„Chocoflan”- jemný dezert s karamelizovaným cukrem a čokoládovým piškotem

Suroviny

Na povrchu (karamelizovaný cukr):
100 g cukru
Světlá vrstva:
5 vajec
80 g cukru
625 ml mléka
2 lžičky vanilkového aroma
Tmavá vrstva:
2 vejce
125 g cukru
100 ml oleje
100 ml mléka
160 g hladké mouky
4 g prášku do pečiva
60 g kakaa
1 lžička rumového aroma

Postup přípravy receptu

  1. Nejdřív na pomalém ohni v nepřilnavém kastrůlku rozpustíme cukr a mícháme, dokud nedostane světle hnědou barvu (nesmí mít hodně tmavou barvu, protože zhořkne). Zkaramelizovaný cukr nalijeme do vyšší obdélníkové formy o průměru 25x15 cm a rychle rozetřeme po celém dně, než cukr ztuhne (forma nesmí být otevírací! - já měla skleněný pekáč).

  2. Pak připravíme světlou vrstvu: Celá vejce vyšleháme s cukrem do pěny, pak vmícháme mléko a vanilkové aroma. Tuto velmi tekutou směs nalijeme do pekáče přes karamelizovaný cukr.

  3. Následuje tmavá vrstva: Vejce vyšleháme s cukrem a olejem, přidáme mléko, rumové aroma, mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Tuto výrazně hustší směs nalijeme rovnoměrně do pekáče přes vaječnou směs (nelekejte se, že se tmavé těsto potopí, při pečení a následném chladnutí se vrstvy pěkně srovnají).

  4. Před vložením do trouby pekáč vložíme do jiného většího, hlubokého pekáče, do kterého nalijeme studenou vodu (proto aby se dezert upekl rovnoměrně a nebyly v něm bubliny). Takto vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme přibližně 45-60 minut.

  5. Po upečení vyjmeme menší pekáč z pekáče většího, ve kterém je voda. Dezert přikryjeme potravinářskou folií a necháme chladnout při pokojové teplotě (přibližně hodinu a půl). Poté sejmeme potravinářskou folií a nožem dezert oddělíme od okrajů pekáče. Na pekáč přiklopíme obdélníkový tác a dezert obrátíme. Tác s dezertem vložíme do lednice a necháme minimálně 3 hodiny uležet (nejlépe však přes noc).

Poznámka od kuchařky

Tento dezert je trochu neobyčejný, ale není moc obtížný na přípravu. Nejtěžší je čekání, než se uleží v lednici :) Výsledek ale stojí za to, je moc dobrý, jemný a lahodný, podle mě to je jeden z nejlepších dezertů, které jsem jedla.

Komentáře k receptu „Chocoflan”- jemný dezert s karamelizovaným cukrem a čokoládovým piškotem

  • katyvypl katyvypl

    Krásné a neobvyklé! <3:yes:

    Odpovědět

  • medanek medanek

    Vypadá úžasně a určitě tak i chutná :yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Lucifuk Lucifuk

    Zrovna přemýšlím, co upeču o víkendu. Tak to zkusím. Za mě super

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    magdalenka: bude to moc dobré...až vymyslím, jak nahradit karamelovou vrstvu - pečícím papírem???- tak určitě vyzkouším ( trocha karamelu do základu svíčkové nebo rajské ano, ale sladký dezert s karamelovou chutí odjaktěživa prostě ne...)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Manavalu: já to vidím:-D:-D:-D:-D:yes:asistenta v kuchyni:-D

    Odpovědět

  • Manavalu Manavalu

    Nejdřív jsem spálila karamel. Naštěstí ten druhý byl dobrý. Pak se vzbudil dvouletý bráška a strašně řval. Tak šel dělat chocoflan. Pak šlo všechno podle plánu. Když se dezert chladil vzal malý plastovou mrkev a udělal do piškotu díry. Asi už měl hlad. :-D
    Tak jsme si kousek zničeného chocoflanu vzali. To jsem neměla dělat protože to bylo do hodiny skoro pryč. Marně jsem říkala že to má ztuhnout. Nakonec jsem si schovala kousek na ráno na fotku. Opravdu vyjímečná a výborná:-K.:yes: dávám fotky

    Odpovědět

  • Ilacek Ilacek(autor receptu)

    SilviaD: Děkuji:-K Do pekáče se dává voda studená, už jsem to doplnila;-)

    Odpovědět

  • SilviaD SilviaD

    Vyzerá krásne a lahodne. Tá voda do pekáča sa dáva horúca alebo studená?

    Odpovědět

  • Ilacek Ilacek(autor receptu)

    magdalenka a MamlajdaD: Moc děkuji:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Opravdu pěkné, právě jsem chtěla napsat něco podobného jako magdalenka! Moc se mi líbí! :-K
    :yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Vyzerá to na veľkú dobrotu...krásny recept, krásne foto. :yes:

    Odpovědět