Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řezy se smetanovo-čokoládovým krémem a šlehačkou

Řezy jsou vskutku sváteční záležitostí. Jejich úhledný tvar po nakrájení a zdobení ze šlehačky jim dává punc zákusku na neděli. Vyzkoušejte jemné piškotové řezy s čokoládovým krémem ze zakysané smetany. Je to potěšení na vidličku.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Středně náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby odležení řezů

65 min (45 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby odležení řezů)

Suroviny pro 1 dávka

plech o rozměru 23 × 32 cm

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Plech vyložíme papírem na pečení a lehce potřeme kapkou oleje. Troubu zapneme na 180 °C. Krok 2: Do šlehací mísy dáme bílky, osolíme a šleháme nejprve na střední stupeň a jakmile začnou houstnout, zvýšíme otáčky na maximum. Do hustého sněhu přidáme cukr a vyšleháme do tuhých špiček (7-10 minut). Krok 3: Do vyšlehaného sněhu postupně zašleháme žloutky. Za stálého šlehání přidáme horkou vodu a olej. Poté šlehač vypneme a ruční metličkou zlehka vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem. Krok 4: Přendáme na připravený plech, uhladíme vršek a dáme péct na 20 minut (řídíme se zkušenostmi s vlastní troubou). Krok 5: Jakmile těsto zvětší objem, snížíme teplotu o 10 °C a dopečeme dorůžova. Zkusíme vpich špejlí, ale pokud se těsto odděluje od boků plechu bývá upečené. Krok 6: Upečený korpus vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout na mřížce. Zatím připravíme krém. Krok 7: Rozpustíme čokolády. Do šlehací mísy dáme smetany, máslo, cukr a vyšleháme do hladké konzistence. Poté přidáme ještě vlahou čokoládu a vyšleháme na nejvyšší stupeň otáček. Krok 8: Krém navrstvíme na korpus, uhladíme a dáme do chladu ztuhnout cca na 2 hodiny (klidně přes noc). Krok 9: Těsně před tím, než budeme řezy servírovat, ušleháme dobře vychlazenou šlehačku a můžeme pomocí cukrářského sáčku s řezanou trubičkou ozdobit celý korpus nebo jednotlivé porce.

TIP: Jak dosáhnout tuhé šlehačky

Zveřejněno 16. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Řezy se smetanovo-čokoládovým krémem a šlehačkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n56XW

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Řezy se smetanovo-čokoládovým krémem a šlehačkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n56XW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
vejce, cukr krupice, mouka polohrubá, olej slunečnicový, voda, kypřící prášek do pečiva, sůl, olej, smetana zakysaná, smetana zakysaná, máslo, čokoláda hořká, čokoláda 70%, pudinkový prášek, cukr moučkový, smetana ke šlehání

Přidat fotografie receptu