Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Obilovina - články, postupy a rady

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Quinoa

Quinoa je pseudoobilovina, kterou už měli v jídelníčku Inkové. Merlík chilský je rostlina z čeledi laskavcovitých. Má velkou nutriční hodnotu v podobě vitamínů a minerálních látek. Je bezlepková, vhodná pro dietní stravování. Připravovat ji lze jako kaše nebo přílohy k pokrmům, ale dává se i do salátů.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Mouka

Mouka se mele již od paleolitu. Je to rozmělněná vnitřní část obilného zrna a umlít lze z každé obiloviny. Proto můžeme mít mouku pšeničnou i žitnou, ovesnou či špaldovou. Dalšími druhy jsou mouky kukuřičná, amarantová, sójová a pohanková, mandlová, kokosová i bezlepková. Z každého druhu lze připravit různé pokrmy. Nejvíce mouky se spotřebuje v pekárenském průmyslu, doma ji podle hrubosti používáme na buchty, koláče, knedlíky, chleba, pečivo a k zahuštění pokrmů.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kroupy

Zrna obilovin - pšenice, ječmene a ovsa - zbavená obalu, to jsou kroupy. Kroupy mohou být i z pohanky. Jsou celozrnné, protože je v nich klíček, a jsou bohaté na vlákninu. Z krup lze připravit zdravá jídla, např. vánočního kubu. Lze je podávat jako přílohu, nebo jako složku do polévek - kroupovky a bramboračky. Při zabíjačkách se dávají do jelítek. Z ječných krup je chutná kaše.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Krupice

Krupice je obilný výrobek, který vznikne mletím obilí. Je jí několik druhů: hrubá, jemná, jemná dehydrovaná a semolina. Lidé ji používají více než 10 000 let. Vaří se z ní krupičná kaše, dává se do knedlíků, halušek, noků, zahušťují se s ní polévky.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kernotto, kernoto

Kernoto jsou špaldové kroupy, vzhledem podobné klasickým kroupám ječným. Vznikají oloupáním a obroušením špaldových zrn. Jsou výborné chuti, vhodné do polévek, karbanátků, do masových či zeleninových směsí, nebo jako lehká příloha.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Ječné kroupy

Ječné kroupy jsou vlastně celá ječná zrna, zbavená pouze obalových vrstev. Jsou velmi výživnou i zdravou potravinou, obsahují vitamíny skupiny B a E, mají vysoký obsah minerálů. Přispívají k lepší kvalitě pokožky, snižují cholesterol a hladinu cukru v krvi. Neobsahují téměř žádný lepek. Kroupy se dají koupit velké, střední, malé, perličky, krupky - lámanka (tzv. trhané krupky).

1 2

Další témata

Další recepty

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více