Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční polévka šmigrustovka

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 55 min

60 min (5 min příprava + 55 min tepelná úprava)

Krajové speciality jsou vždy zpestřením jídelníčku. A u této polévky zrovna můžete použít vykoledovaná vařená vejce. Jednoduchý vývar se smetanou, dochucený paprikou a nahoře zdobený půleným vařeným vejcem, křenem a cibulkou.

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 974 kJ /
950 kcal
Bílkoviny82,28 g
Tuky59,09 g
Vláknina5,20 g
Cholesterol 813 mg
Sodík 2,83 g
Sůl6,52 g
Sacharidy20,83 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce dáme do 1,5 litru studené vody uzené maso, klobásu, přidáme rozpůlenou cibuli, bobkový list, nové koření a pepř. Přivedeme k varu a poté na sníženém stupni tepla vaříme cca 40 minut. Poté maso i klobásu vyndáme stranou. Krok 2: Mezitím rozmícháme ve smetaně mouku se solí a paprikou, kterou pak zašleháme do vývaru. Mícháme, dokud nezačne polévka houstnout a poté ji rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.
Na malém stupni tepla ještě, za stálého míchání, povaříme cca 12 minut. Podle chuti dosolíme. Krok 3: Během prováření polévky nakrájíme maso na malé kousky a klobásu na kolečka. Nakrájené maso dáme do hotové, odstavené polévky a na talíře přidáme do polévky rozkrojená vařená vejce, kolečka klobásy, vše posypeme nastrouhaným křenem a nakrájenou natí jarní cibulky.

TIP: Nejlepší recepty na spotřebu vajec po Velikonocích

Zveřejněno 9. 4. 2023

Poznámka autorky Marie Svarcova

Recept mám ze Znojemska, kde chlapci i chlapi nechodí koledovat ale "na šmigrust".

Do polévky se dávala vajíčka, která po šmigrustu zbyla nebo je chlapci donesli domů.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční polévka šmigrustovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkR84

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční polévka šmigrustovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkR84

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

RubyRom: :-) tak dobrou chuť i když máš určitě svůj recept :-K hezky si užijte ať pomlázku nebo šmigrus:-K

Eja57: :-) moc děkuji, z dětství ji neznám to se v Praze u nás nevařilo ale mládí 22 let na Moravě a tak to bylo běžné. :-K krásný zbytek svátků jen to počasí by mohlo být lepší - už třetí den prší

Přesně tuhle chci zítra vařit! :yes:

Maruško, přenesla jsi mne do dětství do kuchyně mé babičky. Děkuji.
Kdo nezná doporučuji vyzkoušet, je to skvělá polévka.
:-K

Suroviny:
maso uzené, klobása papriková, voda, cibule, sůl, pepř mletý, bobkový list, koření nové koření, pepř černý, smetana ke šlehání, mouka hladká, paprika sušená uzená, paprika sušená pálivá, vejce, křen, cibulka jarní

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu