Božské karamelové větrníčky

Kamili Kuchařka: Kamili

14 porcí Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 17 názorů

Suroviny

Karamelový základ:
80 g cukru krupice
80 ml smetany ke šlehání
Na dohotovení (polevy a karamelového krému):
150 g moučkového cukru
3 lžíce vody
500 ml smetany ke šlehání (40%)
Vanilkový krém:
500 ml mléka
60 g vanilkového pudinkového prášku
1 vanilkový lusk
150 g krupicového cukru
500 ml smetany ke šlehání
Těsto:
270 ml vody
80 ml oleje
špetka soli
200 g hladké mouky
6 vajec
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme karamelový základ. V kastrůlku se silným dnem utavíme krupicový cukr na karamel.

  2. Opatrně přilijeme horkou smetanu.

  3. Smetanu mícháme, dokud se karamel úplně nerozpustí. Pak ji přecedíme přes kovový cedník a necháme přes noc uležet v lednici.

  4. Druhý den připravíme z karamelového základu polevu a krém.

  5. Na polevu utřeme moučkový cukr se 3 lžícemi studené vody. Do polevy vmícháme 2 lžíce karamelového základu. Na karamelový krém vyšleháme smetanu téměř do tuha. Pak do ní přidáme zbylý karamelový základ a došleháme ji.

  6. Na vanilkový krém rozmícháme v troše mléka pudinkový prášek a dřeň z vanilky. Zbylé mléko osladíme a přivedeme k varu.

  7. Vmícháme pudinkovou zálivku.

  8. Uvaříme hustý krém a za častého promíchání ho necháme vychladnout. Pak ho našleháme a přidáme do něj pevnou šlehačku. Krém necháme v lednici asi hodinu odpočinout.

  9. V kastrolu se silným dnem přivedeme k varu vodu s olejem.

  10. Přisypeme mouku a sůl a těsto mícháme, dokud se na dně kastrolu nezačne tvořit bílý povlak.

  11. Těsto přendáme do misky a necháme vychladnout. Pak do něj postupně zašleháme vejce.

  12. Z vychladlého těsta nastříkáme pomocí cukrářského sáčku na plech větrníky.

  13. Troubu ohřejeme přibližně na 200 °C a rozprašovačem do ní nastříkáme vodu.

  14. Vložíme do ní větrníky a pečeme je, dokud nezezlátnou.

  15. Větrníky necháme zcela vychladnout a pak je rozkrojíme. Horní díly potřeme polevou a necháme zaschnout. Na spodní díly cukrářským sáčkem nastříkáme nejprve vanilkový, pak karamelový krém a nakonec přiložíme horní díly s polevou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 140 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Božské karamelové větrníčky

  • alca2 alca2

    Pekla jsem z jedné dávky větrníky i věnečky po cca 30 kouscích, teploty a časy jsem dodržela cca podle Katky B. Krásně vyběhly i když po rozkrojení byly ještě trošku vlhké, chtělo to ještě asi minutku přidat. Jinak nespadly, jsou krásné. Měla jsem domácí vejce, tak jsem použila jen 5 ks, těsto se mi zdálo již přiměřené konzistence. Vodu s tukem samozřejmě vařící, až udělá kouli - odstavím. Po částečném vychladnutí zašlehám jedno vejce po druhém. Pekla jsem již podle tohoto receptu několikrát. Krém i poleva jsou taktéž výborné. Doporučuji. :yes:<3:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    Klára:
    Korpusy byly patrně málo propečené... Lepší je, s pečením to trošku přehnat... :-)
    Já zapékám při 230°C a dopékám při 175°C a podle toho jak se v troubě "chovají", tak ke konci "suším" při 160°C

    Odpovědět

  • Katka B Katka B

    Klára: Dnes jsem pekla teprve své druhé odpalované těsto, takže zase takový profík nejsem, ale řekla bych, že je třeba ho déle péct. Já pekla podle jiného receptu tady na topkách (od Iwakk) takto:

    Pečení: 1. fáze pečení- 210°C(horkovzduch)asi 12 minut v
    uzavřené troubě, lehce pokapeme vodou
    2. fáze sušení- 150 - 160°C(bez horkovzduchu) asi 7
    minut do zlatova při uzavřené troubě
    Zásadně neotvírat, ani v 1. fázi ani v 2. fázi

    Odpovědět

  • Klára Klára(neregistrovaná)

    Vynikající recept. ;-) Sklízí úspěch u celé rodiny. :yes: Do pudinku smetanu nedávám a je ho i tak dost a karamelový krém mi vždy zbude. Těsto vyjde na zhruba 14 menších větrníků. Poradil by mi prosím někdo, jak zamezit tomu, že když větrníky vytáhnu z trouby krasně nadýchané, chvíli na to se mi zbortí. Děkuji

    Odpovědět

  • Martina Martina (neregistrovaný)

    Opět vás všechny zdravím, ráda bych se zeptala jestli tento rozpis je na 14 větrníků v klasické podobě (těch velkých nebo větších) a nebo je to na nějaké menší. Já budu dělat menší, proto potřebuji vědět jaké kdo máte zkušenosti s velikostí X počtem-podle toho zadělám z dvojité dávky :-D

    Odpovědět

  • fifi fifi(neregistrovaný)

    No konečně jsem našla pořádný recept na klasický větrník!!!! Moc děkuji. Jak už někdo napsal suprově popsané!! Někdy by se v tom člověk zbláznil.... Kord v karamelovém základu (zapomínají na druhou část a potom hned je bordel v hlavě :-D ) Ještě jednou děkuji :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Gabca Gabca(neregistrovaná)

    Chtela bych vetrnicky dneska udelat...staci odpocinuti karameloveho zakladu jen par hodin? A neni na vanilkovy krem moc 500ml mleka+500ml smetany? Dekuju moc!

    Odpovědět

  • Verča Verča(neregistrovaná)

    Výborný, děkujem za recept. Dvě hodiny práce stojí za to. Doporučuji. ;-)

    Odpovědět

  • Kamili Kamili(autor receptu)

    Tomášnevim: jsem ráda, že se Vám větrníčky podařily;-)

    Odpovědět

  • Tomášnevim Tomášnevim(neregistrovaný)

    Dnes jsem spáchal pečení dle receptu, cca 4 hodiny práce, suroviny se cenově blížili hotovým větrníkům z obchodu ale čert to vem :) byla to sranda a mohu jen doporučit.. recept je velmi přesný.

    Odpovědět

  • Cleverka Cleverka

    Prosila bych jeden a kafíčko k tomu:-p:yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Nikdy jsem je doma nedělala, ale jakmile vidím v cukrárně karamelový větrník nebo banánek, nikdy neodolám:-p:yes:

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Paradicka:-p vetrnici. . .to je krasny sladky hrisek:-8 pekny receptik, vyzkousim:-p:yes:

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    no ty musí být úžasné:yes::-D

    Odpovědět

  • Montanka Montanka

    Dělám hodně podobné - přidávám do podob. receptů

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: karamelový toping recept na karamelový krém na větrníky karamelovy topping karamelový topping recept karamelový krém do větrníků karamelove vetrniky bozske karamelove vetrniky karamelový krém na větrníky recept na karamelové větrníky nadýchané větrníky na plech božské větrníky karamelovy topink vetrniky karamelove větrníčky karamelový krém do věnečků poleva na karamelové větrníky karamelový krém z cukru nadýchané větrníky větrníky recept větrníky recept