Mléčné kokosové koule

h4ever Kuchař: h4ever

Soutěžní recept. Přidejte fotku a vyhrajte.

Doba přípravy: 30 minut 45-50 porcí Cukroví , Bezlepkové, Nepečené 7 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si neoblíbil žádný kuchař
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

3 PL středně tekutého glukózového sirupu
(Správná hustota je důležitá, sirup nabíráme lžící, protože i když je tekutý, tak špatně teče. PL sirupu znamená že sirup je nejen na lžíci ale i trochu kolem lžíce protože točím s lžící podobně jako při nabírání medu).
190-200 g strouhaného sušeného kokosu
27,5 g palmového tuku (např. Iva)
63 g sušeného mléka
4 g granulovaného sójového lecitinu
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Jde o variaci receptu "Kokosové kuličky obalované v čokoládě " odkaz v poznámce. Detailní postup je stejný nebo podobný.

  2. Glukózový sirup nahřeji v hrnci s tlustým dnem na teplotu, kdy se začne vařit a pak ho hned vypnu. Přidám tam palmový tuk. Sójový lecitin rozmočím v několika kapkách vody a rozmačkám, aby se dal dobře vpravit do směsi. Přidám ho do hrnce a promíchám. Pak přidávám sušené mléko a kontroluji hustotu směsi, která nemá být více hustá než je konzistence bramborové kaše. Pak přisypávám kokos a promíchávám a kontroluji, jestli těsto jde ještě zpracovat. Tady je třeba opatrně, aby se člověk nespálil. Kokosu je třeba dostat tam co nejvíc.

  3. Párkrát se mi stalo, že jsem dal méně kokosu, protože se mi těsto zdálo být moc husté, ale to byla chyba. Je třeba naopak co nejvíce kokosu aby výrobky nebyly tvrdé. Pokud se vám začne těsto rozpadat a jde hůře prohníst přidejte trochu vody. Posledně jsem dal jen 190 g protože jsem neměl více kokosu ale pokuste se ho tam dát postupně všechen. Přesto buďte opatrní abyste to nepřehnali pak by se vám koule rozpadaly.

  4. Těsto řádně prohnětu a za tepla dělám koule. Koule v dlaních zpracuji i asi 7 krouživými pohyby, přičemž vznikne soudržná bílá koule. Ruce a koule jsou od tuku, takže je můžeme v závěru ještě osušit.

  5. Koule jsou myslím sladké tak akorát, ne málo ani moc. Tohle závisí na tom jak se vám povede glukózový sirup a přesné váze kokosu a sirupu. Koule stačí nechat vychladnout a tak 24 hodin odstát, aby z nich vyprchala povrchová vlhkost a tím na povrchu víc ztvrdnou. Pak už jen dát do chladu a je hotovo.

  6. Novinka:
    Pokud očekáváte cukroví které bude křehké, bouchněte do koulí paličkou na maso (tou špičatou stranou). Tak získáte zajímavě tvarované oplatky.

Poznámka

Na rozdíl od běžných žloutkových pusinek a podobných kokosových výrobků kde se používá vejce, tyto koule jsou bílé, jen velmi lehce nažloutlé a mají výbornou mléčnou vůni a chuť.

Glukózový sirup viz https://www.toprecepty.cz/recept/45981-ferero-rose...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mléčné kokosové koule

  • casino casino

    h4ever:
    Jj, tak jsem vygůůůglil: "Alternativa ke ztužovaným tukům a margarinům, nebotˇ palmový olej díky přírodnímu obsahu tuhých částic nevyžaduje ztužování.":-8

    Edit:
    Musím doplnit:
    Med místo sirupu mám odzkoušený v PEČENÝCH produktech, konkretně v marokánkách.

    Odpovědět

  • h4ever h4ever(autor receptu)

    casino: na obalu není napsané že je to ztužený tuk. Je to rostlinný tuk. Hydrogenací ztužený není, protože palmový tuk je při pokojové teplotě tuhý, je to jeho přirozená vlastnost. Opakuji, že tuhost sirupu je zásadní. Pokud použijete sirup který je řídký (např. 50% vody), nebude to mít stejnou sladkost jako sirup hustý, který je z 85% (hrubý odhad) nasycený cukrem (vyrobený z cukru). Taky u receptu kde vyrábím müsli když tam dáte řídký sirup nebude vám to držet, bude to lepkavé a nepůjdou dělat koule. Když bude moc hustý tak placky brzo ztvrdnou. Chce to mít správnou konzistenci aby těsto šlo dobře zpracovat a nelepilo se.

    Odpovědět

  • casino casino

    h4ever:
    "IVA"
    No, asi máme pravdu obidvaja:-)
    Je to palmový tuk (což jsem netušil; nakupuji leta a složení jsem nezkoumal...)
    Je to ztužený tuk (ztužování se provádí, pokud si vzpomínám, hydrogenací a tedy ve výsledku bez dalších přísad)
    MED:
    Pokud je v receptech psán GLUKOZOVÝ SIRUP, ŠKROBOVÝ SIRUP, OBILNINOVÝ SIRUP, KUKUŘIČNÝ SIRUP a náhodou ho zrovna nemám v kuchyni, tak použiji med a není to o tom, že musí být v tuhé fázi. Jde o invertní cukr v medu obsažený...

    BTW
    Máte perfektně vymakané rcp:yes: ale obávám se, že pro toto forum takřka k nepotřebě..., leč "každý obraz si svého kupce najde":-):-*:-D

    Odpovědět

  • h4ever h4ever(autor receptu)

    Ještě musím dodat že ten lecitin je nepostradatelný, nahrazuje vajíčka jako emulgátor. Koupil jsem v lékarně, nevím jestli seženete něco menšího, já sehnal 250g za 154kč to je množství tak na 5 let dopředu ale trvanlivost tam je napsaná jen asi 10 měsíců. Vyrábí to firma Mogador (Otrokovice).

    casino:
    Iva má na obalu napsané že je to 100% palmový tuk. Proč myslíte že by měl být ztužený? Není tam napsáno že by tam byly jakékoliv další přísady. Každopádně p.t. je možné koupit taky na Ekokoze (eshop).

    Med jsem netestoval. Musel by být kristalizovaný a nezahřívaný aby byl velmi tuhý, jinak vám to asi nebude držet. Hotové koule mají být druhý den pevné, můžete s nimi žonglovat :-8

    Odpovědět

  • casino casino

    Minehava:
    "palmový tuk který chuti připomíná méně kvalitní zdrcnute sádlo."
    Hmmm...:-O
    A já, bláha, měl za to, že ten oný je bez chuti a zápachu:-)
    (ale dost možná, že autor rcp si pomýlil palmový tuk s tukem ztuženým - IVA)

    "glukózový sirup je těžko k sehnání"
    No, glukozový sirup se dá běžně koupit, např. ve ZDRAVÉ VÝŽIVĚ (ale lze jej zajisté nahradit zajisté zdravějším včelím medem:-)

    Edit:
    h4ever: byl rychlejší...:-)

    Odpovědět

  • h4ever h4ever(autor receptu)

    Palmový tuk (p.t.) je běžnou součástí potravin a hlavně cukrovinek které se běžně objevují na našem trhu. O výhodách a nevýhodách p.t. vás odkážu na diskusi probíhající zde. https://www.poradte.cz/volna-diskuze/19881-jaky-ol... Najdete tam faktické informace a obsah nasycených mastných kyselin (n.m.k.) v jednotlivých běžně dostupných tucích a olejích. Roli hraje celkové množství n.m.k. a to v koulích není velké. V receptu je pouze 0,68g palm. tuku na jednu kouli, takže pokud sníte 3-7 koulí za den jedná se jen o 2-4,8g. Jedna tabulka čokolády Figaro na Vaření obsahuje 16,5g n.m.k. a 4,8-5g palmového tuku (norma EU). Volba co jíte je na vás, ale ať jíte cokoliv uvědomte si že nasycené tuky do sebe vpravujete když jíte smažená jídla. P.t. můžete zkusit nahradit drahým kokosovým olejem a zjistíte jak vám to půjde. Ovšem důležité je že teplota tání palmového tuku se obvykle pohybuje kolem 36°C, kdežto u kokosového je to 25°C.

    Glukózový sirup je lehké vyrobit doma. Dělám to tak že si vyrobím g. sirup z většího množství cukru a tento sirup používám i na jiné recepty například na výrobu sladkých müsli placek https://www.toprecepty.cz/recept/46781-stavnate-mu.... Vyrobit g. sirup je opravdu snadné, jen ho nesmíte vařit moc dlouho aby se cukr nezačal připalovat a hnědnout. Výroba trvá asi 25-40 minut z běžně dostupných surovin a vystačí mi na několik měsíců (z 600g cukru mám 769g g.sirupu). G. sirup můžete nahradit glukózo-fruktózovým sirupem, který se běžně používá v potravinách zakoupených v obchodě a snad se dá i koupit). Teoreticky ho lze taky nahradit ovocným sirupem (vedlejší produkt vzniklý kandováním ovoce) ale ten bude nejspíš sladší a dodá ovocnou chuť. Na koulích mi přijde ideální právě to že nejsou moc sladké ale stále jsou chutné. S použitím Selika myslím, že by to mohlo být také moc sladké (na můj vkus).

    Recept lze lehce upravovat například ubrat sušeného mléka, přidat o trochu více kokosu a zase dostanete něco trochu jiného a křehčího.

    Odpovědět

  • Minehava Minehava(neregistrovaná)

    Uprime řečeno recept vypadá ze zacatku zajímavě jen po přečtení PALMOVÝ OLEJ me přešla chuť. Není většího svinstva mezi nahrazkovymi tuky které ma absolutní nulovou viživovou hodnotu a vyšší 'saturated fats" než palmový tuk který chuti připomíná méně kvalitní zdrcnute sádlo.
    Proč nepoužíváte kokosový olej? Je přirozené tuhý a kremový a chutná ... Jako Kokosova Smetana a nutričně je vyzivný a ma nízký obsah SF?
    Také glukózový sirup je těžko k sehnání a myslím ze málo lidi ho zná a bude mít odvahu ho použit. Ja dávám salko. Po povareni v plechovce je z nej Supr karamel a ma správnou konzistenci, s kokosovým olejem Přidat kokos, smíchat, dat na peci či papír malé kopečky s brusinkou navrchu za pect v troubě.
    Vás recept je :no::no:

    Odpovědět

Tématické fráze: kokosové koule bílé kokosové koule ferrero koule recept kokosový sirup recept kokosový koule sladké recepty z kokosového mléka kokosové koule bílé recepty z kokosového sirupu jak zpracovat kokosove mléko kokosovi koule koule z kokosu jak vyrobit glukózový sirup kde sehnat palmový sirup koule obalovane v kokosu recept koule sladke kokosove cukrovinky kokosové koule koupit ferero roše kde by se dal sehnat kokosový sirup?? kokosové mléko, sladké recepty recepty s sladké kokosové mléko

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít