Višňová bublanina z časopisu Vlasta

Suroviny

4 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
150 g hnědého cukru Demerara
80 g másla (rozpustit)
100 ml mléka
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
citronová kůra
máslo a hrubá mouka na vymazání plechu
višně (případně jiné ovoce)

Postup přípravy receptu

  1. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout.

  2. Bílky samostatně vyšleháme v tuhý sníh.
    Do mísky dáme žloutky, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, mléko a rozpuštěné máslo. Vyšleháme do pěny.

  3. Postupně přisypáváme mouku s práškem do pečiva a vyšleháme do těsta. Těsto bude trochu tužší.

  4. Přidáme sníh z bílků a jemně ho vmícháme - nezašleháme ho, ale vmícháme vařečkou nebo gumovou stěrkou.

  5. Těsto dáme na vymazaný a vysypaný plech. Je třeba ho rozetřít, není moc tekuté. Poklademe višněmi a posypeme vanilkovým cukrem.

  6. Pečeme ve vyhřáté troubé na cca 190-200 stupňů cca 30-40 minut. V polovině pečení plech obrátíme.
    Že je bublanina upečená, poznáme podle toho, že jde od krajů a při vyzkoušení se nelepí na párátko.

  7. Necháme vychladnout a před podáváním můžeme pocukrovat.

Poznámka od kuchařky

Bublanin je tu spousta, tuhle mám z jednoho z loňských výtisků časopisu Vlasta a tu jsem ji nenašla, tak jsem ji přidala. Je to jedna z nejlepších bublanin, jakou jsem kdy jedla.

Ubrala jsem cukru a délku i stupně pečení jsem si přizpůsobila - tohle záleží na troubě, každá peče jinak, je lepší bublaninu častěji zkontrolovat. Cukr jsem vyměnila za hnědý - pokud budete dávat bílý cukr, tak ho dejte víc, hnědý Demerara je podstatně sladší, proto ho není potřeba tolik.

Višně jsem měla mražené, buchta sama o sobě je poměrně sladká i po odebrání cukru, takže cukrovat ji není třeba, nebo jen maličko, záleží na chuti každého.

Komentáře k receptu Višňová bublanina z časopisu Vlasta

  • Dajda Dajda

    Jana Dorazinová-Remková: Fakt? Já myslela, že dneska už se dělají jen kombinované sporáky - nahoře plyn, dole elektrika, nebo jen elektrika. Vyrostla jsem v domě s elektrikou a pak vařila a pekla více než 20 let na plynu. Plynovou troubu jsem neuměla zapálit, plynu jsem se bála, ale naučila jsem se to a kupodivu byla s úplně obyčejnou plynovou troubou spokojená - hodně lidí říká, že při pečení v plynu se jídlo vysušuje, ale mně to rozhodně nepřipadlo. Rozhodně ale není trouba jako trouba, ať už se v ní topí čímkoliv, stejně tak každý vařič vaří jinak. :-D

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Dajda: Jsou a kolik!

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Johanka128: Jasně. A taky je prima, když střídáte plyn a elektriku (i když teď už plynové trouby nejsou). ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Johanka128: Dajda:
    Tak jo :-D

    Odpovědět

  • Johanka128 Johanka128 (autorka receptu)

    casino: Dajda: Ono se stačí jednou přestěhovat a hned můžete zkoušet všechny recepty znovu a upravovat časy podle nové trouby :-D

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    casino: Tak tomu casino můžete věřit úplně klidně. Stačí, když máte dvě domácnosti, dvě kuchyně a dvě trouby - to si hned tuhle pravdu ověříte. :-D

    Odpovědět

  • casino casino

    "...na cca 190-200 stupňů cca 30-40 minut."
    No, pomalu začínám věřit tomu, že každá trouba peče jinak;-) a jakés takés zdůvodnění máte v poznámce, že:-) ale asi by to chtělo opravit pec, nebo orloj, ááá nééébo možná obé... :-8

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka (moderátorka)

    Určitě bude dobrá:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: višňová buchta třešňová bublanina třešňová buchta nejlepší třešňová bublanina třešňová bublanina recept bublanina z višní recept na visnovou bublaninu nejlepší třešnová bublanina recept recept na višňovou buchtu vyšňová buchta bublanina recept višnová buchta na plech recept na višnovou buchta recepty vlasta recept třešnová bublanina visnovy buchta višnova bublanina s ovocem bublanina s višňami vyšnova bublanina časopisy recepty