Višňová bublanina z časopisu Vlasta

Johanka128 Kuchařka: Johanka128

Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 8 názorů

Suroviny

4 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
150 g hnědého cukru Demerara
80 g másla (rozpustit)
100 ml mléka
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
citronová kůra
máslo a hrubá mouka na vymazání plechu
višně (případně jiné ovoce)
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout.

  2. Bílky samostatně vyšleháme v tuhý sníh.
    Do mísky dáme žloutky, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, mléko a rozpuštěné máslo. Vyšleháme do pěny.

  3. Postupně přisypáváme mouku s práškem do pečiva a vyšleháme do těsta. Těsto bude trochu tužší.

  4. Přidáme sníh z bílků a jemně ho vmícháme - nezašleháme ho, ale vmícháme vařečkou nebo gumovou stěrkou.

  5. Těsto dáme na vymazaný a vysypaný plech. Je třeba ho rozetřít, není moc tekuté. Poklademe višněmi a posypeme vanilkovým cukrem.

  6. Pečeme ve vyhřáté troubé na cca 190-200 stupňů cca 30-40 minut. V polovině pečení plech obrátíme.
    Že je bublanina upečená, poznáme podle toho, že jde od krajů a při vyzkoušení se nelepí na párátko.

  7. Necháme vychladnout a před podáváním můžeme pocukrovat.

Poznámka

Bublanin je tu spousta, tuhle mám z jednoho z loňských výtisků časopisu Vlasta a tu jsem ji nenašla, tak jsem ji přidala. Je to jedna z nejlepších bublanin, jakou jsem kdy jedla.

Ubrala jsem cukru a délku i stupně pečení jsem si přizpůsobila - tohle záleží na troubě, každá peče jinak, je lepší bublaninu častěji zkontrolovat. Cukr jsem vyměnila za hnědý - pokud budete dávat bílý cukr, tak ho dejte víc, hnědý Demerara je podstatně sladší, proto ho není potřeba tolik.

Višně jsem měla mražené, buchta sama o sobě je poměrně sladká i po odebrání cukru, takže cukrovat ji není třeba, nebo jen maličko, záleží na chuti každého.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 26 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Višňová bublanina z časopisu Vlasta

  • Dajda Dajda

    Jana Dorazinová-Remková: Fakt? Já myslela, že dneska už se dělají jen kombinované sporáky - nahoře plyn, dole elektrika, nebo jen elektrika. Vyrostla jsem v domě s elektrikou a pak vařila a pekla více než 20 let na plynu. Plynovou troubu jsem neuměla zapálit, plynu jsem se bála, ale naučila jsem se to a kupodivu byla s úplně obyčejnou plynovou troubou spokojená - hodně lidí říká, že při pečení v plynu se jídlo vysušuje, ale mně to rozhodně nepřipadlo. Rozhodně ale není trouba jako trouba, ať už se v ní topí čímkoliv, stejně tak každý vařič vaří jinak. :-D

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Dajda: Jsou a kolik!

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Johanka128: Jasně. A taky je prima, když střídáte plyn a elektriku (i když teď už plynové trouby nejsou). ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Johanka128: Dajda:
    Tak jo :-D

    Odpovědět

  • Johanka128 Johanka128(autorka receptu)

    casino: Dajda: Ono se stačí jednou přestěhovat a hned můžete zkoušet všechny recepty znovu a upravovat časy podle nové trouby :-D

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    casino: Tak tomu casino můžete věřit úplně klidně. Stačí, když máte dvě domácnosti, dvě kuchyně a dvě trouby - to si hned tuhle pravdu ověříte. :-D

    Odpovědět

  • casino casino

    "...na cca 190-200 stupňů cca 30-40 minut."
    No, pomalu začínám věřit tomu, že každá trouba peče jinak;-) a jakés takés zdůvodnění máte v poznámce, že:-) ale asi by to chtělo opravit pec, nebo orloj, ááá nééébo možná obé... :-8

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Určitě bude dobrá:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: višňová buchta třešňová bublanina třešňová buchta nejlepší třešňová bublanina třešňová bublanina recept bublanina z višní recept na visnovou bublaninu nejlepší třešnová bublanina recept recept na višňovou buchtu vyšňová buchta bublanina recept recept na višnovou buchta recepty vlasta recept třešnová bublanina visnovy buchta višnova bublanina s ovocem bublanina s višňami vyšnova bublanina višnová buchta na plech časopisy recepty

Zapomněl/a jsem heslo