Mazanec podle mé babičky
Mazanec patří k tradičním symbolům Velikonoc. Vláčné kynuté těsto vytvarujeme do bochánku, který před pečením nastřihneme do kříže a posypeme mandlemi. Na snídani pak můžeme plátky mazance natřít máslem a marmeládou.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 572 kJ / 3 961 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 103,93 g |
Tuky | 169,95 g |
Vláknina | 23,98 g |
Cholesterol | 1,17 g |
Sodík | 362 mg |
Sůl | 0,81 g |
Sacharidy | 491,88 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z droždí, lžíce cukru moučky, lžíce hladké mouky a poloviny mléka (150 ml) uděláme kvásek, který vložíme do trouby předehřáté na 40 °C (doporučujeme ohřát vodu na 100 °C a nalít do kovové misky, aby v troubě byla pára).
Krok 2: Mezitím smícháme všechny ostatní sypké suroviny. Poté uděláme tekutý mix ze zbytku mléka, povoleného másla a žloutku, nebudeme nijak míchat.
Krok 3: Po vyběhnutí kvásku smícháme suchý mix, tekutý mix a kvásek, budeme hníst 5 minut, dáme do trouby ve stejné teplotě, ve které byl kvásek a necháme 30 minut kynout. Po vykynutí znovu hněteme asi 3 minuty a dáme opět kynout do trouby na 30 minut.
Krok 4: Uděláme bochánek (můžeme rozdělit na dva, aby se lépe propekly), natřeme směsí na potření před pečením a ozdobíme plátkovými mandlemi a budeme péct na 175 °C 35 minut.
Krok 5: Po upečení potřeme bochánek směsí po dopečení.
Zveřejněno 3. 4. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec podle mé babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/639L
Moje poznámka
Mazanec podle mé babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/639L
Nejnovější recepty
Čokoládové polevy se smetanou
Přidáno před 3 hodinami
Jahodovo-levandulový džem
Přidáno před 22 hodinami
Bramborák s vepřovými nudličkami a zeleninou
Přidáno 5. 6. 2025 13:54
Šátečky s náplní z masa a zelí
Přidáno 5. 6. 2025 13:47
Zapečené housky se sýrem a salámem
Přidáno 5. 6. 2025 13:34
Masová klubíčka
Přidáno 5. 6. 2025 13:24
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Segedínský guláš
Bomber před 2 minutami
Jahodový smetanový dort (mousse)
MirkaTioka před 8 minutami
Kefírová rychlovka s ovocem
Jan Nemec před 47 minutami
Andělsky nadýchaný perník
Martina84 před 1 hodinou
Kynuté buchty, plněné marmeládou
LLakin před 1 hodinou
Anglické palačinky
Witoraz před 2 hodinami
Bezinková šťáva
Anna.Milkova před 2 hodinami
Krkovice na zelenině z pomalého hrnce
radekfiala před 5 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Gabca_12 před 5 hodinami
Jogurtová bábovka s rybízem
TAkova před 6 hodinami
Suroviny:
droždí,
cukr moučkový,
mouka hladká,
mléko,
žloutek,
bílek,
mandle mleté,
mouka hladká,
cukr hnědý,
cukr krupice,
sůl,
máslo,
anýz,
cukr vanilkový,
vejce,
mléko,
cukr hnědý,
mléko,
cukr krupice,
mandle plátkové
Komentáře (1)