Nepečený asijský medový cheesecake

Dorty Doba přípravy: 180 minut příprava 3 názory

Dorty Doba přípravy: 180 minut příprava 3 názory

Suroviny

Potřebujeme:
formu průměr 15 cm (lze použít aluminiovou jednorázovou)
bublinkovou fólii
Na korpus:
100 g sušenek - Lotus a podobné
40 g másla
Na náplň:
200 g krémového sýra - Lučina apod.
50 g bílého jogurtu
200 g smetany ke šlehání
5 g želatiny + 25 ml vody
60 g medu
Na vrchní vrstvu:
50 g pomerančové šťávy
1,5 PL želatiny + 5 ml vody
žluté potravinářské barvivo
5 g cukru moučka
med
+ 150 g z hotového krému

Postup přípravy receptu

  1. Korpus:
    Sušenky rozdrtíme na prach a přidáme 40 g tekutého másla (možno rozehřát pomocí horké vody) a promícháme do jednolité hmoty.
    Hmotou vyložíme spodek formy a uhladíme do rovného povrchu. Dáme na 20 minut do ledničky.

  2. Náplň:
    Do misky nasypeme 5 g želatiny a zalijeme ji 25 ml vody, na 15 minut odložíme.
    Připravíme do misky 200 g krémového sýra a zlehka ho rozetřeme dojemna, přilijeme 50 g bílého jogurtu, přidáme 60 g medu, mícháme (dobře slouží kovová metlička) dokud nezmizí hrudky.
    Želatinu, kterou jsme předtím připravili, rozehřejeme v horké vodě (ve dvou miskách)
    a zamíchanou tekutou želatinu vlijeme do směsi a opět zamícháme.
    200 g smetany na šlehání zvlášť ušleháme do lehké hustoty, vlijeme do směsi a promícháme.
    Ze směsi odebereme 150 g (na vrchní vrstvu).
    Formu se zchlazeným korpusem vylijeme touto směsí, vrch zahladíme a dáme do lednice na 20 minut

  3. 1 a půl lžíce želatiny zalijeme 5ml vody a odložíme na 15 minut
    Z pomeranče vymačkáme do rendlíku cca 50 g šťávy (bez pecek), přidáme cukr, přisypeme připravenou želatinu. Vaříme zlehka, cca 30 sekund, mícháme. Ingredience se nesmí rozdělit.
    Směs necháme chvíli vychladnout.
    Do odlité směsi z dortu (150g) vlijeme tuto pomerančovou směs a zlehka smícháme.
    Žlutým potravinářským barvivem (fungovalo i práškové) pro efekt hmotu obarvíme, zamícháme.
    Vytáhneme z lednice dort a finální směs navrch opatrně nalijeme a zlehka uhladíme.
    Čistou bublinkovou folii (lze ustřihnout do přesného kruhu) zlehka přitiskneme navrch dortu a takto vložíme na 3 h do mrazáku (na rovný povrch, přece jen je měkčí)
    Folii opatrně sloupneme a dort vyjmeme z formy (lze zahřát po obvodu teplým ručníkem, nebo jednorázovou formu rozstříhat)
    Dort svrchu pokapeme medem.

Poznámka od kuchařky

Toto byla má prvotina, zkušený dílo dovede k dokonalosti. Jelikož mám problém s poměry a jednotkami, ve fázi se šlehačkou jsem ji měla více a dort byl tekutý, přidávala jsem tedy od oka více Lučiny, což po zmrazení vedlo k tukové pomazánkové "nijaké" chuti. Dort zůstal přes noc v lednici, kde sice trochu změkl, ale mezitím se v něm musely přirozeně promísit suroviny a ráno byl krásně jemně sladký a vláčný.

Komentáře k receptu Nepečený asijský medový cheesecake

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Moc hezká fotka a bude to určitě moc dobre:yes:
    Nemáš v záloze ještě něco podobně zajímavého?:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Buchticka: poprosila bych do poznámky vložit v rozklikavaci verzi ten zdroj. Děkuji.
    Jen se ještě ujistim- opravdu forma jen 15 cm?

    Odpovědět

  • Buchticka Buchticka (autorka receptu)

    Jak vidíte, psala jsem, že jsem dala špatnou gramáž, tedy ne, že je špatně v receptu. Zdroj je od asijského kuchaře, tedy proto. Pokud tu zdroj musíte nutně mít, je tu
    https://m.youtube.com/watch?v=c3iVKTENKwA&t=457s
    Udělejte si to tedy podle něho sama :yes: zaručeně bude pro vás snad tedy přehlednější.

    Odpovědět