Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pražský koláč podle ČSN

Pražské koláče – sladké kynuté bochánky se světlou a skořicovou drobenkou, plněné vanilkovým krémem, učarovaly nejednomu cukráři a pro svou oblíbenost jsou stále v nabídce mnoha českých cukráren a pekáren. Připravte si je s námi podle normy a zažijte autentickou chuť moučníku, který si oblíbila i Brigitte Bardot.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Středně náročný

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 140 min Doba tepelné úpravy: 20 min

160 min (140 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 10 kusů

10kusů

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Rozmícháním 20 g sušeného mléka ve 180 ml vody připravíme mléko. Krok 2: Z droždí rozmíchaného s trochou cukru v části vlažného mléka připravíme kvásek. Rozšleháme jej a zahustíme asi 1/3 mouky. Poprášíme moukou a necháme vykynout. Kvásek zvětší svůj objem a popraská. Krok 3: Mezitím připravíme základ na žloutkový krém. Krémový prášek, žloutky a vanilínový cukr rozmícháme asi ve 100 ml vody. Cukr, sušené mléko a zbývající část vody rozmícháme v hrnci a přivedeme k varu. Do vařící směsi přilijeme za stálého míchání rozmíchaný krémový prášek a vaříme nejméně 3 minuty, přičemž teplota nesmí klesnout pod 80 °C. Uvařený krém necháme vychladit. Krok 4: Do mísy robota dáme ostatní suroviny na těsto, přidáme kvásek a vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Necháme v teple vykynout asi 45 minut, poté propracujeme (přetužíme) a necháme znova kynout asi 45 minut. Krok 5: Vykynuté těsto rozdělíme na 10 stejných dílů a z každého vytvarujeme bochánek. Bochánky necháme na pracovní ploše částečné vykynout (asi 15 minut), lehce je válečkem zploštíme a přeneseme na vymazaný plech. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 20 minut. Krok 6: Troubu včas předehřejeme na 200-220 °C (horní/dolní ohřev). Krok 7: Mezitím připravíme drobenku promnutím cukru, mouky, másla a žloutku. Drobenku rozdělíme na 2 části, jednu necháme světlou a do druhé přidáme skořici. Krok 8: Po vykynutí potřeme koláče rozšlehanými vejci a posypeme světlou i skořicovou drobenkou. Plech s koláči vložíme do trouby a pečeme dozlatova asi 20 minut. Po upečení necháme koláče vychladnout. Krok 9: Zchladlý krém rozšleháme ručním šlehačem a po částech do něj zašleháme margarín. Krém i margarín by měly mít přibližně stejnou teplotu, aby se krém nesrazil. Hotový krém naplníme do cukrářské zdobičky nebo sáčku s řezanou (či jinou ozdobnou) špičkou. Krok 10: Koláče v polovině podélně rozřízneme, na spodní část naneseme krém a přiklopíme vrchní částí s drobenkou. Koláče necháme vychladit a podáváme.

TIP: Jak používat cukrářský sáček s ozdobně tvarovanou špičkou

Zveřejněno 25. 6. 2025

Poznámka autora toprecepty.cz

Zdroje:

Stejskalová J., Kadlec F., Nováková I.: Receptury pro cukrářskou výrobu: Výrobky z kynutého těsta a restaurační moučníky Stejskalová J., Kadlec F., Nováková I.: Receptury pro cukrářskou výrobu: Náplně modelovací hmoty, polevy, upravené suroviny

Stejskalová J., Kadlec F., Nováková I.: Receptury pro cukrářskou výrobu: Těsta a hmoty

Poměry surovin byly přepočítány podle norem. Množství surovin je na 10 koláčů o váze asi 180 g, nebo 20 menších o váze asi 90 g

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pražský koláč podle ČSN

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rOzz

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pražský koláč podle ČSN

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rOzz

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Výborné koláče:-) S těstem se skvěle pracuje a kdo má rád pudinkáče, tyhle jsou ještě o chloupek lepší.

Suroviny:
mouka hladká, mouka hrubá, cukr krupice, olej, vejce, sůl, cukr vanilinový, droždí čerstvé, mléko sušené, voda, mouka, tuk, vejce, voda, mléko sušené, cukr krupice, cukr vanilinový, žloutek, máslo, cukr moučkový, margarín, mouka hrubá, žloutek, skořice

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu