Postup přípravy
Krok 1: Nakrajime na mensi kusy uzena zebra a ocasek a cca 2,5 h pomalu varime. Vytvorime zakladni vyvar, ktery je sam o sobe dost slany, tedy nemusime korenit, max trochu kminu. Maso pote vyndame, obereme a vhodime zpet do vyvaru. Odstavime.
Krok 2: Pote nakrajime cibulku a nechame ji na sadle ci oleji osmahnout ve vetsim hrnci. Zmirnime ohen a pridame sladkou a palivou papriku, kmin, barevny pepr a orestujeme. Pak pridame cast klobas nakrajenych na kolecka. Nechame take orestovat.
Mezitim uvarime v mensim kastrulku vyvar z bobkoveho listu, celeho pepre a noveho koreni. Krok 3: Do velkeho hrnce, kde mame klobasy a cibuli, pridame pokrajene kysane zeli a nechame tak 5-8 min dusit. Pote pridame slity nalev ze zeli, pripadne i trochu vody, privedeme k varu a tak 25 min varime. Pote pridame vyvar z uzenych zeber a ocasku a take zbytek nakrajenych klobas. Povarime cca 20 minut.
Pote tam pridame nakrajene brambory, vyvar z bobkoveho listu, noveho koreni, celeho pepre a vse povarime dalsich cca 35 minut.
Nakonec zahustime hladkou moukou s vodou, pokud je treba, pripadne kys.smetanou, pokud je malo kysela. Pridame cesnek a jeste chvilicku provarime. Pridame libecek a jine bylinky a podavame.
Mezitim uvarime v mensim kastrulku vyvar z bobkoveho listu, celeho pepre a noveho koreni. Krok 3: Do velkeho hrnce, kde mame klobasy a cibuli, pridame pokrajene kysane zeli a nechame tak 5-8 min dusit. Pote pridame slity nalev ze zeli, pripadne i trochu vody, privedeme k varu a tak 25 min varime. Pote pridame vyvar z uzenych zeber a ocasku a take zbytek nakrajenych klobas. Povarime cca 20 minut.
Pote tam pridame nakrajene brambory, vyvar z bobkoveho listu, noveho koreni, celeho pepre a vse povarime dalsich cca 35 minut.
Nakonec zahustime hladkou moukou s vodou, pokud je treba, pripadne kys.smetanou, pokud je malo kysela. Pridame cesnek a jeste chvilicku provarime. Pridame libecek a jine bylinky a podavame.
Zveřejněno 16. 3. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zelňačka pekelně uzená
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9R5x
Moje poznámka
Zelňačka pekelně uzená
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9R5x
Nejnovější recepty
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno před 14 hodinami
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno před 15 hodinami
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 10 minutami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 13 minutami
Mila kuličky
Marule před 50 minutami
Filé z tresky na citronovém pepři a kmínu
Olympus před 1 hodinou
Oříškový sen - sušenky
cernar před 3 hodinami
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 20 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 20 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 20 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 20 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 21 hodinami
Suroviny:
žebra uzená,
ocas vepřový uzený,
zelí kysané,
klobása pikantní,
cibule,
brambory,
pepř čtyř barev,
kmín celý,
paprika sušená pálivá,
česnek,
libeček,
mouka hladká
Komentáře (2)