Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 209 kJ / 1 723 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 62,29 g |
Tuky | 69,03 g |
Vláknina | 23,89 g |
Cholesterol | 96 mg |
Sodík | 7,27 g |
Sůl | 19,38 g |
Sacharidy | 201,57 g |
Postup přípravy
Na dno zapékací misky rozetřeme prolisovaný stroužek česneku a 1-2 lžíce másla. Plátky brambor skládáme vedle sebe a každou vrstvičku osolíme a lehce poprášíme pepřem. Krok 2: Zalijeme smetanou a vývarem, zakryjeme pečícím papírem nebo alobalem, zatížíme (třeba pokličkou vhodné velikosti), aby brambory dobře přilnuly k sobě a vložíme do trouby, předehřáté na 180°C.
Pečeme hodinu, potom odkryjeme, zvýšíme teplotu a půl hodiny dopékáme odkryté. Po čtvrt hodině posypeme sýrem (tentokrát jsem použila pecorino).
Zveřejněno 13. 1. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dauphinois gratinované brambory
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gZj6
Moje poznámka
Dauphinois gratinované brambory
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gZj6
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Jahodové dortíčky z tvarohu
Přidáno před 44 minutami
Pomerančový pohár
Přidáno před 58 minutami
Skořicové tousty s ovocem
Přidáno před 1 hodinou
Pečený hermelín v horkovzdušné fritéze
Přidáno před 3 hodinami
Houbová omáčka a la kulajda
Přidáno před 4 hodinami
Plněná kuřecí prsa s těstovinami
Přidáno před 4 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Podmáslový chléb II.
Mike_Fidler před 1 hodinou
Jednoduchý mascarpone krém
stanislav.husnik@gmail.com před 2 hodinami
Zapečený chřest
Leren před 3 hodinami
Kuřecí stehenní maso v omáčce s ajvarem
Ry1bka před 3 hodinami
Delikatesní vepřové plátky se zálivkou
Fitulka před 4 hodinami
Řízky z pomalého hrnce
Fitulka před 4 hodinami
Pečená drůbeží játra
Fitulka před 4 hodinami
Šneci v pudinku
Ctibor67 před 4 hodinami
Veselý kuřecí plátek
Leren před 4 hodinami
Tématické fráze:
gratinované brambory,
gratinované brambory recept,
gratinované brambory se smetanou,
gratinované,
brambory gratinovane,
gratinovací misky,
recept gratinované brambory,
recepty gratinované brambory,
recept na gratinovane brambory,
výborné gratinované brambory,
gratinované smetanové brambory,
gratinované brambory příloha,
mandolína na brambory,
brambory se smetanou,
jak se dělají gratinované brambory,
klasické gratinovane brambory,
zapečené brambory dauphinois,
francouzske gratinovane brambory,
gratinovaný brambor,
francouzské brambory z ranných brambor
Suroviny:
brambory,
smetana,
bujón,
česnek,
máslo,
pepř černý,
sůl,
sýr strouhaný
Komentáře (20)
Takto jednoduše pečené brambory mě moc lákaly a jsou opravdu super.
Dělala jsem z raných brambor, na dno 4 stroužky česneku na plátky, dala jsem ale jen 50ml zeleninového vývaru, proložila bazalkou a sýr už jsem nedávala. Strouhala jsem na struhadle, aby byly co nejvíce tenké. Opravdu chce dodržet dobu pečení.
Jsou chuťově strašně dobré a ten česnek a pepř je dělají pikantní.