Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fazole patří mezi nejrozšířenější luštěniny, které jsou bohaté na kvalitní bílkoviny

Fazole patří mezi nejrozšířenější luštěniny, které jsou bohaté na kvalitní bílkoviny

Fazole patří mezi velmi významné luštěniny, které jsou zdrojem vysoce kvalitních rostlinných bílkovin, minerálů a vlákniny. Fazole dělíme na více druhů podle tvaru a barvy. Nejznámější jsou červené i bíle fazole a zelené fazolové lusky. Fazole i fazolové lusky se musí před samotnou konzumací tepelně upravit, protože jsou v syrovém stavu jedové pro lidský organismus. 

Nejznámější druhy fazolí

  1. Fazole červená ledvina je u nás nejvíce používaný druh, vaří se z ní např. známe chilly con carne
  2. Fazole černá ledvina se hodí do všech pokrmů. V medicíně se používá při problémech se zrakem, nebo s jater.
  3. Fazole bílá máslová se skvěle hodí do salátů nebo polévek.
  4. Fazole mungo jsou drobné zelené fazolky, které pocházejí z Indie. Hodí se do salátů, nebo k vyklíčení.
  5. Fazole adzuki jsou malé fazolky hnědé barvy. Jedná se o velmi lehce stravitelnou luštěninu. 
  6. Fazole pinto se používají především v mexické kuchyni.

Nejlepší recepty z fazolí

Připravte si například skvělou pomazánku z fazolí, která bude plná bílkovin a určitě vám bude chutnat. 

Skvělou polévku, která vás zasytí na delší dobu a dobá plno potřebných látek pro vaše tělo. 

Dokonalý zdravý salát, který bude díky přidaným luštěninám opravdu plnohodnotný

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Azuki

Vigna hranatá je jednoletá rostlina, jejíž plody jsou drobné, asi 0,5 cm dlouhé fazolky s názvem azuki, nebo také adzuki. Mohou být různě zbarvené - např. červené, bílé, černé, šedé nebo skvrnité. Pěstují se ve Východní Asii a v Himálajích. V japonské a čínské kuchyni se používají ve sladké formě a připravuje se z nich i sladká pasta. Jsou základem pro výrobu cukrovinek a konzumují se často naklíčené.

1 2 3

Další témata

Další recepty

Marie

Nejnovější recepty Více