Tirpácka polévka s knedlíčky

Polévky Doba přípravy: 120 min 0 názorů

Polévky Doba přípravy: 120 min 0 názorů

Suroviny 4 porce

Polévka:
4 červené cibule
1 dl oleje
50 dkg vepřové kýty
1 ČL soli
špetka mletého pepře
1 lžička petrželové natě
2 mrkve
1 petržel
1 kedlubna
25 dkg hub
1 hrnek hrášku
2,5 dl smetany na vaření
šťáva z ½ citronu
Knedlíčky:
3 brambory
1 ČL soli
1 vejce
10 dkg mouky

Postup přípravy receptu

  1. Zemiaky uvaríme domäkka v slanej vode, scedíme a ešte horúce rozpučíme. Po vychladnutí ich osolíme, primiešame múku a vajce, vypracujeme tuhšiu zmes a necháme odpočívať.

  2. Cibuľu nakrájame na drobné kocky, podusíme na oleji, pridáme mäso, okoreníme a restujeme ďalej, kým mäso nebude biele.

  3. Pridáme mrkvu, petržlen, kaleráb, zalejeme vodou a varíme približne 1 ½ hodiny.

  4. Huby umyjeme, očistíme, nakrájame a pridáme do polievky.

  5. Po zmäknutí zeleniny hrniec odstavíme a po pár minútach pridáme smotanu a šťavu z pol citróna.

  6. Medzitým z odloženého cesta vyformujeme mokrými rukami knedličky s priemerom približne 2-2,5 cm, ktoré naraz vložíme do polievky. Polievka je hotová, ak knedličky vyplávajú na povrch.

  7. Pri servírovaní polievku posypeme nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Poznámka od kuchařky

Skutočný pôvod tohto receptu nie je známy, ale väčšinou je spájaný so slovenskými Tirpákmi žijúcimi v okolí maďarského mesta Níreďháza. Som si istý, že jeho prípravu neoľutujete, je totiž plná zeleniny, smotany, mäkkých zemiakových knedlíčkov a mäsa.

https://www.pecmaniak.store/tirpacka-polievka-s-kn...

Komentáře k receptu Tirpácka polévka s knedlíčky

K receptu nejsou žádné komentáře.