Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jehněčí hřebínky s bylinkovou krustou podle Mirka Kaliny

Luxusní jehněčí kotletky s bylinkovou krustou s tymiánem, česnekem a petrželí se skvěle hodí třeba ke svátečnímu obědu. Podle podrobného receptu od šéfkuchaře Mirka Kaliny se vám určitě podaří, a u stolu sklidíte úspěch.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 20 min

50 min (30 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve připravíme bylinkovou krustu. Do malého cutteru vložíme plocholistou petržel (dá se nahradit bazalkou), 3 stroužky česneku a 1 malou šalotku. Před vložením do cutteru vše lehce posekáme nožem. Přidáme trochu citronové kůry, sůl, pepř, změklé máslo a strouhanku. Vše důkladně rozmixujeme. Mixování musíme několikrát zopakovat, aby se vše dobře promíchalo. Hotovou směs rozprostřeme na pečicí papír. Přikryjeme dalším pečicím papírem a rozválíme na tloušťku asi 0,5 cm. Takto připravenou krustu dáme zatuhnout do mrazáku přibližně na 10–15 minut. Krok 2: Jehněčí kotletky očistíme. Sundáme z nich blánu, kvůli které by se maso dobře nepropeklo. Ostatní ponecháme, včetně tukového krytí. Kotletky z obou stran osolíme a opepříme. Jelikož je děláme s krustou, necháme je v celku. V pánvi necháme rozpálit přepuštěné máslo. Na něj vložíme jehněčí kotletky nejprve ze strany od kosti, která se propéká delší dobu. Kotletky otočíme a opět přidáme oříšek másla, rozmáčknutý stroužek česneku ve slupce a pár lístků čerstvého tymiánu. Maso v průběhu restování přeléváme ochuceným máslem. Krok 3: Bylinkovou krustu vytáhneme z mrazáku a vyřízneme z ní obdélník přesně podle velikosti jehněčích kotletek. Obdélník položíme na kotletky v pánvi a vložíme do trouby rozehřáté na 170 °C dopéct na 10–12 minut. Krok 4: Po upečení krusta krásně obepíná maso a dává mu tu správnou chuť. Maso necháme zhruba 5 minut odpočinout. Pak jehněčí kotletky nakrájíme podél žebírek na porce a můžeme servírovat.

TIP: Desatero rad na téma steaky

Zveřejněno 22. 11. 2025

Poznámka autora Extrakurzy.cz

Úprava žebírek je velmi podobná jakémukoliv jinému steakovému masu, takže ho můžeme propéct tak, jak máme nejraději - medium rare, medium nebo dokonce i well done. Jakékoliv maso je vždy lepší opékat s kostí, protože nese chuť, která je velmi plná a zajímavá.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Jehněčí hřebínky s bylinkovou krustou podle Mirka Kaliny

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRXNE

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Jehněčí hřebínky s bylinkovou krustou podle Mirka Kaliny

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRXNE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
tymián čerstvý, ghee, máslo, česnek, sůl, pepř mletý, máslo, petržel, česnek, cibule šalotka, strouhanka, kůra citronová, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu