Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na žemlovku podle porotců MasterChef Česko? Pečivo předem opečte a mléko smíchejte se smetanou, říkají šéfkuchaři
Zdroj: Toprecepty

V druhém díle pořadu MasterChef Česko si porotci pro soutěžící připravili tak trochu záludnou výzvu. Vařit se totiž měl některý ze tří sladkých pokrmů, které slavné šéfkuchaře v dětství tak trochu strašily. Volba nakonec padla na žemlovku a soutěžící měli dokázat, že zvládnou udělat tak, aby zachutnala i jejím největším odpůrcům. 

Co je potřeba na žemlovku?

Ačkoli se někteří lidé nad žemlovkou ošklíbají, je i mnoho takových, kteří ji považují za jedno z nejoblíbenějších jídel svého dětství. Žemlovka se totiž dá udělat v mnoha variantách – nejčastěji se připravuje z jablek, může být ale i jen tvarohová s rozinkami nebo třeba banánová, a pokud máte rádi exotické chutě, tak třeba klidně i mangová.

Žemlovka nemusí být jen jídlo ze zbytků

Žemlovka je vlastně takové klasické jídlo ze zbytků a ideální pokrm, do něhož se dá využít staré pečivo. Záleží ovšem i na tom, o jaké zbytky jde.

Do žemlovky se nemusí dávat jen staré housky a rohlíky, můžete ji připravit i z nadýchaného toastového chleba, loupáků, briošky, croissantů, v zimě do ní využijete nesnězenou vánočku a o Velikonocích zase zbylý mazanec.

Půvab žemlovky spočívá hlavně v kontrastu nadýchaného nákypu z pečiva a křupavého povrchu. Úkolem soutěžících bylo pojmout žemlovku trochu jinak. Jak ale postupovat, aby měla tu správnou konzistenci a pečivo nebylo příliš rozmočené a rozbředlé? S tím všem radili porotci soutěže. 

Jak na žemlovku podle porotců MasterChef Česko: 

  • Aby se pečivo změnilo v šťavnatou pochoutku, je třeba je předem namočit do nějaké tekutiny. Žemlovka hlavně nesmí být, jak upozornil Radek Kašpárek, tuhá, suchá a přepečená. Obvykle se na namočení používá mléko, mnohem lahodnější je však smetana, po níž sáhl soutěžící Marek a navíc ji smíchal s vajíčkem, skořicí a vanilkou.
  • Právě smetana a máslo jsou podle Radka Kašpárka u žemlovky důležité, neboť vytvoří příjemnou chuť. Místo smetany je samozřejmě možné použít i vegetariánské alternativy, například kokosové mléko. Naopak příliš není vhodné mléko kozí, po němž sáhla Nikola, protože je, jak zmínil Jan Punčochář, hodně aromatické
  • U žemlovky je třeba, aby byla hezky nadýchaná a vláčná, pečivo však nesmí být rozmočené příliš. Je proto vhodné je předem opéct (nejlépe na másle), aby se nezměnilo v mokrou kaši. Pečivo je ovšem třeba smažit pozvolna, aby se nespálilo. Toast se hlavně nesmí dávat na rozpálenou pánev, protože to není maso, jak upozornil Jan Punčochář
  • Mléko nebo smetanu je třeba i něčím dochutit. Radek Kašpárek doporučil vanilku nebo nějaké koření, aby byla „žemle správně vychucená". Nejčastěji se volí v tomto případě skořice. Sáhnout můžete i po alkoholu. Většinou se dává rum, Radek Kašpárek však ocenil i whisky, kterou použila Petra. 
  • I když se dá žemlovka udělat i z jiných druhů ovoce, jablka jsou asi nejčastější a nejprověřenější volbou. Experimenty v podobě cukety, které měl v plánu Adam, porotci příliš nedoporučili: „Cuketa pustí hodně vody, budete to mít jako bláto a já si nedokážu představit, jak ta žemlovka bude chutnat,“ varoval jej Radek Kašpárek. Naopak doporučil nechat jablíčka zkaramelizovat, což udělal Petra. Vrstva ovoce musí být navíc podle slavného šéfkuchaře dostatečně silná, případně je vhodné je doplnit i větším množstvím tvarohu.
  • Žemlovka se může zapékat jen samotná, aby se pečivo na povrchu opeklo dokřupava, často se ale zdobí i ušlehaným sněhem. Je však třeba si dát pozor, abyste sníh nepřešlehali a nesrazil se vám, jak se stalo Štefanovi. Takový sníh se pak trhá a tvoří krupičku. Je proto třeba, aby byl hladký a pevný

Jak na klasickou žemlovku?

Pokud jste ale naopak tu tradiční milovali, není ni jednoduššího, než si ji připravit podle našeho receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 500 g vánočky, 5-8 středně velkých jablek, nakrájených na plátky, 8 vajec, 750 ml mléka, 350 ml smetany ke šlehání (2 kelímky), 1,5 hrnku cukru krystal, 1 vanilkový cukr, 1 lžičku mleté skořice, hrst rozinek a máslo.

  1. Vánočku nakrájejte na plátky. Do velké mísy vlijte smetanu, mléko, vajíčka, přidejte cukry a mletou skořici. Ručním šlehačem vše vyšlehejte do kompaktní hmoty.
  2. Do mléčné hmoty namáčejte vánočku a skládejte ji do máslem vymazané zapékací formy. Vždy dávejte jednu vrstvu namočených plátků vánočky a na to jednu vrstvu jablek. Poslední vrstvu musí opět tvořit navlhčená vánočka. 
  3. Vše ve formě nakonec přelijte zbytkem mléčno-vaječné směsi, uhlaďte povrch a pečte při 180 °C asi 80-90 minut.

Náš tip: Vyzkoušet i žemlovku s pudinkem a tvarohem podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více