Špenátovo-brokolicová omáčka

Omáčky Doba přípravy: 35 minut 4 názory

Omáčky Doba přípravy: 35 minut 4 názory

Suroviny 4 porce

500 ml smetany (33%)
3 stroužky česneku, oloupané, hrubě pokrájené
250 g brokolice, rozdělené na růžičky
130 g čerstvého baby špenátu (můžete nahradit mraženým)
2 lžíce hladké mouky (25 g)
200 g strouhaného Eidamu (30% )
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
hrst lístků čerstvé bazalky

Postup přípravy receptu

  1. Do velkého hrnce dejte vařit silně osolenou vodu na noky nebo těstoviny, ale ještě předtím, než do ní dáte vařit přílohu, krátce v ní povařte brokolici tak, aby byla ještě hezky zelená a na skus. Pak můžete vařit přílohu.

  2. Do středního hrnce nalijte všechnu smetanu, přidejte česnek, trošku soli (nezapomeňte, že sýr pak hodně jídlo dosolí) a přimíchejte i trochu hladké mouky. Vše zahřejte, až začne probublávat a houstnout. Jakmile budete mít hotovou i brokolici, přidejte ji do omáčky spolu se špenátem. Vůbec nevadí, pokud mouka vytvoří ve smetaně trochu hrudky, protože teď budete omáčku stejně mixovat ponorným mixérem. Vše rozmixujte na hladký krém. Jestli chcete, aby špenát zůstal celý, přidejte ho až nyní.

  3. Na závěr vmíchejte Eidam, popřípadě jiné sýry a jemně pokrájenou bazalku. Sýr by se v omáčce už neměl vařit, jen prohřát a rozpustit (jinak vytvoří jemné hrudky). Omáčku dochuťte pepřem, případně solí a můžete servírovat spolu s přílohou.

Komentáře k receptu Špenátovo-brokolicová omáčka

  • digiart digiart (autor receptu)

    To není vůbec špatný nápad, určitě vyzkouším :yes:

    Odpovědět

  • Mmichal1987 Mmichal1987

    Výborný recept rychlí jednoduchý já jen místo eidamu dál nivu a přidal kuřecí prsa na kousky.

    Odpovědět

  • digiart digiart (autor receptu)

    Klidně můžete použít jakýkoli sýr, ten Eidam ten není pevně daný záleží jen na vaší chuti :yes:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Mohu se zeptat na volbu sýru ( totéž u těch prsíček s dečkou)? Má ten nízkoprocentní 30% eidam nějaký důvod? Chování při tepelné úpravě apod.???

    Odpovědět