Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Makronkoví zajíčci

Makronky dokážou být docela věda. S následujícím podrobným receptem je ale určitě zvládnete, stačí trocha šikovnosti. Připravte makronky, které dozdobíte oplatkami a lentilkami a vytvořte netradiční velikonoční zajíčky.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

21Rapo 21Rapo

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 20 min + doba zasychání makronek

60 min (40 min příprava + 20 min tepelná úprava, + doba zasychání makronek)

Suroviny pro 1 dávka

50 makronek

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 445 kJ /
3 931 kcal
Bílkoviny66,14 g
Tuky119,33 g
Vláknina20,00 g
Cholesterol 638 mg
Sodík 341 mg
Sůl0,70 g
Sacharidy638,04 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve připravíme náplň, kterou bude kávový krém. V mixéru ušleháme žloutky se špetkou soli, až zesvětlají a nabudou na objemu. V mikrovlnce rozpustíme 1 lžičku kávy ve lžičce vody a necháme vychladnout. Krok 2: V rendlíku smícháme cukr s vodou, aby se všechen navlhčil a svaříme na 118 °C (už bez míchání). Horký cukrový sirup za stálého šlehání tenkým pramínkem vlijeme ke žloutkům a dále šleháme, až směs zchladne na pokojovou teplotu. Krok 3: Drátěnou šlehací metlu vyměníme za K-metlu a postupně vmícháme máslo, až se vše spojí v hutný krém. Nakonec vmícháme rozpuštěnou kávu a poté i zbylou lžičku kávy (zrnka pak budou v krému lehce křupat). Krok 4: Následně připravíme samotné makronky. V mixéru se sekacími noži promixujeme cukr moučku s mandlovou moukou. Tím se obě ingredience pěkně spojí a rozbijí se ztuhlé hrudky cukru, zároveň ale mixujeme pouze krátce, aby se z mandlí zbytečně neuvolnil tuk. Krok 5: Odvážíme polovinu bílků (75 g) a v míse je důkladně spojíme s mandlovou směsí. Vzniklá hmota je poměrně tuhá, takže se nebojíme do vařečky pořádně opřít. Krok 6: V rendlíku lehce promícháme vodu s cukrem krystal a dáme na mírný plamen. Bez míchání necháme vařit. Jakmile teplota cukrového sirupu dosáhne 110 °C, začneme šlehat zbylé bílky do husté pěny. Když má sirup 118 °C, tenkým pramínkem ho za stálého šlehání vlijeme k bílkům. Dále šleháme zhruba 10 minut, až je sníh lesklý a krémový a mísa má na dotek pokojovou teplotu. Krok 7: Bílkový sníh natřikrát vmícháme do mandlové směsi. Ze začátku je hmota hodně tuhá a hutná, ale jak se postupně zapracovává sníh, stává se tekutější. Ideální stav je, když pomalu stéká nebo spíše padá ze stěrky a vytvořené špičky během chvíle mizí. Cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou o průměru 1 cm postavíme do vyšší sklenice, bude se nám lépe plnit. Naplníme jej hmotou a zajistíme gumičkou. Krok 8: Na plechy vyložené pečícím papírem (dvojitá vrstva) nebo fólií stříkáme kolečka. Každým plechem několikrát bouchneme o stůl, abychom makronky zbavili vzduchových bublin. Krok 9: Makronky necháme důkladně zaschnout, orientujeme se hlavně podle povrchu - když se makronky dotkneme bříškem prstu, nelepí. Jak dlouho to bude trvat, závisí na vlhkosti vzduchu v kuchyni, může to být 15 minut, ale taky klidně hodinu. Troubu předehřejeme na 140 °C. Krok 10: Makronky pečeme ve vyhřáté troubě asi 16 minut na spodní mřížce, jinak z vrchu začnou lehce zlátnout (každá trouba peče jinak, proto se řídíme zkušeností s vlastní troubou). Upečené makronky necháme na plechu vychladnout a teprve pak sloupneme. Krok 11: Kávový krém naneseme na makronky lžičkou nebo za pomoci cukrářského sáčku s kulatou špičkou, vždy dvě skořápky opatrně přitiskneme k sobě. Necháme je uležet v lednici, nejlépe přes noc, jen tak natáhnou trochu vlhkosti a uvnitř zvláční. Na povrchu by však měly zůstat stále křupavé. Skladujeme v chladu, vydrží minimálně 2 dny. Samotné makronky můžeme zamrazit i na několik týdnů. Krok 12: Z oplatek vykrojíme ,,kapičky,, a zasuneme do krému jako uši. Ze zbylého krému vytvoříme ocásek nebo čumáček a použijeme jako lepidlo na lentilky, které použijeme jako oči.

TIP: Rady a tipy pro přípravu makronek

Zveřejněno 24. 4. 2019

Poznámka autorky 21Rapo

Makronky můžeme také naplnit klasickým máslovým krémem: v mixéru vyšleháme 120 g změklého másla s 60 g cukru moučka (nebo podle chuti)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makronkoví zajíčci

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BZ2o

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makronkoví zajíčci

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BZ2o

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
bílkový zajíček recept

Suroviny:
mouka mandlová, cukr moučkový, bílek, cukr krystal, voda, žloutek, sůl, cukr krystal, voda, máslo, káva instantní, voda, oplatky, lentilky

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu