Čokoládový dortík se sametovým čokoládovým mascarpone krémem

Vareniste.cz Kuchařka: Vareniste.cz

Doba přípravy: 1 hod. menší kulatá forma Dorty 1 názor

Suroviny

Korpus:
80 g tmavé čokolády
25 g másla
3 vejce
špetka soli
120 g cukru
20 g kakaa
110 g hladké mouky
Krém:
500 ml smetany ke šlehání
40 g cukru
20 g kakaa
130 g tmavé čokolády
250 g mascarpone
kakao na posypání
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Den předem si připravte krém. Smetanu nalijte do kastrolu, přisypte cukr a kakao a důkladně promíchejte. Za občasného míchání přiveďte k varu. Když smetana vzkypí, přidejte nalámanou čokoládu a stáhněte z plotny. Za občasného promíchání nechte zchladnout a přendejte do lednice. Nechte do druhého dne vychladit.

  2. Přípravu korpusu začněte rozehřátím čokolády a másla ve vodní lázni. Dávejte pozor, aby směs nebyla horká.

  3. Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat sníh. Když začne sníh tuhnout, přisypte polovinu množství cukru. Vyšlehejte tuhý sníh.

  4. Žloutky vyšlehejte se zbylou polovinou množství cukru. Přidejte vlažnou (ne horkou!) čokoládovo-máslovou směs a krátce promíchejte. Směs se nemusí zcela spojit. Přidejte sníh a zlehka vmíchejte. Přisypte prosátou mouku s kakaem, zlehka promíchejte a směs vylijte do formy vyložené pečícím papírem. Uhlaďte do rovna a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 25 minut.

  5. K vychlazené čokoládové šlehačce přidejte mascarpone a vyšlehejte do tuha.

  6. Vychladlý korpus rozkrojte napůl. Potřete krémem. Přiklopte horním dílem korpusu, potřete krémem a posypte zlehka kakaem.

Poznámka

Jak dort ještě vylepšit? Tipy a další mé recepty najdete na:http://www.vareniste.cz/cokoladovy-dortik-se-samet...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 126 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Čokoládový dortík se sametovým čokoládovým mascarpone krémem

  • Lamicka Lamicka

    Tohle bohužel není dobrý recept - korpus dopadl příšerně - tenká a tuhá placka. Nejsem žádný začátečník a už během procesu jsem věděla, že tohle nedopadne dobře. Upekla jsem tedy klasický piškotovo-kakaový korpus. Nicméně krém hodnotím kladně, ten je moc chutný. Jen teda nechápu, co by se mělo šlehat. Smetanu s čokoládou jsem si připravila večer a krém dělala na druhý den ráno = byla úplně tuhá, mascarpone jsem do toho jen zamíchala a mělo to perfektní konzistenci.

    Odpovědět

Tématické fráze: čokoládový krém s mascarpone čokoládový krém z mascarpone a šlehačky cokoladovy krem z mascarpone čokoládový dort s mascarpone řezy s krémem mascarpone a čokoládou čokoládový dort s mascarpone krémem mascarpone s čokoládou čokoládové mascarpone čokoládový dortík čokoládový mascarpone krém maskarpone s cokoladou krém z mascarpone a čokolády čokoládový krém z mascarpone a šlehačky na dorty recepty mascarpone se šlehačkou a čokoládou recept na dort čokoládový dort s krémem s maskarpone mascarpone krém s čokoládou maskarpone krém s cokoladou krém mascarpone s kakaem nejlepší dorty s krémem mascarpone a tmavý korpus čokoládový krém mascarpone