Ženský rozmar 2

magdalenka Kuchař: magdalenka

Moučníky , Kynuté 39 názorů

Suroviny

Těsto:
150 g másla
4 žloutky
4 PL cukr krystal
30 g čerstvého droždí
250 ml mléka
300 g hladké mouky
špetka soli
kůra z citronu
Dále:
meruňkový džem
Sníh:
4 bílky
150 - 200 g cukr krystal
špetka soli
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z mlieka odoberieme 100 ml, ohrejeme, rozpustíme 1 PL cukru a droždie. Necháme v teple stáť cca 15 -20 minút.

  2. Maslo, 3 PL cukru a žĺtky vymiešame, postupne pridáme kvások, múku, zvyšné mlieko, soľ, kôru z citrónu. Dobre premiešame.

  3. Cesto vylejeme na pekáč vystlaný pečiacim papierom, prikryjeme utierkou a necháme v teple kysnúť minimálne 30 minút.

  4. Rúru vyhrejeme na 200°C a cesto pečieme asi 20 min dobleda (sledujeme, skontrolujeme špáradlom stav upečenia).

  5. Upečené cesto potrieme džemom, navrstvíme sneh (podľa fotky vidno, že ja som to tentoraz s množstvom marmelády prehnala, dala som 400 g). Môžeme vidličkou spraviť ozdobné vlnky. Dáme naspäť do rúry, ktorú sme vyvetrali na cca 150°C a pečieme, sušíme ešte cca 15 -20 min, kým sneh nezačne chytať farbu.

  6. Na sneh vyšľaháme bielky so štipkou soli a 150 - 200 g kryštálového cukru. Niekto sladí menej, ja som dala 200 g.

Poznámka

Recept pochádza z receptov zdedených po mojej mamke. V čase môjho detstva tento jednoduchý a veľmi chutný múčnik bol u nás na stole veľmi často. A tento starý a originálny názov si určite viacerí vybavia v pamäti.

Pridávam ako alternatívu k receptu od cathleen, pridala som do podobných. Odlišuje sa prípravou. Toto cesto je liate a kysne na plechu. Stretla som sa už aj s verziou, kde cesto je robené s práškom do pečiva.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 182 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Ženský rozmar 2

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Veronika.Hrozna: Veronika, myslím, že žiadny predpis EÚ zdravý ľudský rozum nenašrbí. :-D Lekvár bol, je a zostane, nech si to volá každý ako chce. A keď to bola u nás marmeláda do r. 2005, tak je aj od r. 2005. Všetka, nielen z citrusov. A povidla sú povidla. Šmytec. ;-) A máš úplnú pravdu s tým hrabaním. Aspoň ja súhlasím. ;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    tejaja: Taky si to sem nemusela dát! Taková pitomost ,opravdu jim v tom EU hrabe! Jen mě skoro trefil šlak !:-//

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: K tomu není co dodat ,vzhledem k tomu co jsem si přečetla ,tak už lekvár a povidla nejsou ,nebudou a šmytec. :-D:-D:-D Unie nám je zakázala. Budeme mít nějakou nátierku , to jsou koumáci ! Hlavičky ! Kdyby to nebylo tak pitomý,tak se nad tím usměju,takhle je mi jich jen líto!:-//

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    zizala: :-K

    Odpovědět

  • zizala zizala

    casino: A víte, že mě při psaní napadlo, že být zrovna přítomen, určitě už byste věc uváděl na pravou míru Vy? :-D

    Odpovědět

  • casino casino

    zizala:
    No, zase jste mě předběhla, grrr...;-):-D
    ("problém" s názvem je podobný jako u pomazánkového "másla", že)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Veronika.Hrozna: Marmeláda je z citrusů ;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    tejaja: Je to dobré ,vonia to,je to sladké tak je to lekvár! Ja sa s ním nebavím o tom,ako sa chce volať!

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: Džem je s kousky ovoce,marmeláda je z propasírovaného ovoce bez kousků a slupek ! Džem je džem marmeláda je lekvár!:-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    magdalenka: Magduška, aj u nás je to tak, stále je to lekvár. ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    casino: varíme asi džemy a ovocné nátierky. Pokiaľ viem, povidla sú bez pridania cukru, alebo s malým prídavkom. Napr. slivkové. Ale aj tomu u nás hovoríme slivkový lekvár...
    A neviem, či je to správne - u nás doma bol jahodový, marhuľový aj malinový, aj hocijaký lekvár...

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    casino: U nás je to lekvár. :-D

    Odpovědět

  • casino casino

    Veronika.Hrozna: "...aj 8 kíl marhúl..."
    tejaja: "Presne takto varím lekváre..."
    :-K Dámy, specifikujte co to vlastně vaříte, he ? ;-)
    Já mluvím o zavařenině (marmeládě) či o džemu (jam) a vy vaříte patrně povidla:-D:-D:-D
    No, připadám si trošku jako s mým kamarádem: prý že za Moravou říkají kosovi a drozdovi stejně - drozd a strakapoudovi říkají stejně jako datlovi, tedy ďateľ :-D

    Veronika.Hrozna: Podrobnější popis?
    Jak prosté, milá W :-K
    Kupte želírovací přípravek (Quittin je OK) a do mrtě dodržte postup který je psaný na každém pytlíčku :yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Veronika.Hrozna: Veronika, to je veľa, preto ti to zoxiduje, Rozdeľ si to na menej, stačí také 4 kg, potom urobíš ďalšie, ;-) Zacukrujem ich a nechám postáť, ale zakryté, aby zbytočne neprichádzali do styku so vzduchom.
    Suchý dunst znamená, že zatvorené fľaše , ešte horúce, zabalíš do deky, až kým to nevychladne. Lekváre takto nerobím, fľaše jednoducho otočím hore dnom a je to. Do suchého dunstu dávam tekvicový kompót : https://www.toprecepty.cz/recept/4200-tykvovy-komp...

    Odpovědět

1 2 3

TIP dne na email

Tématické fráze: zensky rozmar ženský rozmar recept koláč ženský rozmar řezy ženský rozmar recept ženský rozmar rozmar suchý dunst recepty-ženský rozmar buchta ženský rozmar recept na ženský rozmar zenaky rozmar ženský rozmar koláč ženský rozmar moučník varecha.sk moučníky řezy kolac rozmar zenskyrozmar ženské rozmary recept \"*@svps.sk \" \"*@svps.sk \" žensky rozmar řezy

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít