Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Obyčejný guláš - z babiččiných receptů

Hodnocení receptu je 4,5 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 524 kJ /
1 559 kcal
Bílkoviny212,50 g
Tuky60,54 g
Vláknina12,55 g
Cholesterol 507 mg
Sodík 4,01 g
Sůl10,00 g
Sacharidy36,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěné, omyté a osušené maso nakrájíme na kostky 3-4 cm velké, cibuli nasekáme nahrubo. V hluboké pánvi rozpustíme sádlo, přidáme olej - spojení více druhů tuku dodá lepší chuť. Na tuku osmažíme dohněda cibuli, nejprve nemícháme moc často, ale když začne tmavnout, dáváme pozor, aby se nepřipálila, (byla by hořká). Krok 2: Zapneme troubu na 170° C (spodek/vrch) a rošt dáme do spodní části. K osmažené cibuli přilijeme trošku vývaru (nebo vody) a promícháme, aby na dně nebylo nic přichyceného a cibule změkla. Když se tekutina odpaří a zbude tuk, vložíme maso a orestujeme ze všech stran, aby se zatáhlo. Přidáme kmín, sůl, pepř, papriku (v tuku udělá barvu), promícháme a podlijeme vývarem. Vše přendáme do nádoby, určené do trouby a přiklopené dusíme/pečeme cca 90 minut. Krok 3: Zkusíme, jestli je maso měkké a podle potřeby ještě necháme dusit. Když je hotové dle našich představ, přidáme prolisovaný česnek, promnutou majoránku a necháme odkryté provařit, aby guláš nezkysl.
Podle tohoto receptu dělám guláš hodně let, má krásnou barvu a není potřeba ničím zahustit. Krok 4: Nejraději ho máme s čerstvým chlebem, posypaný čerstvou cibulí a dle chuti i nasekanou papričkou (tu babička nedávala). Hodí se k němu i těstoviny, nebo knedlíky.

TIP: Jak uvařit výborný guláš

Zveřejněno 25. 5. 2020

Poznámka autorky Marie Svarcova

Babička byla z řeznické rodiny a uměla dobře vařit. O guláši říkala - dej stejnou hromádku cibule jako masa, udělej ji na sádle s olejem hezky hnědou, nedělej malé množství, raději víc než míň, papriku vždy do tuku a dej mu čas - hezky pomalu a hlavně žádnou mouku a na papiňák zapomeň.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Obyčejný guláš - z babiččiných receptů

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rA5k

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Obyčejný guláš - z babiččiných receptů

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rA5k

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (33)

Veronika.Hrozna: :-) Děkuji za komentář, přeji hezký zbytek večera a krásné dny příští :-K

Marie Svarcova: A vůbec nejhorší je to, když sklame osvědčený autor receptů a něco se od něj prostě nezdaří a nechutná.

casino: Já dávám do srnčího guláše vývar ze srnčích odřezků a kostí, to se nesmí? A taky si myslím, že guláš z divočiny je na druhý den lepší. ;-( No!;-(

casino: :-D děkuji za obsáhlý komentář, :-) tedy musím se přiznat, že dnes jsem čekala Váš komentář u jiného receptu - tady už jste jeden dal. Nevadí, vždy se ráda pobavím Byla by nuda, kdyby vařili všichni stejně a mělo všechno stejnou chuť a jak se říká 100 lidí =100 chutí a podle mne je to dobře. Mně třeba nechutnala ta Vaše polévka ze špeku ale pokud chutnala celé Vaší rodině pak je to v pořádku, Tak je to se vším a nepřísluší mi to kritizovat, je tu hodně dobrých receptů ale také dost těch, které bych ani ochutnat nechtěla a také najdou své příznovce. :-K Přeji krásný večer a hodně zdraví celé rodině

"Obyčejný guláš - z babiččiných receptů"
Naváži na svůj předešlý komentář:
Pokud babička opravdu dávala do HOVĚZÍHO guláše hovězí vývar, pak:
a) vyvařovala u nějakého nelakotného Trautenberka :-)
b) ááá nééébo by se rcp měl jmenovat "NEobyčejný guláš - z babiččiných receptů" :-K
***
zdánlivě OT
V rcp NENÍ :yes::yes::yes: obvykle citovaná mantra, že guláš je nejlepší po odležení...
Říkají to všichni...
...ale na druhý den nepoznám, zda je guláš lepšejší než byl včéééra:-D
No a abych vařil čerstvý guláš jen proto abych ho porovnal s tím včerejším, tak k tomu se, i při své pošetilosti, ne a ne odhodlat ;-):-):-K

kofola: :-) moc děkuji a přeji krásný den a hodně zdraví :-K

Prostě ňamka :yes::-K

casino: neviem, o ktorej kolegyni je reč, samozrejme, že ja dávam do sladkých jedál štipku soli, ale napr. aj do krupičnej kaše. U nás sa to vždy tak robilo...:-Q

casino: no jo zvyk je zvyk - vody tam dám jen lžíci, abych neměla ke dnu nic přichyceného, voda se odpaří na tuk. Nikomu přece nenutím to tak dělat - aneb každý jak je zvyklý. :-K Díky za komentář a hezký zbytek dne :-) PS také dávám do sladkých jídel špetku soli <3 také je to zvyk , co jsem se v mládí naučila už stará těžko předělám;-) ale možná zapomenu.

casino: Nevím, jestli jde o zvyk, který se nás drží jako železná košile, nebo o chytrou vychytávku. Už léta vařím kuře na paprice či spíše kuřecí perkelt podle TV paprika: Na osmaženou cibuli se přihodí nakrájená paprika a rajče, zasmahne se, přidá se sypká paprika a vše se podlije trochu vodou, která se nechá vyvařit. To se opakuje ještě dvakrát - pak se do směsi přidá rozporcované kuře a nechá se dusit. Výsledná šťáva se rozmixuje a zahustí hustou kysanou smetanou (bez mouky !) Omáčka je výborná, ale zda je to tou vychytávkou, která se velmi podobá té magdalenčině gulášové, nevím. ;-)

Marie Svarcova: magdalenka:
No, zvyk je železná košile, že :-K
Tak jako se u nás dává do sladkých těst špetka soli, tak pro kolegyni z poza Moravy je to nepřijatelné, neb u nich se to nikdy nedělalo... :-)
Píšete: "K osmažené cibuli přilijeme trošku vývaru (nebo vody)..."
A proč?
Konkrétně u guláše když k dozlatova usmažené cibuli přidám na kostky pokrájené maso, tak toto po chvilce pustí dostatek šťávy (tedy jako bych přilil vodu), po povolení přípečků a odpaření až na tuk přidávám (po přidání papriky) po troškách další tekutinu a dusím a dusím :-)
Ve finále je cibule tak jako tak "na máčku" (jak se u nás říká) ;-)

rihana: OK :-):-K

Marie Svarcová: úplně se vším souhlasím, kachnu, husu, krůtu peču na 100 st třeba přes noc, ale vše ostatní fofrem v papiňáku. Už se bez něho neobejdu. I brambory v něm vařím a rýže z papiňáku podle mne nemá konkurenci. Návod jsem našla někde tady na topkách.

magdalenka: :yes ::-) hezký den :-K

Mám pomalý hrniec, už druhý a rada používam, hlavne na vývary. Ale guláš robím radšej v obyčajnom hrnci pekne pomaly na elektrickom sporáku. Už kvôli tej cibuli, ktorú dusím veľmi dlho a potom by som ju musela do PH prekladať.
Papiňáky som mala tiež dva (prvý bol "kukta" donesený z Maďarska). Kedysi, keď boli deti malé, som používala často. Ale som sa ich zriekla, boli asi z hliníka, vyhodila som, zaberali miesto v špajzi.

Suroviny:
kližka hovězí, sádlo, olej, cibule, paprika sušená sladká, kmín drcený, sůl, pepř, vývar hovězí, česnek, majoránka, cibule

Přidat fotografie receptu