Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí veka

Základem pro perfektní chlebíčky je nadýchaná veka. Tu kupovanou nechte v regálu obchodu a připravte domácí veku z kynutého těsta. Veku pak jen stačí nakrájet, namazat oblíbenou pomazánkou a obložit dle chuti.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

resse

Středně náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby kynutí

70 min (40 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Vlažné mléko smícháme s cukrem a droždím. Na teplém místě necháme vzejít kvásek, zhruba 10-15 minut. Krok 2: Hladkou mouku smícháme se solí, přidáme olej, ocet, vodu a kvásek. Dobře zamícháme, posypeme trochou hladké mouky a necháme asi hodinu vykynout (nebo dokud nezdvojnásobí objem). Krok 3: Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 4: Po vykynutí přendáme těsto na vál, znovu dobře propracujeme a rozdělíme na dva bochánky. Každý bochánek vyválíme do obdélníku a srolujeme do veky. Krok 5: Veky přendáme na plech a necháme ještě 30 minut kynout. Krok 6: Troubu včas předehřejeme na 180 °C. Krok 7: Veky potřeme žloutkem a pečeme při 180 °C zhruba 30 minut.

TIP: Domácí veka: Oblíbené recepty i netradiční alternativy

Zveřejněno 27. 12. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Domácí veka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rk7kK

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Domácí veka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rk7kK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, droždí čerstvé, cukr krystal, sůl, olej, mléko, voda, ocet, žloutek

Přidat fotografie receptu