Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládový krém je delikátní směs z rozpuštěné čokolády nebo kvalitního kakaa, másla, cukru, vajec, rumu a jiných ingrediencí, díky kterým má krém hustotu vhodnou na plnění zákusků a pohárů a na zdobení dortů.

Nejen pro čokoholiky jsou určeny čokoládové krémy, oblíbené dětmi, ale i dospělými mlsaly. Krémů známe mnoho druhů a je s podivem, že každý z nich se může použít do různých moučníků a dezertů - pokaždé bude jiný, ale vždy chutný.

Čokoládové krémy do pohárů a zákusků

Hodí se jako dezert do pohárů, jako svačinka pro děti a ke zdobení řezů:

  • Čokoládová ganache se připravuje z vysokoprocentní čokolády, rozpuštěné v horké smetaně. Po vychlazení směs vyšleháme do lehkého krému.
  • Rozpustíme čokoládu, necháme ji vychladnout a ještě tekutou ji vmícháme do ušlehané smetany s mascarpone nebo ji vyšleháme na nízké otáčky.
  • Smetanové krémy připravíme z rozpuštěné čokolády, vmíchané do zakysané smetany, jogurtu nebo do tvarohu. Krém osladíme a vyšleháme.

Čokoládové krémy ke zdobení dortů

Jsou vhodné k potření a zdobení dortů, řezů a zákusků:

  • Rozpuštěnou, ale vychladlou čokoládu vmícháme do krému z másla a moučkového cukru a vyšleháme šlehačem do jemného hladkého krému.
  • Lahodný krém připravíme například z Ledových kaštanů. Vejce vyšleháme s cukrem nad parou, přidáme máslo, rozpuštěnou čokoládu a šleháme.
  • Pudinkový krém je klasikou. Do uvařeného pudinku vmícháme nalámanou čokoládu, necháme ji rozpustit a vychladlou směs vyšleháme s máslem.

Čokoládové krémy do sušenek a cukroví

Krémy musí být pevné a trvanlivé, aby se teplem nerozpustily:

  • Máslový krém připravíme z ušlehaného másla s cukrem, do kterého vešleháme rozpuštěnou čokoládu nebo kvalitní práškové kakao.
  • Pudinkový krém je vhodný pro plnění sušenek. Vychladlý čokoládový pudink ušleháme s máslem, cukrem a kapkou rumu.
  • Trvanlivý krém se připravuje z ušlehaného másla a Salka, do kterých přidáme rozpuštěnou prochladlou čokoládu či nutellový krém.

Čokoládové krémy ztužené nebo mražené

Pro čokoládové dezerty a mražené pochoutky potřebujeme pevný krém:

  • Čokoládový krém ze směsi tvarohu, zakysané smetany a jogurtu vyztužíme rozpuštěnou želatinou a necháme ho ztuhnout v lednici.
  • Mražené pochoutky - zmrzliny, nanuky - se připravují z čokoládových smetanových krémů, které zmrazíme v dóze nebo v nanukových formičkách.
  • Do rozpuštěné čokolády můžeme vmíchat ovocné pyré nebo marmeládu. Taková čokoláda se hodí k plnění košíčků nebo do slavnostních pohárů.

Už se vám sbíhají sliny? Pokud jste dostali chuť na čokoládový krém, nemusíte hned péct dort. Vyzkoušejte pohár k odpolední kávě, který si vychutná celá rodina. Pro inspiraci vám jeden z mnoha receptů představíme ve videu:

Sladké drobečky

Místo čokolády můžeme použít práškové kakao. Pro extra čokoládové moučníky volíme tmavé kakao, pro běžné moučníky kakao odtučněné. Prášek je vhodné smíchat s nějakým tukem, například s máslem, nebo ho rozpustit v horké smetaně. Kakao lze smíchat i s čokoládou, aby byla výsledná chuť intenzívnější.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli