

Šťovíková polévka
Suroviny 4 porce
- brambory
- bobkový list
- celý pepř
- nové koření
- sůl
- cibule
- šťovík
- 2-3 vařená vejce
- smetana
- hl. mouka
- olej
- vegeta
- ocet
Postup přípravy receptu
Oloupané a nakrájené brambory dáme do hrnce jako na bramboračku, přilijeme vodu, dáme koření a dáme vařit.
Cibuli na oleji necháme zesklovatět a přidáme do toho pokrájený šťovík, chvilku dusíme, vlijeme do polévky a pak přidáme nakrájená vařená vejce, zahustíme záklechtkou ze smetany, hladké mouky a vody, okořeníme vegetou, když jsou brambory vařené, tak podáváme, na talíři si octem každý podle chuti přikyselí.
Poznámka od kuchařky
Tento recept mám od tchýně, dělám jednou ročně-nemám šťovík vždy k dispozici, polévka je hustá a fakt dobrá.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Šťovíková polévka
-
Miluju Bařt
babička umí nejlepší
-
Zavařený šťovík se dá koupit v ruských prodejnách a je v pohodě.
-
maris: ono to vznělo špatně, myslela jsem to tak, že prostě z těchto obyčejných bylinek, měla jsem napsat "tAKÉ TŘEBA Z...." vařilo všude, uvedeno jako příklad, a když se podíváš na podobný můj přidaný recept, uvádím to v poznámce, že se to vařilo i ze šnytlíku
-
spagetka: spagi - ale šnytlík / Schnittlauch / je pažitka
-
Zdenka: ze šťovíku nebo také šnytlíku se odpradávna vařilo i v Jizerkách nebo Krkonoších, a určitě i v jiných oblastech, takže se nedá určit původ receptu, proto také tvrdím, že hlavně u starých receptů je hloupost hledat správný název, autor a pod., protože stejný pokrm se prostě v každém kraji jmenuje jinak a je podle těch obyvatel, co ho prostě vařej.
-
Zdraví, tahle polévka není z východu,ale přímo z Volyně. Moje brababička se ještě s mou babičkou jako malým miminem přistěhovali na Moravu a ona ji vždy ráda vařila. Je luxusní a říkávala, že takhle ji vařili když byla chudoba a když bylo líp tak se vyvařoval spolu s brambory ještě kus uzeného masa!!
Navíc cibulku vždy nejprve osmahla pak tam přidala brambory na kostky, bobkový list, nové koření, sůl a vodu s uzeným. Nechala povařit do změknutí brambor a teprve pak se přidává na jemno nasekaný šťovík - ten se jen krátce povaří a pak se vlije smetana a na závěr nakrájená uvařená vajíčka na tvrdo. Je to luxusní... Kdo chce si ji lehce do solí a je fajn nakyslá. Ona jí říkala Šťovikový bařt!
-
Perfektní jídlo z východu - říká se tomu boršč
Vařívala mi ho babička a od dětství ho miluju
-
Na tuto výbornou polévku jsem před lety chodila do restaurace a nemohla se jí nabažit,děkuji za recept,každý má jiný způsob,jak ji uvařit a myslím,že ta vaše je ta pravá,jak si udělat štovíkovou,už,aby bylo jaro a hurá na štovík,už se na ní moc těším,jen škoda,že se neprodává,jako špenát atd.
-
-
Jollko, tu budu muse vyzkoušet a už i proto, že šťovíků je tady kol kolem spousta, tak nebude jan tak ladem