Medovník tradiční

Suroviny

Medovník:
470 g hladké mouky + 4 lžíce na posypání
165 g moučkového cukru
180 g másla
65 g vajec
2 lžičky jedlé sody
8 zarovnaných lžic medu
2 lžíce smetany
2 lžíce jogurtu (bílého)
1 lžička kakaa (nemusí být, ale hodí se, když máme moc světlé těsto)
med na velice tenký potěr (já jsem ho dal do mikrovlnné trouby na 20 sekund, aby byl tekutější)
3 vrchovaté lžíce rozemletých vlašských ořechů
Bílý krém:
35 g umletých vlašských ořechů
100 g másla
200 ml sladkého zahuštěného kondenzovaného mléka
30 g kysané smetany
Karamelový krém:
62 g másla
40 g hnědého cukru
200 ml slazeného kondenzovaného mléka
Sirup:
100 g krupicového cukru
200 g vody
75 ml tuzemáku
Ozdoba:
nahrubo nasekané vlašské ořechy
natemperovaná hořká čokoláda

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: Nad párou v kovové misce vyšlehám krém z másla, jogurtu, cukru, vejce, medu a smetany. Šlehám to asi 5 minut. V další míse smíchám mouku a jedlou sodu, přidám teplý krém a hnětu hákem. Přikryju a nechám 5-10 minut odpočinout a ztuhnout. Nedávám do lednice! Těsto rozdělím na 5 stejných dílů, na pečicím papíře vyválím 2-3 mm silnou placku a vykrojím kolo o průměru přibližně 18 cm. Těsto můžu podsypávat a kdyby bylo hodně řídké, stačí, když ho nechám déle odpočívat. Zbytky těsta nevyhazuji, upeču je nakonec a použiju na posyp. Předehřeju troubu na 180°C. Každé vykrojené kolečko z těsta přenesu i s papírem na plech, potřu medem a peču přibližně 4 minuty. Upečené nechám vystydnout na papíře, lépe se mi s nimi potom manipuluje. Tímto způsobem upeču všechny medové pláty. Zbytky upečeného těsta rozdrtím najemno a zkombinuji s mletými vlašskými ořechy, toto bude sloužit jako posyp.

  2. Krém: Vyšlehám máslo do pěny. Do rozšlehaného másla postupně přilévám kondenzované mléko a smetanu. Do pevného, ale dobře roztíratelného krému přidám rozemleté ořechy.

  3. Karamelový krém: Rozpustím máslo. Do rozpuštěného másla dám cukr a nechám ho zkaramelizovat. Když je zkaramelizovaný cukr s máslem, přidám do něj kondenzované mléko a zahřívám tak dlouho, až se začne
    krém vařit a hned ho odstavím.

  4. Vrstvení: Dám jeden plát těsta, pomažu bílým krémem. Dám další plát těsta, pomažu karamelovým krémem, dám těsto, bílý krém, těsto, karamelový krém, těsto a celý dort obmažu bílým krémem.
    Bohatě posypu směsí na posyp a navrch dám nahrubo nasekané ořechy a čokoládové ozdoby.

  5. Temperování čokolády: Čokoládu rozpustím (po rozpuštění musí mít maximálně 45 stupňů) a ochladím na 27 stupňů. Pak čokoládu zahřeji na 32 stupňů, dám do zdobícího sáčku, konec ustřihnu a budu na pečící papír stříkat čokoládu na požadované tvary. Nechám ztuhnout.

Poznámka od kuchařky

Omlouvám se, že tady není, kolik má porcí a jak dlouhý čas příprava zabere, zde vám to upřesním.

Porce: Bude stejně velký, jako medovník z obchodu (o průměru18 cm), který váži 850 g.

Pečení: Všechny medové pláty se dvěma krémy, sirupem a čokoládou jsem stihnul za dvě hodiny, za 15 minut jsem navrstvil a za dalších 15 minut jsem nazdobil. Nechal jsem jeden den provlhnout.

A hlavně nezoufejte, když se vám nepovede karamel. Já jsem ho spálil dvakrát a potřetí se konečně povedl.

Komentáře k receptu Medovník tradiční

K receptu nejsou žádné komentáře.