

Nastavovaná smetanová bramborová kaše s pohankou
Suroviny 2 - 3 porce
- 500 g oloupaných brambor
- 100 g pohanky
- cca 180 ml smetany na vaření, dle moučnatosti brambor
- větší snítka tymiánu
- 2-3 stroužky česneku
- plnější lžíce másla
- sůl
Postup přípravy receptu
Oloupané, pokrájené brambory dáme vařit v osolené vodě se dvěma rozmáčknutými stružky česneku doměkka. Pohanku nasypeme do vroucí osolené vody, kde ji minutku povaříme i se snítkou tymiánu, zaklopíme a necháme v teple dojít. Hrnec můžeme zabalit do utěrky, aby teplo rychle neunikalo.
Vařené brambory scedíme a rozšťoucháme s máslem a smetanou. Česnek není nutné vyndavat, v kaši ho už stejně nenajdeme a kaši též není nutné šlehat do "hedvábna", kousky brambor jsou v kaši příjemným doplňkem. Do brambor přidáme trošičku čerstvě rozetřeného česneku, osolíme dle chuti, přisypeme scezenou pohanku, ze které jsme vyndali větvičku z tymiánu, promícháme a můžeme podávat.
Podáváme například s osmaženou cibulkou a volským okem nebo osmaženou uzeninou, karbanátkem...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Nastavovaná smetanová bramborová kaše s pohankou
-
Dobrý nápad,jak kombinovat dvě suroviny v jednom jídle.Pohanku děláme doma často,nenamáčím jí vůbec,jen jí dám do kastrolku,zaliju odměřeným množstvím vody.Dám jí povařit 5minut,zabalím do utěrky a dám do postele na půl hodiny.Pak je nádherně měkká.Samozřejně jí taky před vařením osolím.Chutná výborně.
-
To musím zkusit, pohanku mám ráda.
-
Tak tuhle kaši vyzkouším, ale nejprve si musím nechat malinko naklíčit pohanku, prý je to chuťově lepší. Dík za recept.