Vláčná a voňavá žemlovka z mazance je hotová raz dva a je plná šťavnatých rozinek i sladkých jablíček
22. 4. 2025 Vaření
Zbyl vám ještě po Velikonocích mazanec a nikdo už na něj nemá chuť? Jednoduše z něj můžete k obědu vykouzlit novou dobrotu, na níž si všichni pochutnají, a to žemlovku. Ta z mazance je navíc mnohem lepší, než kdybyste ji udělali jen z rohlíků či veky.
Žemlovka jako od babičky
Žemlovka je jedním z tradičních pokrmů školních jídelen a pro mnohé jedním z nejoblíbenějších jídel dětství. Žemlovka nebo také zemlbába je klasickým jídlem, které máme spojené s návštěvami u babičky, a právě ony je vždy dělávaly samozřejmě nejlepší. S tím správným receptem ji ale připravíte stejně tak dobrou a aspoň se tak trochu přenesete do časů dětství.
Mohlo by vás zajímat
Zemlbába, nebo chlebový pudink?
Žemlovka je klasickým pokrmem ze zbytků, do něhož využijete starší rohlíky, veku nebo jiné pečivo. Jde vlastně o českou variaci na chlebový pudink, což je pokrm, který si spojujeme hlavně s britskou kuchyní (určitě znáte i jeho anglický název bread pudding), má však své verze i v dalších zemích světa. Česká žemlovka se připravuje podobně jako chlebový pudink, tedy zjednodušeně řečeno tak, že se pečivo zalije směsí mléka a vajec a nakonec se vše zapeče.
Jablka a skořice - klasická kombinace
Žemlovka je speciální tím, že se do ní navíc přidávají jablka (případně jiné ovoce). I ona má víc verzí – někdo ji navíc vylepšuje tvarohem, jiní zase její povrch zdobí dotuha ušlehaným sněhem, který se pak na žemlovce zapeče dozlatova. Rozhodně v ní ale nesmějí chybět rozinky a koření, jako je skořice, která se hezky snoubí s jablíčky.
Z mazance je nejlepší
I když se klasická zemlbába dělá z bílého pečiva, výborně se na ni hodí i mazanec nebo vánočka. Se sladkým pečivem plným rozinek je žemlovka ještě lahodnější, neboť se do ní dostanou ještě chutě z tradičního velikonočního pečiva, v němž nesmí chybět vanilka, citronová kůra a někdy i koření, jako je anýz či muškátový oříšek.
Pro ještě lepší chuť a omamnější vůni můžete přidat navíc rum a ještě luxusnější pokrm získáte, když obyčejné mléko vyměníte za smetanu. A jak tedy jednoduchou jablkovou žemlovku z mazance připravíte?
Budete potřebovat: 500 g mazance, 5 větších jablek, 250 ml mléka nebo smetany, 3 lžíce rumu, 40 g másla, 2 vejce, rozinky (dle chuti), nasekané ořechy nebo mandle (dle chuti), skořicový cukr (dle chuti), máslo na vymazání pekáčku a moučkový cukr na posypání.
- Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo, mazanec nakrájejte na silnější plátky. Pekáček důkladně vymažte máslem.
- Do misky si nalijete mléko nebo smetanu a každý plátek mazance nejprve namočte do mléka a pak je postupně skládejte vedle sebe na dno vymazaného pekáčku.
- Na mazancovou vrstvu rozložte jablka, posypejte rozinkami, nasekanými ořechy či mandlemi a skořicovým cukrem a zakápněte rozpuštěným máslem a rumem. Vrstvy takto postupně střídejte, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Poslední vrstva je mazancová. Tu jen zakápněte máslem a zalijte vejci rozšlehanými ve zbylém mléce.
- Připravenou žemlovku vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova. Podávejte ji posypanou moučkovým cukrem, případně ozdobenou šlehačkou.
Náš tip: Pokud byste chtěli udělat žemlovku navíc s tvarohem, můžete postupovat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více