Snídaňová veka

Merylas Kuchařka: Merylas

Slané pečivo 3 názory

Suroviny

600 g hladké pšeničné mouky
200 g celozrnné pšeničné mouky
2 rovné lžičky soli
1 lžička cukru
440 ml vody
80 g oleje
30 g čerstvého droždí
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jako první si běžným způsobem připravíme kvásek, odkaz je níže v Poznámce. Smícháme dohromady obě mouky se solí, přídáme zbytek vlažné vody, olej, vykynutý kvásek a vypracujeme hladké, vláčné a nelepivé těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí ho ještě jednou jen krátce prohněteme - srazíme a necháme znovu vykynout.

  2. Vykynuté těsto dáme na mírně pomoučený vál, rozdělíme ho na dva díly z kterých vypracujeme bochánky a z nich následně veky. Uložíme je na plech pokrytý teflonovou fólií nebo papírem na pečení. Veky shora několika šikmými řezy nařízneme, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

  3. Vykynuté veky opatrně potřeme vlažnou vodou, lepší je použít rozprašovač. Vložíme do trouby předehřáté na 210 °C, po 5 minutách teplotu snížíme na 190 °C a pečeme ještě dalších zhruba 35 minut.

Poznámka

Jak na kvásek: https://www.toprecepty.cz/recept/12239-kvasek-z-dr...

K zadělání kynutého těsta hlavně používám domácí pekárnu, kde je ale jiný postup přípravy. Někdy taky používám robot - mísu s hákem.

Veku využívám hlavně k přípravě snídaní, s různými pomazánkami nebo různě obloženou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 226 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Snídaňová veka

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    bystrouska: Děkuji, taky začínám používat i jiné mouky, než úplně klasickou pšeničnou hladkou. Zkouším je míchat v různém poměru, každý preferuje něco jiného a tak si to pečivo přizpůsobí své chuti.

    cathleen: Děkuji. Mám vynikající učitelku a zároveň i přítele "na telefonu". Takže Ti děkuji za rady, které jsou pro mě velkým přínosem.:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    :-O Úúúúžasné, Maruško, tleskám! Opravdu se ti moc povedly!:yes:

    Odpovědět

  • bystrouska bystrouska

    Veky vypadají krásně :yes:. Určitě je někdy vyzkouším a část hladké mouky nahradím špaldovou, moc ráda ji používám :-K.

    Odpovědět

Tématické fráze: veka z kvásku pečení veky klasická veka recept snídaňové recepty veka recept veka s kvásku veka s z kvásku plech na pečení veky veka se psenicni mouky vlacna domaci véka priprava z veky top recepry veka top recepty kynuty veka veka bez droždí snidanova domácí veka snídanová recepty veky něco z na pečeni veky veka postup veka

Zapomněl/a jsem heslo