou rumu (viz náš tip) si dejte malou pauzu, aby vrstvy mohly zaschnout. Otálet naopak nemusíte, jakmile přidáte dovnitř šlehačku a potřete jí i celý dort. Klidně se pak pusťte hned do mlsání!
JAK NA TO: Z oddělených bílků vypracujte měkký sníh a zašlehejte do něj odvážený cukr. Dále do pěny zašlehejte žloutky (jeden po druhém) a zvolna vmíchejte stěrkou strouhané ořechy smíchané s mletou kávou.
Lehké těsto nalijte do formy o průměru 22 cm, jejíž boky jste potřeli máslem a dno vyložili papírem na pečení, a korpus upečte v troubě vyhřáté na 160°C (cca 20 až 30 minut).
Zchladlý z formy uvolněte, stáhněte z něj papír a opatrně ho 1x prokrojte.
Spodní díl potřete meruňkovým džemem, který jste prohřáli např. v mikrovlnce a smíchali s tuzemákem, a po zchladnutí přidejte vrstvu šlehačky (smetana vyšlehaná s trochou cukru, živočišnou zpevněte pro jistotu ztužovačem). Přiklopte druhý plát, jeho povrch můžete rovněž tence potřít džemem a celý dortík nakonec upravte hladce šlehačkou.
Povrch přes šablonu poprašte instantní kávou, okraj případně dozdobte zbylou vyšlehanou smetanou a dortík hned podávejte.
NÁŠ TIP: Po prokrojení upečeného zchladlého piškotu nezapomeňte na potěr horkým džemem smíchaným s rumem (tuzemák), který zatáhne póry a zabrání promáčení korpusu šlehačkou.
Poznámka od kuchařky
Podrobný fotonávod s postupem step by step najdete ZDE:
www.hobbymanie.tv/clanek/kavovy-bezlepkovy-dort-s-...
Recepty na další dobroty najdete ZDE:
http://www.hobbymanie.tv/rubrika/mlsarna
K AUTORSTVÍ: Všechny recepty, které vám zde pro Vaši inspiraci předkládáme, jsou výsledkem mnohaleté, někdy až detektivní práce týmu lidí, v němž má každý svůj úkol. Kolegové jezdí po ČR i SR, navštěvují kuchařky, pekařky, cukrářky, dortářky či perníkářky (totéž ovšem i v mužském rodě), jejichž mnohdy celoživotní dílo zná často jen jejich nejbližší okolí. Fotografují krok za krokem jejich postupy, naslouchají radám, následně všechno sepíšeme. Další pátrají v archivech a snaží se realizovat dávné, ještě rukou psané recepty našich babiček, pra a praprababiček, stejně jako ty od dávných slavných mistrů svého řemesla. Respektujeme přání některých tvůrců, kteří nechtějí být jmenování, všichni však souhlasí se zveřejněním našim prostřednictvím.