Karamelové veterníky

Katarinka Kuchařka:

Moučníky , Ostatní 52 názorů

533
Recept si zatím oblíbilo 33 kuchařů

Suroviny

Těsto:
1/2 l vody
špetka soli
citrónová kůra
120 g Hery
400 g hladké mouky
7-8 vajec
Karamelová šľahačka:
150 g cukru krystal
3 šlehačky
4 lžíce práškové želatiny Dr.Oetker
Poleva:
100 g krystal cukru
50 g másla
150 ml vody
Recept si zatím oblíbilo 33 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vodu, Heru, citronovou kůru a sůl dáme svařit. Přisypeme mouku a za stálého míchání čekáme, dokud se nám neudělá koule. Když to trochu vychladne, zašleháme 7-8 vajec (vajec podle velikosti, musí to zůstat husté). Z hotového těsta nastříkáme 16 ks větrníků průměru 6 cm.

  2. Cukr necháme zkaramelizovat, zalijeme šlehačkou a zahříváme, dokud se karamel nerozpustí. Necháme dobře vychladit. Když máme čas, lepší je to uvařit den dopředu. Studenou šlehačku vyšleháme. Želatinu s metličkou vyšleháme s trochou vody a ihned zamícháme do šlehačky. Naplníme větrníky.

  3. Cukr necháme zkaramelizovat, zalijeme vodou a vaříme do zhoustnutí. Přidáme máslo, zamícháme a ihned polijeme větrníky.

Poznámka

Cesto je dosť husté, ale len vtedy sú veterníky pekné vysoké a držia tvar. Pečieme v predhriatej rúre na 220° 10 minút, potom stíšime na 180°a pečieme 30 minút. Rúru neotvárame. Naspodok rúry vylejeme šálku vody.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 938 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Karamelové veterníky

  • Iveta Iveta(neregistrovaná)

    Dobrý den.Mám dotaz? Do té šlehačky se dává ta želatina uvařená? Nebo jak? Nestačí dát třeba jen stužovač šlehačky? Děkuji za odpověď

    Odpovědět

  • Katarinka Katarinka(neregistrovaná)

    tonda:karamelová šľahačka sa musí šľahať vždy až na druhý deň,prvý deň ju nevyšľahaáš:-)

    tonda:

    Odpovědět

  • tonda tonda(neregistrovaná)

    děkuji za odpověď;-);-)

    Odpovědět

  • tonda tonda(neregistrovaná)

    zajimalo by mě,jak mám ušlehat ten karamelový krém,pač to šlehám už pul hodiny a stale jako voda...;-(

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Werymac:Jestli máte teplovzdušnou tak,přidat teplotu o 10 a déle před pečením předehřívat !
    Pokud to jde, je ještě možné ventilátor zcela vypnout.

    Odpovědět

  • Katarinka Katarinka(autorka receptu)

    Irrena z tejto várky výjde 16 veľkých veterníkov priemeru 6 cm

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Katarinko prosím kolik větrníků je z této dávky:-?:-?:-?Možná je to tu někde napsané ale nechce se mi vše dočítat;-)

    Odpovědět

  • Evík Evík(neregistrovaný)

    :-D Tak mezitim, co jsem sem psala se mi pekla druhá várka už vím, čím to bylo že se nezvedly. Dlouho se sušily a krátce pekly zprvu jsem je tam nechala uvedených 10 minut teď o pár minut déle přesně nevim, ale jsou pěkně veliký. Nicméně zespoda trošku černý :D asi to už bylo moc dlouho. Nu je to smůla no tak snad to zachránim šlehačkou :D Chybama se člověk učí...

    Odpovědět

  • Evík Evík(neregistrovaný)

    Ahoj, dnes jsem se rozhodla, že udělám větrníky dělala jsem všechno podle návodu. Recept je jistě dobrý, ale mě se skoro vůbec nezvedly jen po okrajích. Navíc jsem to pekla hodinu jednu várku nechápu jak je to možný, ale zdály se mi furt syrový vevnitř (máme plynovou troubu bez čísel jen plná tečka a půl tečka). Nejhorší bylo určitě utrpení s hustym těstem, protože moje největší zdobička má průměr asi centimetr. Takže o jednolitym šnekovi se mi mohlo jen zdát byla jsem ráda, že jsem to tam nějak nafrkala. Jinak těsto chutná dobře, takže až na to že jsou uzoučký polámaný je to OK :-D toť má zkušenost :)

    Odpovědět

  • LidaD LidaD

    Naprosto super recept, těsto bylo tužší, tak jsem ho nebyla schopna nastříkat z pytlíku, tak jsem vytvarovala ručně, ale je super, pekla jsem ve čtvrtek, plnila v pátek a jíst se budou v sobotu a zatím - pátek večer - nejsou vůbec nasáklé. Karamelová šlehačka taky super, a já dala náplně dvě na sebe, tu karamelovou a ještě bílou šlehačku vyšlehanou s trochou Salka a vanikové esence, a na vrch jsem udelala karamel z cukru a do něj zamíchala půl konzervy Salka a větrníky polila... Vynikající. Díky moc. Přidala jsem foto, kdyžtak smažte, pokud se nehodí. Krásne Velikonoce. Lída

    Odpovědět

  • vierka vierka (neregistrovaný)

    ja zbožnujem veterniky ale mam velmi staru ruru na pecenie a vždy ked ich robim dopadne to katastrofalne takže som to už aj vzdala ale s obchodu nie su take dobre

    Odpovědět

  • Nikitka Nikitka

    Dělala jsem je minulý týden a jsou fakt vynikající!Skvělý recept!:yes:

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Miluju karamelové větrníky:-p:-p:-p

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Pridala som svoju fotku veterníkov, plnené pudingovým krémom a navrchu s karamelovou polevu. Robím menšie, skoro jednohubky - cca 3 cm priemer, u nás sa míňajú jedna radosť...+

    Odpovědět

  • Katarinka Katarinka(autorka receptu)

    Ja to teda fakt nechápem,lebo ich robievam často a vždy sa mi podarili.

    Odpovědět

1 2 3 4 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo