

Koložvárské zelí na způsob UFO
Suroviny 6-8 porcí
- 800 g kysaného zelí
- 150 g domácí uzené slaniny
- 2 červené cibule
- 2-3 hlávky česneku
- 500 g mletého vepřového plecka
- 1 PL mleté červené papriky
- 200 g rýže
- 4 dl smetany
- 200 g uzené klobásy
- sůl
- mletý pepř
Postup přípravy receptu
Ryžu (ak nemáme zvyšnú uvarenú) uvaríme v nádobe do polomäkka.
Klobásu nakrájame na kolieska, trocha opečieme v UFO disku alebo na panvici a odložíme nabok. Kapustu podľa potreby premyjeme a necháme odkvapkať.K zvyšnej masti z klobásy pridáme ešte trocha inej masti, pridáme kapustu a dusíme.
Slaninu nakrájame na kocky, vypečieme z nej masť, pridáme drobné kocky červenej cibule a jemne upražíme. Ku koncu pridáme aj prelisovaný cesnak a mleté mäso, ktoré pečieme dobiela. Posypeme mletou červenou paprikou, čiernym korením, soľou podľa chuti a podľa slanosti klobásy a slaniny. Premiešame a ragú už máme hotové.K ragú môžeme primiešať ryžu, ja však radšej ingrediencie vrstvím, nielenže to lepšie vyzerá, ale aj chutí.
UFO vymastíme masťou alebo olejom. Postupne v disku na seba vrstvíme kyslú kapustu, ragú, ryžu a kolieska klobásy, ktoré potrieme polovicou smotany. Tento postup opakujeme (kapusta, ragú, ryža, kapusta a druhá polovica smotany). Nakoniec pridáme kolieska klobásy a mletú papriku.
Pečieme v uzatvorenom disku v rúre na 180 stupňoch alebo v teplej pahrebe približne 50-60 minút. Vyhasínajúce uhlíky môžeme klásť aj navrch disku, horná vrstva smotany tak nadobudne krásnu zlatistú farbu.
Poznámka od kuchařky
Kyslá kapusta je jedným z najlepších zdrojov vitamínu v zimnom období, takže sme ju aj tento rok pripravili 40 l keramickú nádobu. Ak sa nám zvýšila uvarená ryža a v chladničke máme mleté mäso, potrebujeme pridať iba pár drobností a chutné jedlo je na svete. Úžasná koložvárska kapusta sa dá pripraviť v UFO disku na pečenie v rúre, ale aj na záhrade či počas túry v pahrebe.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Koložvárské zelí na způsob UFO
-
magdalenka: hned bych si ji koupila a ochutnala, ale tady jsem ji nikde neviděla. Byla to naprosto jedinečná, úžasná a nezapomenutelná chuť. Já ji milovala.
Eja57: jj, jsem sice pořád mladá, ale už hóóódně dlouho. V té konzervě byla také rýže, ale promíchaná s mletým masem - vytvarováno do kuličky.
-
Nadja: Z Maďarska sme kedysi tie konzervy koložvárskej kapusty dovážali. Aj teraz ich ešte vyrába Globus konzerváreň v Budapešti, sem tam kúpim na dovolenku. Ale som presvedčená, že to už chuťovo nie je "ono".
-
Eja57: Moje tchýně to vařila dost často, od dětství žila v Maďarsku a tak se na ni nalepila maďarská kuchyně, se vším všudy!
V jejím podání to bylo tak mastné a syté, že jsem to nemohla, ale všichni ostatní to přímo .... až do posledního drobečku. -
Nadja: Ty už taky hodně pamatuješ
nooo, byla moc dobrá...ona ta kombinace zelí + rýže + to ostatní není pro české jazýčky úplně obvyklá, ale je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel...nejlépe v malé hospůdce v Maďarsku, ale moje mi chutná taky
-
O disku jsem vygooglila toto: https://chameleonsk.wordpress.com/2013/12/08/disk-... a https://www.pecmaniak.store/co-je-happy-flame-ufo-....
Pro použití na sporáku by asi odpovídala dubleta.
Kdysi se prodávalo Kološvárské zelí v plechovce za 6,40 Kčs a móóc mi chutnalo, ale bylo trochu jiné: v zelí byl kousek moravské klobásky, kousek libového vepřového a kulička z mletého masa. -
Eja57: Tradičné miesto pre prípravu jedla v UFO disku na pečenie je popol, alebo dohasínajúca pahreba ale môžeme použivať všade, kde je dosť tepla k tomu, aby sa ingrediencie v jeho vnútri podusili, uvarili. Možná to zkuste najít takto: Happy Flame UFO. Výborná vec aj cez zimu
-
UFO disk - našla jsem odkaz, že existuje pouze jeden výrobce, ale toho už jsem nenašla...určitě je zajímavý především na použití na venkovním ohništi - trouba je asi spíše jen náhradní varianta, rozumím správně?
Aleby mi chutnalo, moje oblíbené jídlo
a souhlasím, vrstvit, nemíchat,...až na talíří