Kandovaná pomerančová kůra (bez mezokarpu)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 1 255 kJ / 300 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 0 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 75,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
POZNÁMKA #1:
Tenké plátky pomerančové kůry jsou tlusté 3-4 mm, průsvitné, krásně oranžové, měkké a mají jemnou chuť. Pokud kůru nepropícháte nebude tak měkká, ale kousat se dá. Pokud ji důkladně propícháte jde opravdu dobře kousat. Chuť kůry záleží na pomeranči. Některé pomeranče malé velikosti co jsem zkusil měli hořkou kůru a nebyly tak dobré jako ty velké.
POZNÁMKA #2:
Díky vlhkosti v kůře, jde kůra dobře jíst. Není přeslazená, je průsvitná, vypadá jako oranžová želatina. Kůra se dá docela dobře kousat a je moc dobrá. Je možné že vám to zachutná tak moc, že to brzo sníte.
Rád bych upozornil na to co by se stalo, kdybyste neodstranili bílou část kůry. Ta by nasála větší část cukru, zpotřebovali byste více cukru, kůra by byla tvrdší, měla by příliš moc cukru, byla by bílá a nevypadalo by to dobře. Kůra v takové podobě je dobrá tak na slazení do čaje, ale na kousání nic moc. Také chuť je velmi silná a mírně hořká takže kůra v tomto stavu vydrží déle. Do čaje je ale opravdu vhodná jako mírné sladidlo. I na kůře si pochutnáte, když nasákne čaj.
POZNÁMKA #3:
Jak si vyrobit propichovač na kůru. Vzal jsem si na to ubrousek vyrobený ze špejlí. Jsou to špejle, které jsou sešité dohromady a jsou potažené síťovanou tkaninou. Ubrousek jsem třikrát přeložil tak, aby ty vrstvy špejlí na sebe pasovaly. Když dáte čtyři vrstvy tak to bude lépe držet. Dále potřebujete spoustu špendlíků. Já zapíchal mezi špejle asi tak 4 sloupce po 15 špendlících v jednom sloupci. Zkuste vytvořit mřížku špendlíků 5 x 15 nebo 6x15. Teď stačí už jen z jedné strany přitlačit na hlavičky špendlíků a ty se zabodnou do pomerančové kůry. Výroba tohoto nástroje mi zabrala asi půl hodiny.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
23. 3. 2016 14:18
Veronika.Hrozna:
Teď když znovu čtu váš komentář tak mě udivuje že ji nejdříve uvaříte a pak usušíte. Kůra mi jednou uschla když se nepovedla tak byla asi po týdnu suchá. Nejspíš jsem tam dal málo cukru. Když vyschne tak je tak tvrdá že se nedá vůbec jíst a je to na vyhození. Taky jsem si uvědomil, že píšete, že to vaříte opakovaně. Já vařím jen jednou nejlépe kolem 35-45 minut. Propíchám a nechám 24 ještě nasát vodu a pak to vařím. Jen jednou. Je to dost měkké, pohoda.
7. 1. 2016 12:05
Recept jsem zeditoval. Do poznámek 3-4 jsem přidal návod na výrobu jehlovitého nástroje na propichování pom. kůry. Nástroj jsem vyzkoušel a osvědčil se. Kůra je teď ještě měkčí jako normální měkké kandované ovoce (např. ananas). Zjistil jsem, že některé pomeranče co jsem přidal do dávky mají hořkou kůru a tyto kousky nejsou moc dobré. Velké pomeranče měly chuť výbornou a téměř nejsou hořké. Pokud se vám stane, že kůra je hořká, zkuste ještě prsty odstranit zbytky toho mezokarpu během toho jak to sušíte nebo to okrájejte až to uschne.
PS: Protože v této dávce byla hořká kůra, tak kaše z mezokarpu co zbyla byla poněkud nahořklá. Škoda. Ta minulá byla fakt výborná a dá se to použít místo medu.
2. 1. 2016 19:53
h4ever:Já před posledním vařením kůru nakrájím nadrobounce,už jak se bude používat a pak ji usuším. Není to třeba propíchat už když to je nadrobno,nebo na dlouhé nudličky. Já budu dělat všechny krom pomerančové,takže to prozkoumám.
1. 1. 2016 23:43
Citrónovou jsem ještě nedělal, ale plánuji. Mělo by to být to samé. Chtělo by to nějakou pomůcku na propíchání kůry ale nic mě nenapadá. Jíst to samostatně je taky moc dobré.
1. 1. 2016 21:45
Máš odzkoušeno i citronovou a limetkovou? Dá se dělat dle stejného receptu? Já mám vždycinky zásobu,ale teď došla ,tak bych to zkusila dle tvého receptu ! Dělám podle jiného receptu ,také bez mezokarpu ,ale k pečení do všeho, tam nemusí kůra hezká!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Rybízový koláč se sněhovou čepicí
Přidáno před 2 hodinami

Muffiny se směsí drobného ovoce
Přidáno před 13 hodinami

Kuřecí soté se zeleninou a vlašskými ořechy
Přidáno před 13 hodinami

Panenka v paprikové omáčce
Přidáno před 14 hodinami

Grilovaný rumpsteak v marinádě
Přidáno před 14 hodinami

Jednoduchý čokoládový dort s višněmi
Přidáno 1. 7. 2022 12:17
Právě bylo uvařeno:

Vláčný perník z kefíru
uvařil/a Adris
před 10 minutami

Banánové lívance II.
uvařil/a Jan Nemec
před 46 minutami

Mrkvové kostky-trochu zdravější
uvařil/a Jan Nemec
před 47 minutami

Brusinky z rybízu
uvařil/a Tomybarvaa
před 1 hodinou

Buchta Rafaelo
uvařil/a icecube58
před 2 hodinami

Himaláje buchta
uvařil/a Thums
před 2 hodinami

Pečené kuře
uvařil/a Manelka
před 3 hodinami

Zapečené rolky z mletého masa s mozzarellou
uvařil/a Bohunka123
před 6 hodinami

Peřinková buchta s pudinkem
uvařil/a ZatracenaJesterice
před 6 hodinami

Camping salát
uvařil/a Ivana64
před 7 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: výroba kandované pomerančové kůry jak vyrobit kandované ovoce kandovaná pomerančová kůra výroba kandované kůry výroba kandované kůry jak vyrobit kandovanou pomerančovou kůru kandované pomerančové kůry výroba pomerančove kandovane kury kandovaná kůra výroba kandovaného ovoce jak vyrobit kandovany pomeranc výroba kandovaného pomerančová kura výroba kanované kůry z pomerancove kury navod na kandovanou kuru jak se dela kandovana pomerancova kura jak se dělá pomerančová kůra kandovany pomeranc vyroba kandovaná pomerančová kůra recepty jak pripravit kandovanou pomerančovou kuru
Suroviny: pomeranče, cukr krystal, voda
Kandovaná pomerančová kůra (bez mezokarpu)
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kN4E
5 názorů