Teffové karbanátky

petram Kuchařka: petram

Bezmasá jídla 3 názory

Suroviny

100 g Teffu (Adveni Medical)
1 stroužek česneku
1 lžička oleje (použila jsem sezamový)
1/2 lžičky tymiánu
špetka majoránky
sůl
voda
1 jarní cibulka (drobně nasekaná)
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Teff odměříme pomocí skleničky nebo hrnečku a zalijeme trojnásobným objemem vody. Přidáme prolisovaný stroužek česneku, tymián, majoránku, sůl a olej a přivedeme k varu. Vaříme pod pokličkou na nejmenším plameni 15 minut. V posledních pěti minutách je nutné občas promíchat.

  2. Uvařenou hustou kaši necháme zcela vychladnout. Poté do ní vmícháme nasekanou cibulku a navlhčenýma rukama vytvoříme karbanátky.

  3. Nepřilnavou pánev vytřeme kapkou oleje, rozpálíme a karbanátky osmažíme dozlatova. Podáváme se zeleninovým salátem, s brambory, případně v housce jako burgery.

Poznámka

Ispirace: http://www.bobsredmill.com/recipes.php?recipe=611.

Teff je jednoletá travina pocházející z Etiopie. Zde představuje čtvrtinu veškerých pěstovaných obilovin. Název pochází z ahmarského slova teffa (ztracený). Toto označení je velmi výstižné, zrníčka teffu totiž měří jen 0.5-1.0 mm.Teff je bohatý na vlákninu, bílkoviny, vápník a železo. Neobsahuje lepek, je tedy vhodný pro celiaky a díky příznivému obsahu živin také pro diabetiky. Vaří se ve čtyřnásobku tekutiny, vody nebo mléka.

V nedávné době u nás uvedla teff na trh firma Adveni Medical. V jejich nabídce je nejen teff a teffová mouka, ale také mnoho dalších zajímavých surovin (http://www.advenimedical.cz).

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Teffové karbanátky

  • Angel 666 Angel 666

    Díky za odpověď, až vyzkouším, tak podám hlášení, jak to dopadlo :-)

    Odpovědět

  • petram petram(autorka receptu)

    Angel 666: Ano, je pravda, že se mi karbanátky trošku rozpadaly, ne moc, ale jeden to nepřežil a ty tři zbývající byly lehce popraskané, jak je vidět na fotce. Trouba by nejspíš byla lepší, bohužel jsem ale vařila na koleji a tam troubu nemám k dispozici.

    Odpovědět

  • Angel 666 Angel 666

    Teff jsem zatím připravovala jen nasladko, ale tohle se mi líbí ;-).
    Určitě to vyzkouším.
    Jen se mi zdá podle fotky, že se karbanátky trochu rozpadají. Jak se s nimi manipulovalo při otáčení na pánvi? Nebylo by lepší dát je na plech a upéct v troubě?

    Odpovědět

Tématické fráze: recepty z teffu karbanátky se rozpadají teff recepty teff burgery recepty z teff teffove karbenatky-recept karbanátky z polenty teffové vločky co je teffu ne tofu teffove vločky-recepty karbenátky se rozpadají

Zapomněl/a jsem heslo