

Višňová bublanina z časopisu Vlasta
Suroviny
- 4 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
- 150 g hnědého cukru Demerara
- 80 g másla (rozpustit)
- 100 ml mléka
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
- máslo a hrubá mouka na vymazání plechu
- višně (případně jiné ovoce)
Postup přípravy receptu
Máslo rozpustíme a necháme vychladnout.
Bílky samostatně vyšleháme v tuhý sníh.
Do mísky dáme žloutky, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, mléko a rozpuštěné máslo. Vyšleháme do pěny.Postupně přisypáváme mouku s práškem do pečiva a vyšleháme do těsta. Těsto bude trochu tužší.
Přidáme sníh z bílků a jemně ho vmícháme - nezašleháme ho, ale vmícháme vařečkou nebo gumovou stěrkou.
Těsto dáme na vymazaný a vysypaný plech. Je třeba ho rozetřít, není moc tekuté. Poklademe višněmi a posypeme vanilkovým cukrem.
Pečeme ve vyhřáté troubé na cca 190-200 stupňů cca 30-40 minut. V polovině pečení plech obrátíme.
Že je bublanina upečená, poznáme podle toho, že jde od krajů a při vyzkoušení se nelepí na párátko.Necháme vychladnout a před podáváním můžeme pocukrovat.
Poznámka od kuchařky
Bublanin je tu spousta, tuhle mám z jednoho z loňských výtisků časopisu Vlasta a tu jsem ji nenašla, tak jsem ji přidala. Je to jedna z nejlepších bublanin, jakou jsem kdy jedla.
Ubrala jsem cukru a délku i stupně pečení jsem si přizpůsobila - tohle záleží na troubě, každá peče jinak, je lepší bublaninu častěji zkontrolovat. Cukr jsem vyměnila za hnědý - pokud budete dávat bílý cukr, tak ho dejte víc, hnědý Demerara je podstatně sladší, proto ho není potřeba tolik.
Višně jsem měla mražené, buchta sama o sobě je poměrně sladká i po odebrání cukru, takže cukrovat ji není třeba, nebo jen maličko, záleží na chuti každého.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Višňová bublanina z časopisu Vlasta
-
Jana Dorazinová-Remková: Fakt? Já myslela, že dneska už se dělají jen kombinované sporáky - nahoře plyn, dole elektrika, nebo jen elektrika. Vyrostla jsem v domě s elektrikou a pak vařila a pekla více než 20 let na plynu. Plynovou troubu jsem neuměla zapálit, plynu jsem se bála, ale naučila jsem se to a kupodivu byla s úplně obyčejnou plynovou troubou spokojená - hodně lidí říká, že při pečení v plynu se jídlo vysušuje, ale mně to rozhodně nepřipadlo. Rozhodně ale není trouba jako trouba, ať už se v ní topí čímkoliv, stejně tak každý vařič vaří jinak.
-
Dajda: Jsou a kolik!
-
Johanka128: Jasně. A taky je prima, když střídáte plyn a elektriku (i když teď už plynové trouby nejsou).
-
Johanka128: Dajda:
Tak jo -
casino: Dajda: Ono se stačí jednou přestěhovat a hned můžete zkoušet všechny recepty znovu a upravovat časy podle nové trouby
-
casino: Tak tomu casino můžete věřit úplně klidně. Stačí, když máte dvě domácnosti, dvě kuchyně a dvě trouby - to si hned tuhle pravdu ověříte.
-
"...na cca 190-200 stupňů cca 30-40 minut."
No, pomalu začínám věřit tomu, že každá trouba peče jinaka jakés takés zdůvodnění máte v poznámce, že
ale asi by to chtělo opravit pec, nebo orloj, ááá nééébo možná obé...
-
Určitě bude dobrá