Vynikající kysané zelí -vánoční

BILKOVAI Kuchařka: BILKOVAI

Doba přípravy: 1,5-2 hodiny Zeleninová jídla 20 názorů

Suroviny

3 pytlíky kysaného zelí (nejlépe Tuřanského nebo domácího)
1 uzené žebro (nebo pěkně prorostlý uzený bůček)
trochu pepře celého
nového koření
sůl
1 bobkový list
olej
mouka
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kysané zelí dáme do hrnce vařit spolu s nakrájeným uzeným žebrem (uzeným pěkně prorostlým bůčkem nebo obojím) a kořením. Pokud je kysané zelí velmi kyselé, tak ho část propláchneme pod tekoucí vodou. (Já většinou menší půlku zelí propláchnu pod tekoucí vovou a vodu ze zbylého nepropláchnutého zelí odleju bokem a potom přidávám až nakonec, aby to nebylo moc kyselé).

  2. Vaříme tak dlouho, až maso odpadává od kosti. Poté kosti vytáhneme, zahustíme zásmažkou a okořeníme solí (můžeme i mírně podravkou).

  3. Podáváme s chlebem, ale dá se to i s knedlíkem. Je to velmi jednoduché a moc dobré! U nás doma se toto dělá pouze na vánoce a v chladu to vydrží celé vánoční svátky. Bez toho by u nás nebyly vánoce.

Poznámka

Mezi svátky, když není čas, tak je to výborná svačinka nebo večeře, která je vždy po ruce. Pokud máte chladnější místo,/špajz, komora/ tak vám to vydrží v hrnci celé svátky. My vaříme 10-ti litrový hrnec.

Vždy jsme začli vařit na Štědrý den a koštovali jsme až po půlnoci, protože o Štědrém dni se nemá jíst maso.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 538 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vynikající kysané zelí -vánoční

  • jan.alois jan.alois

    Zítra jdu do toho. bodík už tam je.:yes::yes:

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI(autor receptu)

    klukodvody:děkuji, věřím, že bude chutnat. My se toho můžeme ujíst :-p

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody

    No to je strašné co to s náma provádíte.To je taková nádhera,že jedu zítra pro uzené,zelí máme své a jdeme do toho.Do Vánoc nevydržím.A protože jsem hoooooooooooooodně rozmlsaný tak to zkusím ještě maličko přelít cibulkou na rozškvařené slanině a pak Vám dám vědět.Rozhodně ukládám a dávám bodík:-K:-K:-K:-p:-p:-p

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    tahle voňavá dobrota na mě jukla z náhodných a při pohledu z okna si myslím, že nastal ten správný čas tuhle dobrotu uvařit;-):-D:-D:yes::yes:

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI(autor receptu)

    Srettko, to jsem fakt ráda, že Tě recept nezklamal:-) Hodně záleží na zelí a když je domácí, tak není, co řešit. Nám chutná nejvíc s uzeným žebrem. To tam hodím nakrájené tak, aby se vešlo do hrnce a vařím tak dlouho, až maso odpadá od kosti. Jsou tam i křupky, které já úplně zbožňuju:-8 Děkuji, že jsi recept vyzkoušela:-K Škoda jen, že není fotečka;-)

    Odpovědět

  • srettka srettka

    ozkoušeno a musím říci...VÝBORNÉÉÉÉ:-!
    fantastické zelíčko s uzeným masénkem, jen jsme koupili uzenou krkovičku a pokrájeli jí do toho na kostky. a zahustila jsem strouhanýma bramborama. jsem spokojená a nevařila jsem naposled-stopro:yes::yes::yes::yes:
    p.s. jen asi brzo zmizí
    p.s.s.joo dělala jsem z našeho zelíčka:-p

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI(autor receptu)

    Cathleen, vyzkoušej.Nemusíš ani o vánočních svátcích.:-)) Nám moc chutná. :-*:-*:-*:-p;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Nádhera!:-O:yes: Recept byl v náhodných a já si ho ukládám, díky:yes:

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI(autor receptu)

    Popletko, děkuji za bodík . A jak říkáš, tradice je tradice. Jak píše Jindra /neregistrovaný/, že kdo nejí ryby ať si dá řízek, samozřejmě může. Ale u nás se prostě tato bezmasá tradice dodržuje a tohle zelí je u nás vyjímečné tím, že ho opravdu vaříme jenom na vánoce. No, čas letí jako bláznivý a my ho budeme vařit co nevidět;-)

    Odpovědět

  • popletko popletko

    mnam-mnam :-p to muzu:-D my pres rok delame zelnacku, no vanocni je ,,specialni,, kterou delame opravdu jen o vanocich.Neni specialni co se tyce vareni, ale pro nas je to tradicni vanocni-od mamky. Zeli, v nem uzene,klobaska, houby,zasmazka. Tatinek si dva do ni i domaci testoviny-neco jako drobenka, my to nemusime ;-) A do stedrovecerni vecere taky nejime maso-delame si pecene brambory s maslem a mlekem. Je to taky tradice, dokonce i nase deti a segrine vnoucata to dodrzuji.Vsichni se sejdeme u rodicu, uz je nas do 20 :-D a pak kazdy priseje svoji troskou do mlejna. Je to krasne, neopakovatelne a dojemne.Jsme tam 4 generace,a nejak nikoho nenapadne, ze bude o vanocich ,,ve svem,, Jo, at nezapomenu -posilam bodika :yes:

    Odpovědět

  • Věrka. Věrka.(neregistrovaný)

    Joo, to je velká dobrota.

    Odpovědět

  • jindra jindra(neregistrovaná)

    Když někdo nejí ryby, ať si dá klidně řízek.

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI(autor receptu)

    Tejaja, děkuji za přidání foto.:yes: Já přidávám též, jak jsem slíbila. Neměla jsem žebra, tak jsem použila uzené ocásky a bůček:-)) Asi budu muset ještě uvařit další várku, protože je velká poptávka:-*:-p

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Dievčatá, ale Ivetka Bílková ako autorka nepíše, že sa to má jesť na šedrý deň, práve naopak, píše, že ho síce začali variť na štedrý deň, ale jesť začali až po polnoci.;-);-);-)
    Inak údené rebierka v kyslej kapuste je veľmi dobrá vec v zime.:-D:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Na Štědrý den se u nás vždy jedla jen vánočka, cukroví, k obědu oukrop, maximálně kuba. Večer po východu první hvězdy samozřejmě ryba (symbol Ježíše Krista) - tedy kapr - smažený a na černo. Bramborový salát bez uzeniny. Kromě toho, že jsme všichni křtění (moje děti už ale ne), nejsme vyloženě věřící v křesťanském slova smyslu, jedná se spíš o tradici. Jsem ale nemile překvapená, když na štedrodenní procházce potkáváme spoustu lidí, kteří se cpou mastnou klobásou, koupenou na ulici. Myslím, že některé tradice má smysl dodržovat, už pro vědomí kontinuity s minulostí, našimi předky a pro uvědomění si smyslu svátků... Vždy to nebylo jen o přejídání a o hmotném obdarovávání... Naopak.

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: jak dlouho vařit kysané zelí jak vařit kysané zeli kysele zeli jak varit jak uvařit kyselé zelí jak vařit kyselé zelí jak dlouho vařit zelí vaříme kysané zelí jak uvarit kysane zeli jak uvařit zelí jak varit zeli vaříme kyselé zelí příprava kysaného zelí vařime zeli recept na kysané zelí vaření kysaného zelí vařené kyselé zelí kysané zelí vaření kysané zelí recept co varit na vanocni svatky jak dlouho varit kysele zeli