Kulajda jihočeská

StandaCB Kuchař: StandaCB

Polévky 0 názorů

Suroviny

sušené houby (2 větší hrsti), nebo čerstvé (cca jednou tolik), anebo mix obou
4 velké brambory
2 l vody
2 zeleninové bujóny nebo 2 lžíce Podravky Natur
175-200 g husté zakysané smetany
1 lžička drceného kmínu
cca 10 kuliček celého pepře
4 kuličky nového koření
4 bobkové listy
svazek čerstvého kopru
zahušťovadlo (mouka, jíška, škrob)
vejce - kolik kdo chce
1/2 až 1 lžíce cukru (nemusí být)
ocet (nemusí být)
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Sušené houby nejprve namočíme na půl hodiny do vody, poté v sítku propláchneme.
    Čerstvé nakrájené houby dáme do vody přejít varem, pak v sítku řádně propláchneme studenou vodou.

  2. Do hrnce dáme 2 litry vody, přidáme houby a vaříme 20 minut.
    Mezitím připravíme brambory - nakrájíme je na kostičky a dáme do sítka. Těsně předtím, než se houby dovaří, brambory v sítku řádně propláchneme studenou vodou.

  3. Do hrnce přidáme brambory, v ponorném sítku pepř a nové koření, kmín, přihodíme bobkový list, bujón nebo Podravku a vaříme dalších 10-15 minut.
    Mezitím očistíme a propláchneme kopr a najemno ho nakrájíme.
    Do misky připravíme smetanu, zahušťovadlo a případně cukr.

  4. Jakmile je polévka dovařena, naběračkou odebereme trochu polévky, dáme do misky se smetanou a řádně promícháme (prokvedláme). Až poté pomalu vlijeme do polévky, za stálého míchání. Necháme přejít varem, můžeme přidat trochu octa a povaříme ještě 5 minut.

  5. Až když je polévka zcela dovařená, přidáme čerstvý kopr. A taktéž vejce, jak kdo chce: zastřené, natvrdo uvařené, anebo vmíchané do polévky a krátce povařené.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Kulajda jihočeská

K receptu nejsou žádné komentáře.