Šťovíková polévka

jollka Kuchařka:

Doba přípravy: 35min PT0H35M 4 porce Polévky 10 názorů

54

Suroviny

brambory
bobkový list
celý pepř
nové koření
sůl
cibule
šťovík
2-3 vařená vejce
smetana
hl. mouka
olej
vegeta
ocet
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané a nakrájené brambory dáme do hrnce jako na bramboračku, přilijeme vodu, dáme koření a dáme vařit.

  2. Cibuli na oleji necháme zesklovatět a přidáme do toho pokrájený šťovík, chvilku dusíme, vlijeme do polévky a pak přidáme nakrájená vařená vejce, zahustíme záklechtkou ze smetany, hladké mouky a vody, okořeníme vegetou, když jsou brambory vařené, tak podáváme, na talíři si octem každý podle chuti přikyselí.

Poznámka

Tento recept mám od tchýně, dělám jednou ročně-nemám šťovík vždy k dispozici, polévka je hustá a fakt dobrá.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Šťovíková polévka

  • Hanka K. Hanka K.(neregistrovaný)

    Miluju Bařt:-) babička umí nejlepší:-):-!:-!:-p

    Odpovědět

  • Sylvie Sylvie(neregistrovaný)

    Zavařený šťovík se dá koupit v ruských prodejnách a je v pohodě.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    maris: ono to vznělo špatně, myslela jsem to tak, že prostě z těchto obyčejných bylinek, měla jsem napsat "tAKÉ TŘEBA Z...." vařilo všude, uvedeno jako příklad, a když se podíváš na podobný můj přidaný recept, uvádím to v poznámce, že se to vařilo i ze šnytlíku ;-);-)

    Odpovědět

  • maris maris

    spagetka: spagi - ale šnytlík / Schnittlauch / je pažitka;-):-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Zdenka: ze šťovíku nebo také šnytlíku se odpradávna vařilo i v Jizerkách nebo Krkonoších, a určitě i v jiných oblastech, takže se nedá určit původ receptu, proto také tvrdím, že hlavně u starých receptů je hloupost hledat správný název, autor a pod., protože stejný pokrm se prostě v každém kraji jmenuje jinak a je podle těch obyvatel, co ho prostě vařej.

    Odpovědět

  • Zdenka Zdenka(neregistrovaná)

    Zdraví, tahle polévka není z východu,ale přímo z Volyně. Moje brababička se ještě s mou babičkou jako malým miminem přistěhovali na Moravu a ona ji vždy ráda vařila. Je luxusní a říkávala, že takhle ji vařili když byla chudoba a když bylo líp tak se vyvařoval spolu s brambory ještě kus uzeného masa!!
    Navíc cibulku vždy nejprve osmahla pak tam přidala brambory na kostky, bobkový list, nové koření, sůl a vodu s uzeným. Nechala povařit do změknutí brambor a teprve pak se přidává na jemno nasekaný šťovík - ten se jen krátce povaří a pak se vlije smetana a na závěr nakrájená uvařená vajíčka na tvrdo. Je to luxusní... Kdo chce si ji lehce do solí a je fajn nakyslá. Ona jí říkala Šťovikový bařt!
    :-)

    Odpovědět

  • Lo Lo(neregistrovaný)

    Perfektní jídlo z východu - říká se tomu boršč ;-) Vařívala mi ho babička a od dětství ho miluju :-)

    Odpovědět

  • petra petra(neregistrovaná)

    Na tuto výbornou polévku jsem před lety chodila do restaurace a nemohla se jí nabažit,děkuji za recept,každý má jiný způsob,jak ji uvařit a myslím,že ta vaše je ta pravá,jak si udělat štovíkovou,už,aby bylo jaro a hurá na štovík,už se na ní moc těším,jen škoda,že se neprodává,jako špenát atd.:yes:

    Odpovědět

  • mardosa mardosa

  • Bibinka Bibinka

    Jollko, tu budu muse vyzkoušet a už i proto, že šťovíků je tady kol kolem spousta, tak nebude jan tak ladem;-)

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo