Měchurky

zizala Kuchařka: zizala

Moučníky , Kynuté 6 názorů

Suroviny

Jemné koláčové těsto, my máme nejraději tohle:
500 g hladké mouky
asi 100 g cukru (lze ubrat nebo přidat dle chutě)
125-130 g změklého másla
250 ml mléka
2-3 žloutky
20-25 g droždí
špetka soli
citronová kůra
Tvarohová nádivka:
2 měkké tvarohy v kostce
strouhaná citronová kůra
4 lžíce cukru (i víc - dle chuti)
2 vanilkové cukry
špetička muškátového květu
2-4 lžíce mléka
2 žloutky
do náplně můžete přidat rozinky nebo čerstvé ovoce - např. půlené švestky
Recept si zatím oblíbilo 31 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. S těstem mi pomohla pekárna, ale lze i klasicky: Droždí a cukr rozmícháme na kašičku, přidáme vlažné mléko, žloutky, kůru, vanilkový cukr a mouku promíchanou se solí. Postupně do těsta vmícháme změklé máslo nakrájené na kostičky a vypracujeme hladké těsto. Necháme vykynout.

  2. Z vykynutého těsta odkrajujeme malé (20 g) kousky, které zakulatíme na bochánek a necháme asi 15 minut odpočinout. Pak rozválíme na tenké kolečko nebo oválek, střed potřeme nádivkou (když je jí moc, leze zadem ven), můžeme doplnit rozinkami nebo ovocem a přehneme jako taštičku. Vidličkou ozdobíme okraje (zároveň tím uzavřeme nádivku, aby nevytekla).

  3. Tvary klademe na plechy vyložené papírem nebo fólií na pečení, po dokynutí potřeme bílkem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dočervena. Po upečení horké potřeme máslem a zchladlé poprášíme moučkovým cukrem.

Poznámka

Původ staročeského pečiva Jindřichohradecko. Upečené pečivo je hezky "naducané", nafouklé jako měchuřina, odtud název. Naducanost způsobuje pára, která při pečení uniká z náplně a zvedá tenké těsto.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 37 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Měchurky

  • zizala zizala(autorka receptu)

    hospodyne: :yes: Díky, zkusím.

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    zizala: dělám kynuté. Jsou měkoučké a dá se jimi i dobře najíst. Starší vnoučata to preferují také na svačinu do školy.:-)
    Volba náplně je neomezená - do sladkých od tvarohu, přes ořechovou, makovou, do slaných s houbami, kysaným zelím atd. Co mě zrovna napadne

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    hospodyne: :-) Děkuji za pochvalu. Na ty slané děláš také kynuté těsto nebo jiné?

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-KMoc hezké:yes:
    Měchurky dělám i na slano, hlavně jako pohoštění či častěji na cesty. Plním směsí hub, šunky sýra, pórku a vajec, prostě co komu libo.
    Pomocí tvořítka nedělám, zdá se mi, že je tam pak té náplně málo. Když použiji největší tvořítko, pečivo se mi zdá málo vzhledné:-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    yanull: Také toto tvořítko mám, ale zde jsem chtěla zachovat lidový postup. Navíc tyto měchurky jsou přece jen o trochu větší než tvořítko.

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Také tyto tvary ráda dělám, trochu jsem si to zjednodušila tím, že vyválím plát, vykrojím tímto tvořítkem https://www.whaat.cz/reproplast-tvoritko-na-plnene..., pak ho naplním, zaklapnu a hotovo, je to rychlejší než vidličkou a také se mi zdá, že to lépe drží ;-):-K

    Odpovědět

Tématické fráze: tvarohove mechurky