Snídaňová veka

Merylas Kuchařka: Merylas

Slané pečivo 3 názory

Suroviny

600 g hladké pšeničné mouky
200 g celozrnné pšeničné mouky
2 rovné lžičky soli
1 lžička cukru
440 ml vody
80 g oleje
30 g čerstvého droždí
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jako první si běžným způsobem připravíme kvásek, odkaz je níže v Poznámce. Smícháme dohromady obě mouky se solí, přídáme zbytek vlažné vody, olej, vykynutý kvásek a vypracujeme hladké, vláčné a nelepivé těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí ho ještě jednou jen krátce prohněteme - srazíme a necháme znovu vykynout.

  2. Vykynuté těsto dáme na mírně pomoučený vál, rozdělíme ho na dva díly z kterých vypracujeme bochánky a z nich následně veky. Uložíme je na plech pokrytý teflonovou fólií nebo papírem na pečení. Veky shora několika šikmými řezy nařízneme, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

  3. Vykynuté veky opatrně potřeme vlažnou vodou, lepší je použít rozprašovač. Vložíme do trouby předehřáté na 210 °C, po 5 minutách teplotu snížíme na 190 °C a pečeme ještě dalších zhruba 35 minut.

Poznámka

Jak na kvásek: https://www.toprecepty.cz/recept/12239-kvasek-z-dr...

K zadělání kynutého těsta hlavně používám domácí pekárnu, kde je ale jiný postup přípravy. Někdy taky používám robot - mísu s hákem.

Veku využívám hlavně k přípravě snídaní, s různými pomazánkami nebo různě obloženou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 124 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Snídaňová veka

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    bystrouska: Děkuji, taky začínám používat i jiné mouky, než úplně klasickou pšeničnou hladkou. Zkouším je míchat v různém poměru, každý preferuje něco jiného a tak si to pečivo přizpůsobí své chuti.

    cathleen: Děkuji. Mám vynikající učitelku a zároveň i přítele "na telefonu". Takže Ti děkuji za rady, které jsou pro mě velkým přínosem.:-K

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    :-O Úúúúžasné, Maruško, tleskám! Opravdu se ti moc povedly!:yes:

  • bystrouska bystrouska

    Veky vypadají krásně :yes:. Určitě je někdy vyzkouším a část hladké mouky nahradím špaldovou, moc ráda ji používám :-K.

Tématické fráze: veka z kvásku snídaňové recepty plech na pečení veky veka se psenicni mouky vlacna domaci véka veka recept veka postupy vlacna veka recept top recepty veka snídaňová smaženka zapečená veka recept veky domácí vlacna veka nejlepší recept na domácí chlebíčkovou veku chlebíčkové veky s kváskem

Zapomněl/a jsem heslo