Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vláčná a voňavá žemlovka z mazance je hotová raz dva a je plná šťavnatých rozinek i sladkých jablíček
Zdroj: Toprecepty

Zbyl vám ještě po Velikonocích mazanec a nikdo už na něj nemá chuť? Jednoduše z něj můžete k obědu vykouzlit novou dobrotu, na níž si všichni pochutnají, a to žemlovku. Ta z mazance je navíc mnohem lepší, než kdybyste ji udělali jen z rohlíků či veky.  

Žemlovka jako od babičky

Žemlovka je jedním z tradičních pokrmů školních jídelen a pro mnohé jedním z nejoblíbenějších jídel dětství. Žemlovka nebo také zemlbába je klasickým jídlem, které máme spojené s návštěvami u babičky, a právě ony je vždy dělávaly samozřejmě nejlepší. S tím správným receptem ji ale připravíte stejně tak dobrou a aspoň se tak trochu přenesete do časů dětství. 

Zemlbába, nebo chlebový pudink?

Žemlovka je klasickým pokrmem ze zbytků, do něhož využijete starší rohlíky, veku nebo jiné pečivo. Jde vlastně o českou variaci na chlebový pudink, což je pokrm, který si spojujeme hlavně s britskou kuchyní (určitě znáte i jeho anglický název bread pudding), má však své verze i v dalších zemích světa. Česká žemlovka se připravuje podobně jako chlebový pudink, tedy zjednodušeně řečeno tak, že se pečivo zalije směsí mléka a vajec a nakonec se vše zapeče. 

Jablka a skořice - klasická kombinace

Žemlovka je speciální tím, že se do ní navíc přidávají jablka (případně jiné ovoce). I ona má víc verzí – někdo ji navíc vylepšuje tvarohem, jiní zase její povrch zdobí dotuha ušlehaným sněhem, který se pak na žemlovce zapeče dozlatova. Rozhodně v ní ale nesmějí chybět rozinky a koření, jako je skořice, která se hezky snoubí s jablíčky.

Z mazance je nejlepší

I když se klasická zemlbába dělá z bílého pečiva, výborně se na ni hodí i mazanec nebo vánočka. Se sladkým pečivem plným rozinek je žemlovka ještě lahodnější, neboť se do ní dostanou ještě chutě z tradičního velikonočního pečiva, v němž nesmí chybět vanilka, citronová kůra a někdy i koření, jako je anýz či muškátový oříšek.

Pro ještě lepší chuť a omamnější vůni můžete přidat navíc rum a ještě luxusnější pokrm získáte, když obyčejné mléko vyměníte za smetanu. A jak tedy jednoduchou jablkovou žemlovku z mazance připravíte?  

Budete potřebovat: 500 g mazance, 5 větších jablek, 250 ml mléka nebo smetany, 3 lžíce rumu, 40 g másla, 2 vejce, rozinky (dle chuti), nasekané ořechy nebo mandle (dle chuti), skořicový cukr (dle chuti), máslo na vymazání pekáčku a moučkový cukr na posypání. 

  1. Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo, mazanec nakrájejte na silnější plátky. Pekáček důkladně vymažte máslem. 
  2. Do misky si nalijete mléko nebo smetanu a každý plátek mazance nejprve namočte do mléka a pak je postupně skládejte vedle sebe na dno vymazaného pekáčku.
  3. Na mazancovou vrstvu rozložte jablka, posypejte rozinkami, nasekanými ořechy či mandlemi a skořicovým cukrem a zakápněte rozpuštěným máslem a rumem. Vrstvy takto postupně střídejte, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Poslední vrstva je mazancová. Tu jen zakápněte máslem a zalijte vejci rozšlehanými ve zbylém mléce. 
  4. Připravenou žemlovku vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova. Podávejte ji posypanou moučkovým cukrem, případně ozdobenou šlehačkou. 

Náš tip: Pokud byste chtěli udělat žemlovku navíc s tvarohem, můžete postupovat podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku