Obyčejný guláš - z babiččiných receptů

Hovězí maso Doba přípravy: 2.2,5 hod 33 názorů

Hovězí maso Doba přípravy: 2.2,5 hod 33 názorů

Suroviny 4 porce

1 kg hovězí kližky
2 lžíce sádla
1 lžíci oleje
cibule nakrájenou stejnou hromádku, jako masa
1-2 lžíce maďarské sladké papriky
1 lžičku (nebo dle chuti) pálivé papriky
1 lžičku drceného kmínu
1 lžičku soli
pepř čerstvě mletý dle chuti
600 ml hovězího vývaru
5 stroužků česneku
1 lžíci majoránky
čerstvá cibule k podávání

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné, omyté a osušené maso nakrájíme na kostky 3-4 cm velké, cibuli nasekáme nahrubo. V hluboké pánvi rozpustíme sádlo, přidáme olej - spojení více druhů tuku dodá lepší chuť. Na tuku osmažíme dohněda cibuli, nejprve nemícháme moc často, ale když začne tmavnout, dáváme pozor, aby se nepřipálila, (byla by hořká).

  2. Zapneme troubu na 170° C (spodek/vrch) a rošt dáme do spodní části. K osmažené cibuli přilijeme trošku vývaru (nebo vody) a promícháme, aby na dně nebylo nic přichyceného a cibule změkla. Když se tekutina odpaří a zbude tuk, vložíme maso a orestujeme ze všech stran, aby se zatáhlo. Přidáme kmín, sůl, pepř, papriku (v tuku udělá barvu), promícháme a podlijeme vývarem. Vše přendáme do nádoby, určené do trouby a přiklopené dusíme/pečeme cca 90 minut.

  3. Zkusíme, jestli je maso měkké a podle potřeby ještě necháme dusit. Když je hotové dle našich představ, přidáme prolisovaný česnek, promnutou majoránku a necháme odkryté provařit, aby guláš nezkysl.
    Podle tohoto receptu dělám guláš hodně let, má krásnou barvu a není potřeba ničím zahustit.

  4. Nejraději ho máme s čerstvým chlebem, posypaný čerstvou cibulí a dle chuti i nasekanou papričkou (tu babička nedávala). Hodí se k němu i těstoviny, nebo knedlíky.

Poznámka od kuchařky

Babička byla z řeznické rodiny a uměla dobře vařit. O guláši říkala - dej stejnou hromádku cibule jako masa, udělej ji na sádle s olejem hezky hnědou, nedělej malé množství, raději víc než míň, papriku vždy do tuku a dej mu čas - hezky pomalu a hlavně žádnou mouku a na papiňák zapomeň.

Komentáře k receptu Obyčejný guláš - z babiččiných receptů

  • Veronika.Hrozna: :-) Děkuji za komentář, přeji hezký zbytek večera a krásné dny příští :-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Marie Svarcova: A vůbec nejhorší je to, když sklame osvědčený autor receptů a něco se od něj prostě nezdaří a nechutná.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: Já dávám do srnčího guláše vývar ze srnčích odřezků a kostí, to se nesmí? A taky si myslím, že guláš z divočiny je na druhý den lepší. ;-( No!;-(

    Odpovědět

  • casino: :-D děkuji za obsáhlý komentář, :-) tedy musím se přiznat, že dnes jsem čekala Váš komentář u jiného receptu - tady už jste jeden dal. Nevadí, vždy se ráda pobavím Byla by nuda, kdyby vařili všichni stejně a mělo všechno stejnou chuť a jak se říká 100 lidí =100 chutí a podle mne je to dobře. Mně třeba nechutnala ta Vaše polévka ze špeku ale pokud chutnala celé Vaší rodině pak je to v pořádku, Tak je to se vším a nepřísluší mi to kritizovat, je tu hodně dobrých receptů ale také dost těch, které bych ani ochutnat nechtěla a také najdou své příznovce. :-K Přeji krásný večer a hodně zdraví celé rodině

    Odpovědět

  • casino casino

    "Obyčejný guláš - z babiččiných receptů"
    Naváži na svůj předešlý komentář:
    Pokud babička opravdu dávala do HOVĚZÍHO guláše hovězí vývar, pak:
    a) vyvařovala u nějakého nelakotného Trautenberka :-)
    b) ááá nééébo by se rcp měl jmenovat "NEobyčejný guláš - z babiččiných receptů" :-K
    ***
    zdánlivě OT
    V rcp NENÍ :yes::yes::yes: obvykle citovaná mantra, že guláš je nejlepší po odležení...
    Říkají to všichni...
    ...ale na druhý den nepoznám, zda je guláš lepšejší než byl včéééra:-D
    No a abych vařil čerstvý guláš jen proto abych ho porovnal s tím včerejším, tak k tomu se, i při své pošetilosti, ne a ne odhodlat ;-):-):-K

    Odpovědět

  • kofola: :-) moc děkuji a přeji krásný den a hodně zdraví :-K

    Odpovědět

  • kofola kofola

    Prostě ňamka :yes::-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    casino: neviem, o ktorej kolegyni je reč, samozrejme, že ja dávam do sladkých jedál štipku soli, ale napr. aj do krupičnej kaše. U nás sa to vždy tak robilo...:-Q

    Odpovědět

  • casino: no jo zvyk je zvyk - vody tam dám jen lžíci, abych neměla ke dnu nic přichyceného, voda se odpaří na tuk. Nikomu přece nenutím to tak dělat - aneb každý jak je zvyklý. :-K Díky za komentář a hezký zbytek dne :-) PS také dávám do sladkých jídel špetku soli <3 také je to zvyk , co jsem se v mládí naučila už stará těžko předělám;-) ale možná zapomenu.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    casino: Nevím, jestli jde o zvyk, který se nás drží jako železná košile, nebo o chytrou vychytávku. Už léta vařím kuře na paprice či spíše kuřecí perkelt podle TV paprika: Na osmaženou cibuli se přihodí nakrájená paprika a rajče, zasmahne se, přidá se sypká paprika a vše se podlije trochu vodou, která se nechá vyvařit. To se opakuje ještě dvakrát - pak se do směsi přidá rozporcované kuře a nechá se dusit. Výsledná šťáva se rozmixuje a zahustí hustou kysanou smetanou (bez mouky !) Omáčka je výborná, ale zda je to tou vychytávkou, která se velmi podobá té magdalenčině gulášové, nevím. ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Marie Svarcova: magdalenka:
    No, zvyk je železná košile, že :-K
    Tak jako se u nás dává do sladkých těst špetka soli, tak pro kolegyni z poza Moravy je to nepřijatelné, neb u nich se to nikdy nedělalo... :-)
    Píšete: "K osmažené cibuli přilijeme trošku vývaru (nebo vody)..."
    A proč?
    Konkrétně u guláše když k dozlatova usmažené cibuli přidám na kostky pokrájené maso, tak toto po chvilce pustí dostatek šťávy (tedy jako bych přilil vodu), po povolení přípečků a odpaření až na tuk přidávám (po přidání papriky) po troškách další tekutinu a dusím a dusím :-)
    Ve finále je cibule tak jako tak "na máčku" (jak se u nás říká) ;-)

    Odpovědět

  • rihana: OK :-):-K

    Odpovědět

  • rihana rihana

    Marie Svarcová: úplně se vším souhlasím, kachnu, husu, krůtu peču na 100 st třeba přes noc, ale vše ostatní fofrem v papiňáku. Už se bez něho neobejdu. I brambory v něm vařím a rýže z papiňáku podle mne nemá konkurenci. Návod jsem našla někde tady na topkách.

    Odpovědět

  • magdalenka: :yes ::-) hezký den :-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Mám pomalý hrniec, už druhý a rada používam, hlavne na vývary. Ale guláš robím radšej v obyčajnom hrnci pekne pomaly na elektrickom sporáku. Už kvôli tej cibuli, ktorú dusím veľmi dlho a potom by som ju musela do PH prekladať.
    Papiňáky som mala tiež dva (prvý bol "kukta" donesený z Maďarska). Kedysi, keď boli deti malé, som používala často. Ale som sa ich zriekla, boli asi z hliníka, vyhodila som, zaberali miesto v špajzi.

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3