Pražský koláč podle ČSN
Pražské koláče – sladké kynuté bochánky se světlou a skořicovou drobenkou, plněné vanilkovým krémem, učarovaly nejednomu cukráři a pro svou oblíbenost jsou stále v nabídce mnoha českých cukráren a pekáren. Připravte si je s námi podle normy a zažijte autentickou chuť moučníku, který si oblíbila i Brigitte Bardot.
Postup přípravy
Krok 1: Rozmícháním 20 g sušeného mléka ve 180 ml vody připravíme mléko.
Krok 2: Z droždí rozmíchaného s trochou cukru v části vlažného mléka připravíme kvásek. Rozšleháme jej a zahustíme asi 1/3 mouky. Poprášíme moukou a necháme vykynout. Kvásek zvětší svůj objem a popraská.
Krok 3: Mezitím připravíme základ na žloutkový krém. Krémový prášek, žloutky a vanilínový cukr rozmícháme asi ve 100 ml vody. Cukr, sušené mléko a zbývající část vody rozmícháme v hrnci a přivedeme k varu. Do vařící směsi přilijeme za stálého míchání rozmíchaný krémový prášek a vaříme nejméně 3 minuty, přičemž teplota nesmí klesnout pod 80 °C. Uvařený krém necháme vychladit.
Krok 4: Do mísy robota dáme ostatní suroviny na těsto, přidáme kvásek a vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Necháme v teple vykynout asi 45 minut, poté propracujeme (přetužíme) a necháme znova kynout asi 45 minut.
Krok 5: Vykynuté těsto rozdělíme na 10 stejných dílů a z každého vytvarujeme bochánek. Bochánky necháme na pracovní ploše částečné vykynout (asi 15 minut), lehce je válečkem zploštíme a přeneseme na vymazaný plech. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 20 minut.
Krok 6: Troubu včas předehřejeme na 200-220 °C (horní/dolní ohřev).
Krok 7: Mezitím připravíme drobenku promnutím cukru, mouky, másla a žloutku. Drobenku rozdělíme na 2 části, jednu necháme světlou a do druhé přidáme skořici.
Krok 8: Po vykynutí potřeme koláče rozšlehanými vejci a posypeme světlou i skořicovou drobenkou. Plech s koláči vložíme do trouby a pečeme dozlatova asi 20 minut. Po upečení necháme koláče vychladnout.
Krok 9: Zchladlý krém rozšleháme ručním šlehačem a po částech do něj zašleháme margarín. Krém i margarín by měly mít přibližně stejnou teplotu, aby se krém nesrazil. Hotový krém naplníme do cukrářské zdobičky nebo sáčku s řezanou (či jinou ozdobnou) špičkou.
Krok 10: Koláče v polovině podélně rozřízneme, na spodní část naneseme krém a přiklopíme vrchní částí s drobenkou. Koláče necháme vychladit a podáváme.
Zveřejněno 25. 6. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pražský koláč podle ČSN
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rOzz
Moje poznámka
Pražský koláč podle ČSN
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rOzz
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Indické kuřecí nudličky
Přidáno před 7 hodinami
Krkovička se sušenými rajčaty a hráškem
Přidáno před 17 hodinami
Kořenová zelenina ve sladkokyselém nálevu
Přidáno před 19 hodinami
Makový litý koláč se švestkami
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí špíz s bylinkovou marinádou
Přidáno před 19 hodinami
Salsa zavařená na zimu
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Polévka z hlávkového zelí
Pitan před 7 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Macek13 před 8 hodinami
Špagety s mletým masem
Macek13 před 8 hodinami
Cuketové placičky
kachlicka77 před 8 hodinami
Jablkový koláč z jogurtu (s perníkovou drobenkou)
Sony.P před 9 hodinami
Karamelový dezert
thekumsen před 9 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
jijana před 11 hodinami
Lasagne se špenátem
Sova1 před 11 hodinami
Uzený vývar s nudlemi a knedlíčky
barypb před 13 hodinami
Hrušková povidla na frgále
LeoBart před 13 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
mouka hrubá,
cukr krupice,
olej,
vejce,
sůl,
cukr vanilinový,
droždí čerstvé,
mléko sušené,
voda,
mouka,
tuk,
vejce,
voda,
mléko sušené,
cukr krupice,
cukr vanilinový,
žloutek,
máslo,
cukr moučkový,
margarín,
mouka hrubá,
žloutek,
skořice
Komentáře (1)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0