Hovězí plněné, v čínském zelí dušené (pro papiňák)

Hovězí maso Doba přípravy: příprava cca 15 minut,vaření pod tlakem 45 minut 21 názorů

Hovězí maso Doba přípravy: příprava cca 15 minut,vaření pod tlakem 45 minut 21 názorů

Suroviny 4 velké

1200 g hovězího zadního vcelku
150 g prorostlejší anglické slaniny vcelku
50 g domácího uzeného bůčku nebo anglické slaniny
100 g celeru
1 velká cibule
1 lžíce hořčice
1/2 hlávky čínského zelí
1 kostka Masoxu rozvařená
300 ml vody
1 lžíce hladké mouky
1 prolisovaný česnek
sůl
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Do opláchnutého a osušeného masa ostrým dlouhým nožem utvoříme cca 5cm široký otvor (viz foto) a vytřeme ho hořčicí. Ze 150 g anglické slaniny upravíme špalíček, který do otvoru opatrně zasuneme, otvor zajistíme párátky, nebo špejlemi a pro udržení tvaru maso omotáme nití (provázkem). Takto připravené maso osolíme a lehce opepříme.

  2. Celer nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle, cibuli nakrájíme nadrobno a bůček nakrájíme na drobnější kostičky.

  3. Z poloviny hlávky zelí odřízneme přibližně čtvrtinu křehčí části, nakrájíme ji na velice jemné proužky a odložíme stranou na pozdější použití. Zbylou část s hrubšími košťály nakrájíme nahrubo.

  4. V papiňáku rozehřejeme olej a kostičky bůčku osmahneme do světle růžové barvy. Přidáme cibuli a chvilku restujeme. Vše odhrneme stranou, volžíme maso a necháme ho ze všech stran zatáhnout. Zatáhnuté maso zasypeme celerem, přidáme nahrubo nakrájené zelí a podlijeme rozvařeným masoxem. Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a dáme na silný plamen. Když začne hrnec syčet, plamen ubereme na minimum a pod tlakem vaříme 45 minut.

  5. Poté hrnec stáhneme z plamene, ochladíme, pomocí delší vidličky nebo vařečky upustíme z ventilu případný tlak a hrnec otevřeme.

  6. Měkké maso z hrnce vytáhneme, odstraníme párátka a nitě a maso uchováme v teple.

  7. Vydušenou šťávu pomocí šťouchadla na brambory zlehka rozmělníme, přidáme odloženou, jemně pokrájenou část zelí a česnek. Lžíci mouky rozmícháme ve studené vodě. Množství určíme podle toho, jak hustou chceme mít závěrečnou “zelovou šťávu“ (nejméně 100 ml). Vlijeme do hrnce a již bez pokličky na mírném plameni za občasného zamíchání provařujeme 10 minut. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.

  8. Maso nakrájíme na porce a podáváme se zelím a bramborovým knedlíkem. Hodí se i obyčejné vařené brambory.

Poznámka od kuchařky

Já jsem si do domácího bramborového těsta http://www.toprecepty.cz/recept/31200-bramborove-k... nakrájela pár listů z lahůdkové cibulky, aby jídlo v tom nehezkém počasí vypadalo alespoň trošku barevně :-)

Jídlo se dá připravit i v obyčeném kastrolu na sporáku nebo v troubě, ale časově je to cca o 50 minut delší. Musí se občas podlít vodou.

Kdo má rád více česneku, může přidat. Já jsem nechtěla přebít chuť uzeného, proto jen ten jeden stroužek.

Na mém dalším experimentu jsme si opravdu pochutnali, tak se zde o něj s Vámi dělím :-)

Komentáře k receptu Hovězí plněné, v čínském zelí dušené (pro papiňák)

Předchozí 1 2

Tématické fráze: pekingské zelí dušené čínské zelí recepty dusene pekingské zelí plnene cinske zeli hovězí dušené v zelí dušené zelí z čínského zelí bucek z jednoho hrnce s celerem s hlavkovim zelím čínské zelí dušené s masem použití čínského zelí dusene pekinske zeli hovězí dušené vcelku plněné pekingské zelí pekinské zelí recepty zpracování čínského zelí jak vypada cinsky zeli hovězí maso plněné zelím hovězí dušené v hlavkovem zeli dušené zelí z pekingského zelí použití čínského zelí cinsky zeli plněné