Rudolfova jehla

Eliza Kuchařka:

4 porce Vepřové maso 23 názorů

515

Suroviny

250 g vepřové panenky
250 g stehenních kuřecích řízků
2 červené cibule
150 g anglické slaniny (plátky)
15 vypeckovaných sušených švestek
dijonská hořčice
pepř případně oblíbené koření
hladká mouka
100 ml černého piva
lžička medu
sůl
olej
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na kostky, osolíme, potřeme dijonskou hořčicí, okořeníme a necháme odležet.
    Švestky zabalíme do plátků slaniny a cibuli nakrájíme na klínky. Střídavě napichujeme na předem namočené špejle s hrotem nebo na kovové špízy (panenka, slanina se švetkou, kuře, cibule...).

  2. Špízy opečeme v pánvi s rozpáleným olejem ze všech stran, trvá to asi 20 minut, a udržujeme teplé.

  3. Přebytečný tuk slijeme a ve výpeku zpěníme na nudličky nakrájené zbylé švestky a kousky zbylé cibule. Zasypeme lžící mouky, prosmahneme a zalijeme pivem.

  4. Podle potřeby dolijeme studenou vodu. Přidáme med (nebo švestková povidla), hořčici, osolíme a provaříme.

Poznámka

Recept vznikl v inspiraci stejnojmenným pokrmem z jedné z mých oblíbených restaurací.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 202 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rudolfova jehla

  • senky senky

    Recept na mě vykoukl z náhodných:yes::yes: uložila jsem a brzy vyzkouším, panenku miluju a různé špízy nám moc chutnají;-)

    Odpovědět

  • Lusinda79 Lusinda79

    Eli, já těm mým musím odblaňovat i kuřecí prsa...

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Také máme panenku rádi, my s manželem i krkovičku, ale tu si dáme nejraději jako "flák" masa :-p:-p. A dcera z prasátka baští jen panenku (někdy kotletku, když jí řeknu, že je to panenka...;-) ) A syn právě nic :-S...vegouš :-D.

    Odpovědět

  • Lusinda79 Lusinda79

    Eli já jsem to nechtěla napsat tak polopaticky, i já ráda vařím z panenky, jak jsem napsala v předchozím př., protože nám doma prostě chutná.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Marto, já bych ti ráda odpověděla, ale nějak nevím co...;-) Tak si recept uvař z horšího masa, vždyť to záleží jen na tobě...:-)
    Já si "Rudolfovu jehlu" občas dávám v jedné restauraci (jak uvádím výše) a tam ji dělají tak, jak je to popsáno a jak to tedy dělám i já. 20 minut na špíz se silnými kusy masa není dlouho, propékáme kolem 5 cm výšky (i když špíz obracíme). Ale to také záleží na každém, nikomu nic nediktuji...:-);-)

    Odpovědět

  • Lusinda79 Lusinda79

    Marto já nepochybuji, že krkovice je minutková záležitost, ale někteří z ní prostě nevaří(jak jsem již psala kvůli tuku), protože mu nechutná.A ohledně měkkosti kýty si dovolím nesouhlasit, často ani po naložení nezměkne, proto ji raději používám na dušení, popř. na řízky, které dopékám v troubě.Nicméně nejsem autorka, já bych panenku také tak dlouho netrápila.

    Odpovědět

  • Marta Marta(neregistrovaná)

    Vepřovou kýtu i krkovičku když okořeníme(ochutíme),pak zákápneme olejem a necháme přes noc uležet, tak orestování je minutková záležitost. V receptu špíz z prvotřídního masa opékáte 20 minut.:-)) Já nechci rýpat. Jenom jsem se pozastavila, proč vařit za moc peněz, když to jde i levněji a přitom na chuti to neni ani poznat. :-))

    Odpovědět

  • Lusinda79 Lusinda79

    Jde o víceméně minutkovou záležitost a to s kýtou nepořídíte.A proč ne třeba krkovice?Nemluvím za Eliz, ale u nás prostě nemáme rádi ani trochu prorostlé maso, já bych volila také panenku(i když kotleta by byla také fajn), prostě proto, že nám chutná.;-)

    Odpovědět

  • Marta Marta(neregistrovaná)

    Recept musí být božský :-p. Ale nechápu proč dávat na špíz nejkvalitnější část vepřového masa. Koupit drahou panenku a použít ji na špíz? :-(Stejnou službu nám přece udělá kýta, kotletka a zejména krkovička.:-)) Vařit chutně neznamená, že musím vařit z nejdražšího masa.:no:

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Eli - netuším přišlo mi to e-mailem !:-))

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Otto, no tak to tedy s radostí přijímám :-K. ;-)
    Dnes jsem v tichosti přidala fotografie, protože jsem jehlu opět realizovala a pamatuji si, že ty první fotky jsem pořídila horším, provizorním fotoaparátem a tenkrát jsem s nimi nebyla úplně spokojená.
    Z čeho to je? Marcipán??

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Eli - řád udělen a přidán k foto, pokud řád nepřijmeš tak foto smázni:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Šikovná holka - navrhuji na udělení řádu zlaté vařečky;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    To jsem ráda, že se vám jehla líbí, je to taková rekonstrukce originálního receptu, ale myslím, že jsem se k němu dost přiblížila. Tak dlouho jsem chodila ochutnávat a...:-p
    Mirečko, vůbec nepochybuji, že se ti to povede, natolik už tě znám a nezapomeň, že jsem podle tebe několikrát vařila, takže vím svoje...:yes::-p;-)
    Nechte si všichni chutnat a těším se na vaše obrázky!! ;-)

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Eli, tobě se špíz podařil super vyšperkovat:yes::yes:. Skvělé fotečky a hlavní foto skvělá kompozice:-O;-). Škoda, že nemůžu poslat bodíka i za foto:-(.
    :-!:-)):yes::yes::yes:

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo