Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marmeláda zdokonalí palačinky, dorty i sýry. Z čeho všeho lze připravit?

Marmeláda zdokonalí palačinky, dorty i sýry. Z čeho všeho lze připravit?

Jakákoliv marmeláda je v kuchyni skvělým pomocníkem, neboť se hodí do sladké, ale i slané kuchyně. K přípravě marmelády můžete využít téměř jakékoliv ovoce, které si v trochu jiné podobě chcete dopřávat celý rok. Tuto sladkou pochoutku si dokonce mohou vychutnat i děti či ti, co si hlídají figuru, protože je možné připravit i marmeládu bez cukru. 

Tradiční i netradiční marmelády 

K dostání jsou jak tradiční, tak i méně tradiční marmelády. Mezi klasiku patří bez pochyby marmeláda z rybízu (i černého rybízu), třešní, ostružin, angreštu, jahod, meruněk či malin. Do těch méně tradičních pak spadá marmeláda z aronie, josty, špendlíků, ale i třeba z rajčat nebo cuket. 

Využití marmelády v kuchyni 

Marmeláda má v kuchyni široké využití. Asi nejoblíbenější je namazaná na toastu nebo pečivu, kde dodává sladkou chuť a konzistenci. Dále se často používá také k dochucení dezertů, jako jsou dorty, koláče, muffiny, palačinky a lívance. Oblíbená je také i ve slané kuchyni, kdy se používá do sladkých omáček pod maso, nebo také k různým druhům sýra, což tvoří zajímavou kombinaci sladkých a slaných chutí

 

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kdoule

Kdoule je kdysi tradiční, dnes vzácněji pěstované ovoce. Veliké a velmi aromatické plody jsou za syrova trpké a mohou způsobit žaludeční potíže, proto se upravují tepelně. Vyrobíte z nich výborné kompoty, džemy a marmelády. Kdoule příjemně voní, naše prababičky je ukládaly do skříní mezi prádlo, aby jimi vonělo.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Angrešt

Srstka angrešt nebo srstka obecná je oblíbený zahradní keř, známý pod názvem angrešt. Od tohoto rostlinného druhu bylo vyšlechtěno mnoho odrůd, jejichž plody obsahují důležité kyseliny, především citronovou a jablečnou, minerální látky prospívající našemu zdraví a také potřebnou vlákninu. Angrešt je výborný v čerstvém stavu, ale skvěle se hodí i do kompotů, džemů a marmelád.

1 3 4 5

Další témata

Další recepty

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více