Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud vám zbyly staré brambory a nevíte co s nimi, rozhodně je nevyhazujte do koše. I ze starších, kolikrát ne zcela čerstvých, brambor lze vykouzlit velké dobroty. Poradíme, co z nich můžete uvařit.

Brambory jsou milovanou surovinou, se kterou připravujeme velké množství pokrmů. Je samozřejmě nutné dbát o správné skladování, abychom předcházeli nakličování či zelenání brambor - takové brambory pak nejsou vhodné ke konzumaci.

Co připravit ze starých brambor

Ať už vám zbyly uvařené brambory od oběda nebo máte na jaře stále trochu brambor ve sklepě, rozhodně z nich můžete vykouzlit báječné pokrmy.

  • Bramborové lokše: Nazýváme je také bramborovými plackami, opékají se na sucho a potírají sádlem. Plníme je marmeládou či povidly s mákem.
  • Bramborové šišky: Velmi oblíbené a prosté jídlo není na přípravu vůbec složité a chutná báječně posypané mákem s cukrem.
  • Bramborový salát: Starší brambory lze uvařit ve slupce na tradiční salát, který je vždy vítanou přílohou ke smaženému řízku.
  • Krokety: Ze zbylých uvařených brambor lze umíchat jednoduché těsto, ze kterého vytvarujeme krokety. Báječná příloha nás stojí doslova pár korun.

Vynikající bramborové lokše s povidly a mákem jako od babičky si můžete připravit také podle videoreceptu, který vás povede postupem krok za krokem. Dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky