Obyčejný guláš - z babiččiných receptů

Marie Svarcova Kuchařka: Marie Svarcova

Doba přípravy: 2.2,5 hod 4 porce Hovězí maso 26 názorů

Suroviny

1 kg hovězí kližky
2 lžíce sádla
1 lžíci oleje
cibule nakrájenou stejnou hromádku, jako masa
1-2 lžíce maďarské sladké papriky
1 lžičku (nebo dle chuti) pálivé papriky
1 lžičku drceného kmínu
1 lžičku soli
pepř čerstvě mletý dle chuti
600 ml hovězího vývaru
5 stroužků česneku
1 lžíci majoránky
čerstvá cibule k podávání
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné, omyté a osušené maso nakrájíme na kostky 3-4 cm velké, cibuli nasekáme nahrubo. V hluboké pánvi rozpustíme sádlo, přidáme olej - spojení více druhů tuku dodá lepší chuť. Na tuku osmažíme dohněda cibuli, nejprve nemícháme moc často, ale když začne tmavnout, dáváme pozor, aby se nepřipálila, (byla by hořká).

  2. Zapneme troubu na 170° C (spodek/vrch) a rošt dáme do spodní části. K osmažené cibuli přilijeme trošku vývaru (nebo vody) a promícháme, aby na dně nebylo nic přichyceného a cibule změkla. Když se tekutina odpaří a zbude tuk, vložíme maso a orestujeme ze všech stran, aby se zatáhlo. Přidáme kmín, sůl, pepř, papriku (v tuku udělá barvu), promícháme a podlijeme vývarem. Vše přendáme do nádoby, určené do trouby a přiklopené dusíme/pečeme cca 90 minut.

  3. Zkusíme, jestli je maso měkké a podle potřeby ještě necháme dusit. Když je hotové dle našich představ, přidáme prolisovaný česnek, promnutou majoránku a necháme odkryté provařit, aby guláš nezkysl.
    Podle tohoto receptu dělám guláš hodně let, má krásnou barvu a není potřeba ničím zahustit.

  4. Nejraději ho máme s čerstvým chlebem, posypaný čerstvou cibulí a dle chuti i nasekanou papričkou (tu babička nedávala). Hodí se k němu i těstoviny, nebo knedlíky.

Poznámka

Babička byla z řeznické rodiny a uměla dobře vařit. O guláši říkala - dej stejnou hromádku cibule jako masa, udělej ji na sádle s olejem hezky hnědou, nedělej malé množství, raději víc než míň, papriku vždy do tuku a dej mu čas - hezky pomalu a hlavně žádnou mouku a na papiňák zapomeň.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 38 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Obyčejný guláš - z babiččiných receptů

  • magdalenka magdalenka

    casino: neviem, o ktorej kolegyni je reč, samozrejme, že ja dávam do sladkých jedál štipku soli, ale napr. aj do krupičnej kaše. U nás sa to vždy tak robilo...:-Q

    Odpovědět

  • casino: no jo zvyk je zvyk - vody tam dám jen lžíci, abych neměla ke dnu nic přichyceného, voda se odpaří na tuk. Nikomu přece nenutím to tak dělat - aneb každý jak je zvyklý. :-K Díky za komentář a hezký zbytek dne :-) PS také dávám do sladkých jídel špetku soli <3 také je to zvyk , co jsem se v mládí naučila už stará těžko předělám;-) ale možná zapomenu.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    casino: Nevím, jestli jde o zvyk, který se nás drží jako železná košile, nebo o chytrou vychytávku. Už léta vařím kuře na paprice či spíše kuřecí perkelt podle TV paprika: Na osmaženou cibuli se přihodí nakrájená paprika a rajče, zasmahne se, přidá se sypká paprika a vše se podlije trochu vodou, která se nechá vyvařit. To se opakuje ještě dvakrát - pak se do směsi přidá rozporcované kuře a nechá se dusit. Výsledná šťáva se rozmixuje a zahustí hustou kysanou smetanou (bez mouky !) Omáčka je výborná, ale zda je to tou vychytávkou, která se velmi podobá té magdalenčině gulášové, nevím. ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Marie Svarcova: magdalenka:
    No, zvyk je železná košile, že :-K
    Tak jako se u nás dává do sladkých těst špetka soli, tak pro kolegyni z poza Moravy je to nepřijatelné, neb u nich se to nikdy nedělalo... :-)
    Píšete: "K osmažené cibuli přilijeme trošku vývaru (nebo vody)..."
    A proč?
    Konkrétně u guláše když k dozlatova usmažené cibuli přidám na kostky pokrájené maso, tak toto po chvilce pustí dostatek šťávy (tedy jako bych přilil vodu), po povolení přípečků a odpaření až na tuk přidávám (po přidání papriky) po troškách další tekutinu a dusím a dusím :-)
    Ve finále je cibule tak jako tak "na máčku" (jak se u nás říká) ;-)

    Odpovědět

  • rihana: OK :-):-K

    Odpovědět

  • rihana rihana

    Marie Svarcová: úplně se vším souhlasím, kachnu, husu, krůtu peču na 100 st třeba přes noc, ale vše ostatní fofrem v papiňáku. Už se bez něho neobejdu. I brambory v něm vařím a rýže z papiňáku podle mne nemá konkurenci. Návod jsem našla někde tady na topkách.

    Odpovědět

  • magdalenka: :yes ::-) hezký den :-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Mám pomalý hrniec, už druhý a rada používam, hlavne na vývary. Ale guláš robím radšej v obyčajnom hrnci pekne pomaly na elektrickom sporáku. Už kvôli tej cibuli, ktorú dusím veľmi dlho a potom by som ju musela do PH prekladať.
    Papiňáky som mala tiež dva (prvý bol "kukta" donesený z Maďarska). Kedysi, keď boli deti malé, som používala často. Ale som sa ich zriekla, boli asi z hliníka, vyhodila som, zaberali miesto v špajzi.

    Odpovědět

  • Eja57: :yes::-K přesně tak :-) Hezký den

    Odpovědět

  • rihana: já vůbec nemám pomalý hrnec, jen to pomalu peču (i ptáčky, svíčkovou, kachnu atd.). Mám nádobí Ultra Pro ale než jsem si ho koupila stačil obyčejný dvoj-pekáč nebo kastrol s víkem. To je podobné jako vývar - hovězí nechám "táhnout" klidně 6 i více hodin a chuť s vývarem z papiňáku se nedá srovnat. :-):-K hezký den

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    rihana: na tento recept fakt trouba a hooodně pomalu
    Jinak pomalý hrnec :yes: mám a :yes:, doporučuji.
    Guláš z Papinova hrnce je prostě rychlovka, nedá se chuťově srovnat...já tedy vůbec papiňák nee, kdysi dávno skončil v popelnici....

    Odpovědět

  • rihana rihana

    Marie Švarcová: už dlouho uvažuji o zakoupení toho pomalého hrnce a jak píšete, asi na tom něco bude.

    Odpovědět

  • magdalenka: děkuji za komentář a přeji hezký den :-):-K

    Odpovědět

  • Dajda: :-):-K díky

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Marie Svarcova: ako popisuješ to prevarenie usmaženej cibule až do odparenia vody, tak som si spomenula na vychytávku, naučila ma ju nie babička (nezažila som ani jednu), ale staršia sestra. Na tuku osmažím cibuľu, podlejem trochou horúcej vody, len aby bola zaliata cibuľa, robím to na sporáku. A necháme prevariť, odpariť, strážim. Celkovo trikrát, vždy aby sa voda odparila, úplne na tuk, až potom mäso atď. Kedy ako sa ponáhľam, niekedy dvakrát. V podstate je to princíp ako od tvojej babičky, len to opakujeme viackrát. Pekný deň!

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Zapomněl/a jsem heslo