Žemlovka patří k symbolům našeho dětství. Zkuste jí s námi vrátit dobrou pověst!
Žemlovka patří mezi tradiční jídla české kuchyně. Dříve se tento „pudink pro chudé“ často připravoval ze zbytků pečiva, jablek, koření, mléka a vajec. Ale existuje více možností, jak žemlovku udělat. Může se vylepšit tvarohem, rozinkami namočenými v rumu, zapéct se sněhovou čepicí, či lze udělat základ místo z rohlíků z vánočky, briošky nebo z mazance. A i když ke spojení pečiva, skořice a vajíček dobře ladí jablka, proč to nezkusit také s jinými druhy ovoce? Taková švestková, banánová nebo hrušková žemlovka, to je mana nebeská!
Kdo si troufne, může nakonec žemlovku ještě přikrýt vyšlehaným sněhem a zapéct. Pak už místo sladkého teplého pokrmu vznikne spíše sladký teplý dezert. A zapomenout nesmíme, že tohle jídlo lze udělat taky naslano. Zkrátka, jak je vidět, žemlovka může být pokrmem skormným i bohatým, jak je libo. Pokud jste na žemlovku kdysi zanevřeli, zkuste jí dát teď znova šanci!
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé gnocchi
Přidáno před 1 hodinou
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 18 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno 5. 5. 2024 08:06
Bleskové rohlíky
Přidáno 5. 5. 2024 06:51
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se liší ristretto od espressa a proč piccolo v Itálii neexistuje? Seznamte se s nejznámějšími druhy kávových nápojů
Otázky a odpovědi o másle: Jak vyrobit lahůdkové hnědé? A je ghí opravdu zdravější?
Slavné omáčky: Sametovou velouté vařil osobní kuchař už Napoleonovi. Příprava je snadná, výsledek božský!