Jihočeská kulajda se zastřeným vejcem (Prostřeno)
Kulajda je velmi oblíbenou a tradiční polévkou naší kuchyně. Snoubí se v ní chutě aromatického kopru, jemné smetany, brambor a vajíček. V zimě zahřeje a v létě osvěží, je to opravdu polévka na kterékoliv roční období.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 707 kJ / 1 125 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 53,34 g |
Tuky | 81,60 g |
Vláknina | 8,40 g |
Cholesterol | 1,40 g |
Sodík | 631 mg |
Sůl | 1,35 g |
Sacharidy | 41,31 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na lžičce másla a sádla necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na půlměsíčky, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, brambory, petržel a restujeme.
Krok 2: Až máme zeleninu hezky zlatou, tak zaprášíme hrstí mouky a necháme orestovat. Poté přidáme hovězí vývar, kopr z nálevu (ale bez nálevu), opepříme a necháme vařit.
Krok 3: Postupně mícháme. Po 20–25 minutách přidáme smetanu a necháme provařit. Dochutíme solí a pepřem.
Krok 4: Mezitím připravíme zastřená vejce. V malém hrnci přivedeme k varu vodu, kterou lehce osolíme a přidáme dvě lžíce octa. Lžičkou uděláme ve vodě vír a rychle vyklepneme vejce. Ve víru stačí 20-30 vteřin a je hotovo. Opatrně vyjmeme a vložíme do servírované polévky.
Krok 5: Nasekáme čerstvý kopr a na závěr polévku na povrchu posypeme.
Zveřejněno 20. 6. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jihočeská kulajda se zastřeným vejcem (Prostřeno)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yPl96
Moje poznámka
Jihočeská kulajda se zastřeným vejcem (Prostřeno)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yPl96
Nejnovější recepty
Kedlubnová polévka
Přidáno před 2 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 13 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 17 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 21 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Chilli con zeleninka
jana-bartikova@seznam.cz před 33 minutami
Kuřecí kousky se žampiony v sýrové omáčce
Lucie 66 před 38 minutami
Půlnoční flamendr
Slavista62 před 2 hodinami
Vepřový flamendr z kýty podle starého receptu
Slavista62 před 2 hodinami
Kuřecí restovaná játra
Loiza před 12 hodinami
Jogurtová bábovka
Zsuzsu1 před 12 hodinami
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 16 hodinami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 16 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 18 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 18 hodinami
Suroviny:
sádlo,
máslo,
mrkev,
petržel,
vývar hovězí,
kopr sterilovaný,
kopr čerstvý,
mouka hladká,
smetana,
vejce,
ocet,
cibule,
brambory,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (7)
No, já to dělám takto
Ztracená (zastřená) vejce
Recept ještě nebyl hodnocen 4,2